Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Bebè > Nens > 2-4 anys

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

“Papàs, no fumeu”: nens exposats al fum del tabac i problemes respiratoris

El 80% dels nens hospitalitzats per asma o problemes respiratoris han estat exposats al fum dels cigarrets, revela un estudi

img_tabaco ninos

Els nens són especialment sensibles al fum del tabac, el qual augmenta de manera notòria els riscos que pateixin asma i altres problemes respiratoris. Un estudi recent assenyala, a més, que els cigarrets afecten a molts més nens del que es creia fins ara. Davant aquestes conclusions, a continuació s’explica la vinculació entre els nens exposats al fum del tabac i els problemes respiratoris, la importància de detectar aquest possible detonant de l’asma en els petits i algunes xifres de la vulnerabilitat dels nens enfront d’aquest problema.

Imatge: Jesslee Cuizon

Nens exposats al fum del tabac i problemes respiratoris

Els nens són més vulnerables al fum del tabac perquè el seu aparell respiratori està encara inmaduro

Un estudi recent, publicat en la revista especialitzada ‘Pediatrics’, revela que quatre de cada cinc nens hospitalitzats per asma o problemes respiratoris havien estat exposats a aire contaminat pel fum del tabac. No obstant això, amb prou feines poc més d’un terç dels pares (el 35,1%) va respondre de manera afirmativa a la consulta de si els seus nens havien estat fumadors passius.

Davant aquestes dades, els experts van voler analitzar la saliva dels nens per conèixer més sobre els motius d’aquesta circumstància. Quin va ser el resultat? El 70% dels nens els pares dels quals van assegurar que no havien sofert l’anomenat “fum de segona mà”, en realitat, sí ho havien patit.

Una altra dada destacada és que, d’aquests nens atesos en hospitals per problemes respiratoris i exposats al fum del cigarret -tant en la pròpia llar com a una altra casa o en el cotxe-, el 17% van haver de tornar a ser ingressats al cap d’un any o menys.

El fum del tabac provoca asma en els nens

Imatge: Xavi Talleda

Arran d’aquests resultats, alguns experts han emfatitzat la importància d’emprar mètodes analítics, més efectius, per determinar l’exposició al fum en els nens. “La de la saliva és una prova bona i útil per avaluar un detonant significatiu de l’asma”, explica Robert Kahn, pediatra i un dels responsables del treball.

Per diversos motius, els nens són especialment vulnerables a l’aire contaminat pels cigarrets. D’una banda, el seu aparell respiratori i el seu sistema immunològic encara no estan madurs, per la qual cosa el seu organisme és incapaç d’atenuar l’efecte dels agents tòxics. Per un altre, a causa que el seu ritme respiratori és superior al dels adults, en un mateix temps aspiren més productes químics que algú major.

L’Associació Espanyola Contra el Càncer defineix com a fumadors passius a “aquelles persones que, sense ser fumadores, estan exposades amb freqüència a l’aire contaminat pel fum de tabac”. Aquest aire contaminat no només inclou el del propi fum del cigarret, sinó també el que exhala una persona en fumar. Aquest últim, expliquen els científics, “és fins i tot més nociu”, atès que “conté majors concentracions de substàncies perjudicials”.

Nens exposats al cigarret: major pressió sanguínia

Un estudi publicat en 2011 assenyalava que els nens que són fills de persones fumadores tenen un 21% més de probabilitats de tenir una pressió sanguínia elevada. Aquesta dada es va afegir a un llistat d’altres riscos que el fum del tabac ocasiona en els petits: 50% més probabilitats de sofrir otitis, 30% més risc de patir infeccions respiratòries i 20% més casos de crisis asmáticas, a més de major quantitat d’irritacions de mucoses (gola, nas i ulls) i d’ingressos hospitalaris.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) aporta altres dades que donen una idea de la magnitud del problema. Destaca que en el fum del tabac hi ha uns 4.000 productes químics, dels quals almenys 250 són nocius i 50, cancerígenos per a l’ésser humà. El risc és considerable, ja que s’estima que uns 700 milions de nens (gairebé la meitat de la població infantil mundial) respiren aire contaminat per fum de tabac i més del 40% tenen almenys un progenitor que fuma.

RSS. Sigue informado

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions