Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Bricolatge

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

L’espígol, una de les plantes preferides de la indústria cosmètica

Gràcies a la seva aroma i al seu bell aspecte, l'espígol és una excel·lent opció tant per al jardí com para el seu cultiu en espais interiors

  • Autor: Per
  • Data de publicació: Dijous, 09deSetembrede2004

Els usos aromàtics i decoratius de l’espígol daten de l’època dels romans. És una planta originària de la zona mediterrània, que s’empra per a locions i perfums, i també per a productes de neteja, en els quals anul·la la mala olor dels components químics. En aquest article, es parla de la fragància i bellesa de l’espígol per a interiors o el jardí i es donen consells per evitar que la planta s’assequi i per aprofitar la seva aroma.

L’espígol: fragància i bellesa per a interiors o el jardí

L’espígol és una de les plantes més utilitzades per la indústria cosmètica, hagut de sobretot a l’agradable de la seva aroma i a la facilitat del procés de destil·lació del seu oli essencial. A més, la planta no requereix cures minucioses (de fet, en molts llocs creix de forma silvestre), però sí hi ha algunes cuestionesque s’han de tenir en compte per afavorir el seu desenvolupament i la plenitud del seu aspecte, que és una altra de les característiques per les quals és molt valorada.

Conegut de manera habitual com a espígol (i també com a espígol o cantueso), el nom més exacte del gènere és “lavandula” i està integrat per unes 40 espècies. Forma part de la família de les lamiáceas, entre les quals es troben altres gèneres molt coneguts i empleats en gastronomia, com la menta, l’orenga i l’alfàbrega.

L’oli essencial de l’espígol s’utilitza per neutralitzar la mala olor dels productes de neteja, com el lleixiu i l’amoniaco

L’espígol és una planta de fulles perennes, els colors de les quals varien del verd fosc al gris platejat. Les tiges són llenyoses i les flors creixen a la primavera i estiu, en forma d’espigues d’un color lila azulado molt característic. Tant flors com a fulles són molt aromàtiques. La multiplicació, per la seva banda, es realitza per esqueixos.

Aquesta planta és originària de la zona mediterrània, tant del sud d’Europa com del nord d’Àfrica, però avui dia el seu cultiu s’ha estès a tots els continents. Gairebé tot el cultiu que es realitza en l’actualitat (més enllà que en molts llocs l’espígol segueix naixent i creixent de manera silvestre) es destina a l’explotació del seu oli essencial, a partir del com s’obtenen locions o perfums. S’usa també en productes de neteja, per tapar la mala olor dels components químics. Del seu nom deriva el terme “lavandina“, amb el qual es coneix al lleixiu en alguns països de Sud-amèrica.

Però, a més de l’aroma, l’espígol ofereix un bonic aspecte, al com se li treu partit a nivell estètic tant en jardins com en altres espais públics. La zona de Provença, a França, ofereix uns extraordinaris paisatges de línies blaves: camps sembrats d’espígol que s’estenen fins a on aconsegueixen a veure els ulls. Per això, tant pel seu aspecte com per la seva aroma, l’espígol sempre és una estupenda opció per a qualsevol jardí o per a interiors.

Consells per evitar que l’espígol s’assequi

Si bé, com s’ha esmentat, l’espígol no exigeix moltes cures, hi ha algunes qüestions a les quals s’ha de parar esment. Són les següents:

  • Perquè l’espígol es desenvolupi de manera saludable, el substrat ha de drenar bé. U compost per terra i sorra de riu és el més aconsellable. A més, li senti molt millor estar en un tiesto de bones dimensions que en un petit.

La fragància de l’espígol es pot aprofitar a nivell hogareño, per aromatizar armaris o calaixos de roba

  • Ha de rebre la incidència directa dels rajos del sol almenys durant unes tres o quatre hores diàries per poder florir.

  • Es recomana podar la planta una vegada acabat el seu procés de floració, amb la finalitat de que les parts que s’assequen i marceixen no restin vigor al conjunt. A més, aquestes parts alliberen una olor que atreu a plagues, per la qual cosa és millor eliminar-les al més aviat possible.

  • A la primavera i estiu, l’addició de fertilitzant líquid a l’aigua de reg cada dues setmanes permet perllongar el període de floració. De totes maneres, l’espígol és una planta que no necessita molt reg. Per això, en estat natural pot desenvolupar-se solament amb l’aigua de pluja en zones bastant seques. Dos o tres regs setmanals estaran bé, segons l’època de l’any.

Com aprofitar l'aroma de l'espígol

A més dels usos aromàtics que realitza la indústria cosmètica, pels quals utilitza enormes plantacions comercials, es pot treure profit de la seva fragància també a nivell hogareño. Per a això, cal retirar les tiges florides de la planta al començament de la floració, però quan els pètals ja hagin obtingut el lila azulado característic. Després s’han de penjar amb les flors cap avall i deixar assecar en un lloc fresc i ventilat.

Una vegada que les flors s’assequen, es poden usar com aromatizante en gairebé qualsevol espai, ja sigui en caixes que es col·loquin sobre mobles (poden estar tapades i destapar-se solament quan es desitgi perfumar l’ambient), en bolsitas de tela per penjar en armaris o ficar en calaixos de roba, per incloure en caixes de regals, etc.

Fins i tot s’atribueix a l’espígol la capacitat de funcionar com un ahuyentador d’insectes natural. En temps de l’Imperi Romano, segons els relats de l’època, la gent portava un ramito d’espígol enganxat a les seves robes per espantar als mosquits. En l’actualitat, el suggeriment és tirar flors seques d’espígol en un recipient amb una barreja de parts iguals d’aigua destil·lada i alcohol de 90 graus.

Els antics romans també li atribuïen a l’espígol propietats antisèptiques i relaxants, i introduïen les seves flors en l’aigua en la qual es banyaven. De fet, es creu que l’origen del nom lavandula data de l’Edat Mitjana com un derivat del verb llatí “rentés”, que significa “rentar”.

RSS. Sigue informado

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions