Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Medi ambient

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els edificis espanyols han incrementat en un 5% el consum d’energia des de l’any 2000, segons dades del projecte ARFRISOL

Aquest sector ha passat a representar el 34% de la despesa total en energia, apropant-se ja al 40% de la mitjana europea

  • Autor: Per
  • Data de publicació: Dilluns, 27deFebrerde2006

Els edificis a Espanya han augmentat el seu consum energètic en un 5% des de 2000, segons va dir la coordinadora del projecte d’Arquitectura Bioclimàtica i Fred Solar (PSE-ARFRISOL), la doctora en Física Rosario Heras, que va assegurar que des d’aquest any el sector ha passat de representar el 29% de la despesa total en energia al 34% actual.

Aquesta tendència d’augment de consum energètic dels edificis a Espanya s’està incrementant anualment, va assenyalar Heras, coordinadora d’aquesta iniciativa de R+D liderada pel CIEMAT. L’auge dels sistemes d’aire condicionat a Espanya en els últims anys ha disparat el consum energètic dels edificis, va explicar. Això causa “becs de despesa energètica a l’estiu” desconeguts fins ara, que estan apropant els nivells de consum d’energia dels edificis espanyols a la mitjana d’Europa, que és del 40%, va afegir. Al centre i nord d’Europa, l’alt nivell de consum elèctric dels edificis està propiciat per les baixes temperatures i l’ús de la calefacció, però a Espanya la bona climatologia suposava tradicionalment un estalvi energètic que ja no existeix a causa de l’aire condicionat.

Aquest nou projecte d’arquitectura bioclimàtica, en fase d’execució, permetrà disposar de dades en 2008 sobre l’estalvi energètic que suposa l’engegada de les iniciatives que s’inclouen en el mateix, segons va explicar Heras. Els assajos realitzats amb ordinador han demostrat que es podria estalviar fins al 90% d’energia convencional en edificis d’oficines adaptats a les condicions del mitjà i amb l’ús d’energies alternatives com la solar. Aquest estalvi aconseguiria fins i tot el 100% amb la combinació d’energia solar i biomassa, va explicar la coordinadora de la iniciativa.

Segons va explicar l’experta, no només s’ha de conscienciar des de les escoles de la necessitat d’estalviar energia, sinó que els arquitectes han de garantir que les seves construccions s’adapten a les condicions climàtiques del mitjà, per evitar malbarataments d’energia. Heras va recordar que el projecte ARFRISOL consisteix en l’estudi del comportament energètic de cinc edificis públics bioclimàtics (de nova planta o rehabilitats) i de les quantitats de reducció d’emissions de CO2 a l’atmosfera.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions