Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Medi ambient

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

El torillo andalús podria ser la primera au extingida a Europa des de 1840

Des de fa una dècada els científics tracten de localitzar algun exemplar d'aquesta espècie

  • Autor: Per
  • Data de publicació: Dilluns, 26 de Febrer de 2007

El torillo andalús (“Turnyx sylvatica sylvatica”), petit ocell insectívor similar a la guatlla, podria haver-se extingit, la qual cosa li convertiria en la primera au a desaparèixer a Europa des de 1840, quan es va perdre l’alca gegant. L’últim exemplar del que es té constància va ser abatut el tres de desembre de 1981 i es conserva disecado en l’Estació Biològica de Doñana (EBD).

Des de fa deu anys, científics i desenes de voluntaris realitzen batudes a Cadis i Huelva per tractar de localitzar algun exemplar. Encara que alguns ecologistes i ornitólogos asseguren haver vist petjades o escoltat el típic cant d’aquest ocell, la veritat és que és difícil sostenir que el torillo no s’hagi extingit quan són ja gairebé 30 els anys transcorreguts sense una sola “observació contrastada”, assenyala l’expert del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), Juan José Negre.

Malgrat tot, la Junta d’Andalusia mantindrà fins a 2008 un projecte per certificar la defunció o el redescubrimiento del torillo, un au d’hàbits nocturns que està dotada d’una habilitat especial per camuflar-se donada la gran depredació a la qual està subjecta. Per aquest motiu es tan difícil observar-la.

Alguns experts, com Héctor Garrido, de l’EBD, estan convençuts que encara subsisteixen exemplars, la qual cosa passa és que la població del torillo andalús “ha de ser tan petita i estar tan fraccionada que hi haurà un exemplar per cada molts quilòmetres quadrats”.

Garrido diu que l’extinció del torillo, que deu el seu nom al mugido que emet la femella a la nit per marcar i defensar el seu territori, suposaria la desaparició d’una línia d’evolució independent en la naturalesa que ha sobreviscut milions d’anys.

Al planeta existeixen altres vuit subespècies d’aquesta au, repartides per l’Àfrica subsahariana, el sud-est asiàtic i Austràlia, la majoria en perill d’extinció.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions