Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Procedència animal d’alguns additius, vitamines i proteïnes

La persona vegetariana pot, sense saber-ho, consumir aliments amb ingredients de procedència animal que no apareixen com a tals en l'etiquetatge
Per maitezudaire 29 de juliol de 2003

Si bé la persona vegetariana procura comprar aliments frescos i en botigues especialitzades, pot ocórrer que a vegades recorri a serveis d’alimentació tradicional en els quals estan a la venda productes vegetals, que en aparença, es poden consumir sense problemes. No obstant això, existeixen additius alimentaris en aquests productes que poden procedir d’animals, així com aliments enriquits amb nutrients de procedència vegetal o, a vegades, animal.

Comprovar l’etiquetatge, fonamental

Alguns dels additius alimentaris que poden tenir una procedència animal:

  • Antioxidants. E-325 al 327; Lactat sòdic, potàssic i càlcic, respectivament. L’àcid làctic s’obté a nivell industrial per l’acció de certs microorganismes sobre subproductes de la indústria alimentària. L’àcid làctic i les seves sals s’empren en els aliments com a antioxidants, conservants, especialment en rebosteria i brioixeria, i com a reguladors de l’acidesa en multitud de productes, que van des de les begudes refrescants, passant per les conserves vegetals, fins a les salses preparades o els gelats. El lactat càlcic, com altres sals de calci, s’utilitza també com a enduridor per a la fabricació d’olives de taula i d’altres conserves vegetals.

  • Emulsionants. E-481, E-482, E-483. Són substàncies que procedeixen de l’àcid esteàric (un àcid gras de cadena llarga) i un dímer de l’àcid làctic, obtinguts per la indústria química, encara que els components són substàncies naturals. S’utilitzen en pastisseria, rebosteria i fabricació de galetes i pans.

  • Colorants. E-120, cochinilla o àcid carmínico. És una substància química complexa, de color vermell, que es troba present en les femelles amb cries de certs insectes de la família Coccidae, paràsits d’algunes espècies de cactus. S’empra en conserves vegetals i melmelades, gelats, lactis i en begudes alcohòliques i no alcohòliques.

  • Potenciadors del sabor. E-626-629. Àcid guanílico i les seves sals. S’obtenen per hidròlisi, seguida d’altres modificacions químiques, a partir de llevats o d’extractes de carn o de peix.

Suplements de vitamines i productes alimentosos enriquits en vitamines

  • Vitamina A: pot provenir d’oli de fetge de peix, mantega, rovell d’ou o del caroteno de les pastanagues.

  • Vitamina D: s’obté de l’oli de peix o de la lanolina; dipòsit gras que conté la llana de les ovelles.

Proteïnes addicionades als aliments

  • Gelatina: s’obté d’ossos, pell i teixit conjuntiu de vaques i porcs. S’utilitza en pastisseria, iogurts, cosmètics, embolcall de càpsules vitamíniques, etc.

  • Caseïna: proteïnes característica de la llet. Està present en gran quantitat i varietat de productes: pa de motlle, margarines i fins i tot en certs patés i salsitxes vegetals.