Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Medi ambient

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Confirmen que una ratapinyada carnívora que habita en Doñana s’alimenta d’ocells migratoris caçats en vol

Fins ara només es coneixien algunes espècies de falcons capaços de realitzar aquest tipus de caça

  • Autor: Per
  • Data de publicació: Dimecres, 14 de Febrer de 2007

El Nóctulo gegant, una classe de ratapinyada que viu a l’entorn de Doñana (Huelva) a la primavera i tardor, s’alimenta a força d’ocells migratoris caçats en l’aire a la mateixa altura que alguns tipus de falcons, segons el treball desenvolupat per un equip d’investigadors de l’Estació Biològica de Doñana. Es tracta de l’únic tipus de ratapinyada carnívora que habita fora del tròpic.

Aquest estudi confirma que el Nóctulo sí s’alimenta d’aus migratòries, una hipòtesi que ja es va apuntar en un altre informe l’any 2001, però que havia trobat el rebuig d’altres científics. Les dades d’aquest nou treball s’han obtingut a partir de l’estudi de la concentració d’isòtops de carboni i nitrogen en la sang de l’animal, una espècie molt rara a Europa.

El carboni i el nitrogen tenen dues formes isotòpiques prioritàries, (carboni 12 i 13 i nitrogen 14 i 15), cadascuna més pesada que l’altra, present en “totes les coses”, de manera que quan s’ingereix alguna cosa s’incorpora la proporció isotòpica del que s’està menjant i des d’aquí es pot conèixer la composició de la dieta, segons va explicar la coordinadora de la recerca, Ana Popa-Lissenau.

Aquesta ratapinyada, el més gran d’Europa amb els seus gairebé 50 g de pes i 45 centímetres d’envergadura, s’alimenta en l’aire d’aus en migració, concretament dels paseriformes, aus que van cap a Àfrica a la tardor i cap a Europa a la primavera, segons aquest estudi, que recull a més que ho fan a la nit. “El més particular” del treball és que fins al moment només es coneixien algunes espècies de falcons en el Mediterrani capaços d’alimentar-se d’aus en migració, va assenyalar la investigadora.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions