Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Medi ambient

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Conservació del goso colla

En perill d'extinció, iniciatives com la reproducció assistida, la clonació, l'ecoturismo o el seu estudi amb GPS tracten de recuperar-ho

L’os/os panda, també conegut com a colla geganta, és una de les espècies més exòtiques i en perill d’extinció del món. En l’actualitat, el seu hàbitat es redueix a les províncies xineses de Sichuan, Gansu i Shaanxi, i es creu que no queden més d’1.500 exemplars, al costat dels 161 en captivitat i els 21 traslladats a zoològics fora de Xina. No obstant això, un estudi recent indica que el seu nombre seria en realitat el doble del benvolgut fins ara.

Les principals causes de la seva reducció, segons el Fondo Mundial per a la Naturalesa (WWF), són la caça furtiva, la tala d’arbres per sembrar cultius, les operacions mineres en una regió rica en or i níquel, i la gairebé desaparició del seu principal aliment, el bambú, durant els anys 80.

Les autoritats xineses, així com equips científics i ecologistes de tot el món, estan duent a terme diverses iniciatives que estan ajudant a la lenta recuperació d’aquesta espècie. La llei xinesa persegueix durament als infractors, i ha imposat en alguns casos la cadena perpètua o la pena cabdal, encara que des de 1997 s’ha “suavitzat” amb condemnes de fins a 20 anys de presó. Malgrat això, la policia xinesa detenia recentment a un contrabandista acusat d’haver venut la pell d’un panda jove per uns 23.500 euros.

Quan es troben en captivitat, els responsables de la seva recuperació tenen el problema de la pèrdua de l’apetit sexual d’aquests mamífers. A més, les femelles solament procrean una vegada a l’any; i si ho aconsegueixen, normalment solament donen a llum un osezno. En cas de concebre més d’un, les osses crían només al que veuen amb més possibilitats de supervivència. Alguns cuidadors utilitzen tècniques curioses de motivació, reproduint vídeos de congèneres salvatges apariant-se o sons d’aquests animals en zel. Així mateix, a la fi de 2002 s’anunciava el desenvolupament a Pequín del “Projecte de Clonació d’Ossos/Ossos Panda”, però fins avui no sembla haver donat els seus fruits.

Gràcies a la reproducció assistida, l’any passat van néixer 25 oseznos, dels quals van sobreviure 21La tècnica la reproducció assistida s’utilitza des de 1963, encara que els resultats no van arribar fins als anys 90. Gràcies a la inseminació artificial, l’any passat van néixer 25 oseznos, dels quals van sobreviure 21. Un d’ells, nascut en la reserva patrimoni natural mundial de Wolong, en Sichuan, va aconseguir els 218 grams, el major pes aconseguit fins ara en un enllumenament assistit. D’altra banda, a mitjan 2004, el Centre de Recerca del Panda Gegant de Chengdu, també en Sichuan, anunciava el desenvolupament del major banc de cèl·lules d’ossos/ossos colla del món, per conservar així les seves característiques genètiques. Així mateix, s’ha anunciat recentment un projecte per augmentar la població i l’hàbitat dels pandes de les muntanyes Qinling, a la província del nord de Shaanxi, considerats una subespècie amb les seves característiques genètiques i físiques pròpies.

Les organitzacions internacionals també treballen per ajudar a la seva conservació. WWF desenvolupa a Xina diversos projectes amb pandes, com per exemple activitats d’ecoturismo perquè els habitants de la regió no hagin de treballar en els boscos habitats per aquesta espècie amenaçada. Així mateix, la UNESCO declarava recentment Patrimoni de la Humanitat la regió de Sichuan, en la qual viu al voltant d’un terç d’aquesta espècie.

Per la seva banda, un grup d’investigadors de l’Acadèmia Xinesa de les Ciències i de la Societat Zoológica nord-americana de Sant Diego es valen de les noves tecnologies, com el sistema de posicionament global GPS, per rastrejar els moviments dels pandes en la reserva natural de Foping, en Shaanxi. Els científics tenen molts problemes per estudiar a aquesta espècie, a causa del seu comportament solitari i al seu hàbitat, fred, humit i ple de frondosos boscos.

Colla geganta i panda vermell

El panda gegant (Ailuropoda melanoleuca) és un mamífer de gran grandària – la femella pesa entorn de 80 kg. i el mascle pot aconseguir els 100 kg.- al que els últims estudis d’ADN ho engloben dins de la família dels ossos/ossos (Ursidae). Malgrat pertànyer a l’ordre dels carnívors, la seva principal font d’alimentació, les prop de 30 espècies de canya de bambú, li fan comportar-se com un herbívor. No obstant això, en algunes rares ocasions s’alimenta també d’insectes, ous, i fins i tot rosegadors i cries de cérvol musk.

Per la seva banda, el panda vermell (Ailurus fulgens), de la grandària d’un gat (uns 60 cm. de llarg), és natiu dels Himalayas i del sud de Xina, i també es troben en perill d’extinció. Encara que són carnívors i bons trepadores, solen alimentar-se en el sòl a força d’arrels, tiges i petits animals.

L’any passat, investigadors espanyols del CSIC trobaven la primera evidencia fòssil que el fals polze que utilitzen tots dos ossos/ossos panda per manipular el bambú es va desenvolupar en ambdues espècies de forma independent. D’aquesta manera, es demostra, en contra del pensat fins ara, que les dues classes de colla no estan emparentades.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions