Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Educació

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

L’última versió del mapa del genoma humà redueix a entre 20.000 i 25.000 el nombre de gens

Això suposa que tenim menys gens que una planta de la família de la mostassa i pocs més que un tipus de cuc

  • Autor: Per
  • Data de publicació: Dijous, 21deOctubrede2004

El consorci internacional de científics que va anunciar el desxiframent del genoma humà en 2001 presenta en l’última edició de la revista britànica “Nature” una versió molt més completa, ordenada i detallada de la seqüència d’unitats d’ADN que compon aquesta espècie de manual d’instruccions del cos humà amb les claus de les nostres malalties i capacitats cognitives. A partir d’aquesta versió, s’estima ara que el nombre de gens bascula entre 20.000 i 25.000, xifra molt inferior a la proposta fa tres anys quan el consorci va presentar el seu esborrany del genoma: entre 30.000 i 40.000.

La seqüència d’ADN del genoma humà disponible en 2001 estava inacabada. En l’esborrany que el consorci públic va presentar llavors, i en l’elaborat per l’empresa Celera, faltava el 10% de l’ADN corresponent a la zona del genoma més rica en gens i un altre 20% d’àrees amb mínima presència d’ells. En total, el 30% del nostre genoma.

Si realment tenim entre 20.000 i 25.000 gens, resultarà que ens supera en nombre una planta de la família de la mostassa anomenada “Arabidopsis thaliana”, que amb les seves 27.000 és un dels models de recerca preferits pels biòlegs. I només superem en uns centenars de gens al cuc de terra “Caernohabiditis elegans”, que utilitzen els científics per estudiar la biologia dels éssers vius, ja que té un total de 19.500.

Complexitat fisiològica

No obstant això, els científics subratllen que la complexitat fisiològica, clarament superior si comparem als humans amb cucs i plantes, no radica en el nombre de gens, sinó en com s’utilitzen. En els últims anys s’ha descobert que un gen humà pot produir cinc, sis o més proteïnes a través de diferents processos.

El professor Francis Collins, un dels líders del projecte, explica que els éssers humans es beneficien de gens capaços de codificar la producció de més d’una proteïna. I també que tenim proteïnes complexes que poden executar diferents tasques en el nostre organisme. Collins, director de l’Institut Nacional del Genoma Humà d’EUA, afegeix que gran part de la complexitat biològica ni tan sols radicaria en proteïnes individuals, sinó en les seves combinacions. “Que tinguem menys gens del sospitat no és mala notícia, sinó al contrari. Ara sabem molt més”, va dir ahir aquest expert.

En l’estudi, el consorci internacional precisa que 1.183 d’aquests gens humans van ser incorporats “recentment” mitjançant la duplicació de gens ja existents. Falta ara per descriure una part apreciable del genoma, formada per zones que no contenen gens (telómeros o extrems dels cromosomes) i fragments redundants que no codifiquen proteïnes.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions