Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Alimentació

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

El pròpoli o própolis

Conegut i empleat des de temps remots per les seves propietats terapèutiques, destaca la seva acció estimulant sobre el sistema de defenses de l'organisme

  • Autor: Per
  • Data de publicació: Dimecres, 01deAgostde2001
Img propoleo Imatge: Abalg

El pròpoli és un conjunt de substàncies resinoses, gomoses i balsàmiques, de consistència viscosa, que les abelles “Apis mellífera” recullen de certes parts dels vegetals. Les transporten a l’interior del rusc i les modifiquen en part amb les seves secrecions (ceres i secrecions salivessis). Les abelles ho utilitzen com a fonament per al rusc, ja que els protegeix de fongs, bacteris i altres invasors.

Img
Imatge: Abalg

Els flavonoides o matèries colorants són una de les substàncies més actives de la composició del pròpoli amb caràcter
antisèptic. La seva principal importància com a complement de l’alimentació es basa en les seves propietats inmunoestimulantes, ja que augmenta la resistència de l’organisme enfront de les infeccions. Ateses aquestes qualitats, els antics egipcis ho utilitzaven en la momificació per a evitar la descomposició dels cadàvers.

Des del punt de vista nutritiu

La composició química del pròpoli és bastant complexa i depèn de la font vegetal. Bàsicament es compon d’un 50-55% de resines i bàlsams, 30-40% de cera d’abella, 5-10% d’olis essencials o volàtils, 5% de pol·len i 5% de materials diversos (orgànics i minerals). S’han identificat més de 160 compostos, dels quals
un 50% són compostos fenòlics, als quals se’ls atribueix acció
farmacològica. Els principals fenols identificats són:

  • Flavonoides (flavonas, isoflavonas, flavononas).
  • Àcids aromàtics i els seus èsters (àcid cafeico, cinàmic i altres).
  • Aldehids aromàtics (vanil·lina i isovainillina).
  • Cumarinas.
  • Triglicèrids fenòlics.

Existeixen un altre grup de compostos i elements minerals que es troben com a traces (en quantitats gairebé inapreciables) que resulten de fonamental importància en l’activitat biològica del pròpoli i en el metabolisme cel·lular, i destaca la provitamina A i algunes vitamines del complex B, especialment la B3 o nicotinamida, a més de lactonas, polisacàrids, aminoàcids i altres substàncies encara no identificades.

Per la seva composició i propietats sol recomanar-se en cas d’afeccions respiratòries recurrents o en qualsevol situació en la qual les defenses de l’organisme estan baixes.

Presentació i conservació

El pròpoli té una consistència variable, depenent de la seva
origen i de la temperatura. Fins als 15 °C és dur i es torna més mal·leable a mesura que augmenta la temperatura. El seu punt de fusió varia entre 60 °C a 70 °C, arribant en alguns casos fins a 100 °C. El seu color també és variable, de groc clar a marró fosc, passant per una gran quantitat de tons castanya. En funció de l’origen vegetal pot presentar color marró a negre. La seva olor també és molt variable, generalment és agradable, i en alguns casos recorda al seu origen vegetal, mentre que en altres casos posseeix olor predominant a cera.

El pròpoli comercialitzar-se com a extracte o utilitzat en formulacions de cosmètics i productes farmacèutics. Ho podem trobar envasat com a extracte de própolis. És necessari emmagatzemar-ho en un lloc fresc i sec, en recipients ben tancats.

Abans de la presa de qualsevol producte és important recórrer a l’assessorament d’un professional qualificat. La dosi habitual és d’unes 20-30 gotes al mig got d’aigua, tres vegades al dia.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions