Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Alimentació

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

El fonoll (Foeniculum vulgare)

Combat amb eficàcia els trastorns digestius, redueix la inflor i evita les flatulències.

  • Autor: Per
  • Data de publicació: Divendres, 27deSetembrede2002

Durant l’Edat mitjana es va considerar al fonoll com una planta màgica,
capaç de desfer els designis de la bruixeria. Era costum, la vespra
del solstici d’estiu, penjar un manoll de fonoll a la porta de la casa
per a espantar els dolents espiritus.

Descripció:
EL fonoll és una planta que pot mesurar més de metre i mig d’altura,
molt aromàtica, amb les fulles plumosas i les flors groguenques. Aquesta
planta nativa de la conca mediterrània, resulta poc exigent a l’hora
de triar terreny per al seu creixement, ja que creix habitualment en les
cunetes, a la vora dels camins, en camps sense conrear i en zones prop de
la costa.

Forma una rosassa en el sòl, del qual part una tija llarga i robusta
de color verd clar. Les branques creixen en forma de beines que posteriorment
es tornen com a fulles afilades i molt ramificades. El fruit (llavor) és molt
petit, allargat i lleugerament corb i desprèn una agradable olor a
anís. Com a herba aromàtica s’utilitzen les tiges i les fulles
picats, com a espècia, les llavors seques i com a hortalissa, el bulb.

Recol·lecció i conservació:
La floració es produeix a partir de juny, i les flors es disposen en
vistoses umbel·les formades per petites flors grogues. Al juliol apareixen
els primers fruits (llavors) que adquireixen una coloració groga
a mesura que maduren, moment en el qual es procedeix a la seva recol·lecció.
De les llavors s’obté l’oli essencial.

Les llavors s’utilitzen seques i es combinen amb una sèrie de plats com poden
ser pastissos, pans i pastissos, curries (en aquest cas es mol) i peixos (verat,
areng i salmó). Els bulbs s’utilitzen com a ingredient de nombroses
receptes fent els plats més fàcils de digerir.


Les virtuts del fonoll:

El principal principi actiu que li confereixen les propietats carminatives
és l’oli essencial ric en anetol i també en estragol.

Aquesta planta medicinal destaca per les propietats per a equilibrar les funcions
del sistema digestiu: afavoreix la digestió, contribueix a expulsar els
gasos, redueix la inflor i les flatulències.

Per la seva acció eficaç i el seu sabor suau, resulta especialment indicada
per a administrar a nens i bebès afligits de molèsties intestinals,
còlics, flatulències o per a estimular-los l’apetit. Per a això basta
amb afegir unes gotes d’una infusió senzilla de fonoll en el
biberó.
El fonoll és així mateix un bon recurs natural per a facilitar l’evacuació
i combatre el restrenyiment.
Aquesta planta també és aliada de l’embarassada per la seva eficàcia per a dissipar
les nàusees i el mareig durant la gestació.

Com a ús extern, alleuja les irritacions dels ulls cansats i la conjuntivitis.
Per a això, n’hi ha prou amb esprémer la planta tendra i aplicar amb una gasa una mica
de suc sobre els ulls. Una altra opció és coure una cullerada de llavors
en dues tasses d’aigua. Es bull durant cinc minuts, es filtra, es deixa refredar
i s’usa per a rentar els ulls dues o tres vegades al dia.

Per a aprofitar les seves virtuts carminatives, quan es tenen problemes de gasos
i el ventre pesat s’aconsella una fórmula mixta que es prepara en les
herboristeries combinant llavors de fonoll amb altres plantes carminatives
com a anís verd, l’alcaravea i el coriandre, amb el reforç de l’anís
estavellat.
Es bull durant tres minuts una cullerada sopera rasa de la mescla per tassa
d’aigua, ampliable a dues cullerades per mig litre d’aigua en cas agut de
gasos. S’ha de beure a xarrups, en calent al llarg del dia.

L’oli essencial s’utilitza en la indústria alimentària com saborizante
i/o aromatitzant. En la indústria de perfumeria i cosmètics es
empra com a component de cremes dentals, sabons i locions per a després
d’afaitar.

Plantes amb les quals combina:
Combinat amb plantes carminatives es potencien els seus efectes digestius: anís,
comí, alcaravea, camamilla, poliol, menta, alcachofera, card marià.
Resulta també útil com a expectorant i antiinflamatori combinat
amb genciana, esbarzer, escaramujo i dent de lleó.

Precaucions:
No està aconsellat administrar l’oli essencial
a nens menors de sis anys, durant l’embaràs i la lactància.

Atès que l’oli essencial que contenen les llavors
és potencialment tòxic, no sebe sobrepassar-se en la dosi.


Formes de presentació:

El fonoll es comercialitza en forma d’oli essencial, infusió, decocció,
xarop, extractes sec i fluid, te de fonoll, cataplasma, etc.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions