Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Alimentació

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Cafè i hipertensió, una relació contradictòria

L'equació cafè-salut continua sent una incògnita de recerca important amb implicacions per a la salut pública

img_cafeina 3

Dins de la prevenció del risc cardiovascular, un factor predominant és la hipertensió. Les recomanacions donades als pacients hipertensos per reduir la seva pressió arterial són una dieta adequada, restringir el consum d’alcohol i de sal, no fumar i realitzar exercici. El que no és clar és si a aquestes recomanacions s’hauria d’afegir la de reduir el consum de cafè. Així ho recorda un treball recentment publicat en el Journal of Human Hipertensió, signat per l’epidemiòleg britànic Mark Hamer.

Img cafeina2

Els treballs epidemiològics són contradictoris. Alguns mostren que un major consum de cafè s’associa amb hipertensió mentre que altres estudis diuen just el contrari. Els resultats contradictoris podrien explicar-se, molt probablement, per la participació d’altres factors. «L’estat hipertenso, la vulnerabilitat genètica, i la interacció amb el fumar o l’estrès poden ser importants», assegura Mark Hamer.

Una explicació de per què el cafè podria afectar a uns individus més susceptibles està en els gens. Així ho ha proposat aquest any un equip d’investigadors de la Universitat de Torontó (Canadà), que han avaluat si la cafeïna podria estar implicada en el desenvolupament de malalties cardiovasculars en relació amb el gen CYP1A2.

Aquest gen, que codifica per a un enzim que ajuda a descompondre i metabolizar la cafeïna, es troba en els humans en dues versions conegudes, una de les quals, la CYP1A2*1F, metaboliza la cafeïna més lentament que l’altra. Els investigadors afirmen que les persones portadores d’aquest gen serien «metabolizadoras lentes» i trigarien, per tant, més temps a eliminar el cafè i la cafeïna del seu organisme.

Un 64% més de risc
La cafeïna donada en pastilles té com resultat un augment de la pressió quatre vegades més que quan es pren cafè

Per veure què implicació podia tenir el cafè i aquest gen en la salut cardiovascular, l’equip va realitzar un estudi amb més de 2.000 persones que havien sofert un atac al cor i els van comparar, mitjançant un qüestionari i una anàlisi genètica, amb altres 2.000 individus sans. Segons els resultats, els metabolizadores lents que beuen fins a tres tasses de cafè de 250 mil·lilitres al dia tenen un 36% més de probabilitat de sofrir un atac cardíac que els que només prenen una tassa. La probabilitat s’incrementa fins a un 64% en els portadors del gen CYP1A2*1F que prenen quatre tasses o més, i el risc és major fins i tot en menors de 60 anys. En canvi, el consum de dos a tres tasses sembla resultar protector en el cas dels portadors de l’altra versió del gen, que els converteix en el que pot denominar metabolizadores ràpids.

«Els resultats són clars i bastant sorprenents», afirma Ahmed El-Sohemy, investigador de la Universitat de Torontó que ha dirigit aquesta recerca, donada a conèixer el març passat. Com sap un si és metabolizador lent o ràpid? Un test genètic seria la millor forma i, en canvi, els efectes enfront del cafè no sempre són la millor pista. «Un no pot deduir que és metabolizador lent simplement per que se sent inquiet després d’una tassa de cafè», diu Ahmed El-Sohemy. L’efecte estimulant del cafè està determinat principalment per la forma en què actua en el sistema nerviós central, no amb el temps que roman la cafeïna en el cos.

De qualsevol forma, afegeix l’investigador, els resultats del treball no són suficients per llançar l’alarma i recomanar als portadors del gen CYP1A2*1F la reducció o supressió de cafè, ja que poden haver-hi altres factors. Per exemple, les persones que consumeixen més cafè podrien estar més estressades i dormir menys perquè tenen molt treball, raó per la qual aquestes persones estarien prenent més cafè com a remei a les seves poques hores de somni, així que el major consum de cafè no estaria en les causes sinó en els efectes d’una vida estressada. O potser aquestes persones més estressades que consumeixen més cafè també s’alimenten pitjor. Diuen els científics que per confirmar o rebatre el paper del gen CYP1A2*1F s’hauria de repetir l’experiment amb altres grups de població, ètnica i genèticament diferents i amb estils de vida diversos, de manera que es pugui discriminar els efectes de la cafeïna d’uns altres.

No és només la cafeïna

No és clar com aquesta pot actuar sobre el metabolisme humà encara que tot apunta al fet que pot afectar la flexibilitat dels gots sanguinis. La qüestió és fins a quin punt afecta i si els efectes de la cafeïna del cafè no poden quedar esmorteïts per altres components del cafè. Aquí està un altre dels obstacles per determinar els efectes negatius del cafè sobre la hipertensió i la salut cardiovascular. S’estima que el cafè té fins a 2.000 compostos diferents, dels quals el més conegut és precisament la cafeïna, amb efectes fisiològics ben coneguts.

Alguna cosa curiós, recorda l’epidemiòleg Hamer en el seu treball, és que la cafeïna donada en pastilles té com resultat un augment de la pressió quatre vegades més que quan es pren cafè. Un treball publicat per investigadors de la Universitat d’Harvard l’any passat en el Journal of American Medical Association (JAMA), revelava una major incidència de la hipertensió en consumidors de refrescs de cua amb cafeïna i no entre els consumidors de cafè, per la qual cosa es creu que alguns components del cafè que interactuen amb la cafeïna podrien resultar protectors.

El cafè conté compostos antioxidants, flavonoides i polifenoles que poden ser beneficiosos encara que, en contrapartida, també s’ha vist una relació positiva entre el consum de cafè i algunes molècules que són indicadores del procés inflamatorio (el que suggereix que el cafè podria contribuir o tenir relació amb aquests processos inflamatorios). No obstant això, poden donar-se factors de confusió en les recerques. En el cas de la recerca de JAMA, una altra explicació podria estar que els consumidors de refrescs de cua tenen, possiblement, pitjor dieta i major ingesta de calories que els consumidors de cafè.

No hi ha evidència, diu Hamer, que existeixi una relació de causa i efecte entre el major consum de cafè i la hipertensió. «Hi ha una tendència recent que suggereix alguns beneficis del consum de cafè, encara que es necessita més treball experimental per entendre totalment l’efecte dels compostos del cafè i la seva interacció amb altres factors, com el risc genètic, la dieta, l’estil de vida i el fumar». L’equació cafè-salut, afirma Hamer, continua sent una incògnita de recerca important amb implicacions per a la salut pública.

ELS ALTRES COMPOSTOS DEL CAFÈ

Img robusta
Fins ara tota l’atenció del cafè i les seves «maldats» s’han centrat en la cafeïna. Però amb els dos milers de compostos que conformen aquesta beguda, no es pot dir que no hi ha candidats suficients per ser investigats en relació amb la hipertensió. Un bon candidat és la hidroxy hidroquinona, un compost pro-oxidatiu del cafè, del que s’han trobat resultats molt interessants.

En 2006, investigadors japonesos del Laboratori de Ciències Biològiques de la Kao Corporation van eliminar del cafè aquest compost pro-oxidatiu. Ho van provar en rates de laboratori hipertensas i van veure que tenia efectes beneficiosos en els rosegadors. Altres estudis del mateix grup han mostrat que hi ha un altre compost en el cafè amb efectes beneficiosos sobre la tensió arterial. Es tracta d’un polifenol, l’àcid clorogénico, que sembla millorar la salut cardiovascular en rosegadors.

Potser a partir d’aquí podria començar a pensar-se en un cafè no ja lliure de cafeïna sinó lliure d’hidroxy hidroquinona. O fórmules de cafè amb major concentració d’àcid clorogénico encara que, realment, els experiments realitzats fins ara han estat en ratolins i àdhuc està per veure que els mateixos efectes beneficiosos es donin en humans.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions