Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Medi ambient

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Fragància d’almesc: què és, d’on s’extreu i per a què serveix

L'almesc o musk porta molt temps utilitzant-se en l'elaboració de perfums. Antany s'obtenia de les glàndules d'una espècie de cérvol, però ara la seva producció és artificial

  • Autor: Per
  • Data de publicació: Dilluns, 13deDesembrede2021
que es el almizcle Imatge: Melanie

L’almesc és una substància present en la composició de molts perfums. Les seves característiques fragants i les seves qualitats com a fixador d’altres aromes li han convertit en un element molt benvolgut i indispensable per a l’elaboració de diferents tipus d’essències. Compte la llegenda que va ser Marco Polo el que ho va donar a conèixer en la resta del món després de descobrir-lo en un dels seus viatges a la Vall de Caixmir, en la serralada de l’Himàlaia. En els orígens l’almesc s’obtenia del cérvol moscat, d’una glàndula situada entre els genitals i el melic de l’animal. D’on s’obté en l’actualitat? T’ho expliquem a continuació.

Antany, l’almesc s’obtenia del cérvol moscat; d’una glàndula situada entre els genitals i el melic de l’animal. A la fi del segle XIX va començar a produir-se sintèticament i a extreure’s de les plantes, la qual cosa va abaratir de manera considerable el seu preu. En 1979 la Convenció sobre el Comerç Internacional de les Espècies en Perill de la Fauna i la Flora Salvatge va incloure al cérvol moscat en el seu catàleg d’espècies protegides per a evitar la matança indiscriminada d’aquests animals. Et comptem tots els secrets i curiositats d’aquest singular perfum mil·lenari.

Almesc, una substància d’origen animal

L’almesc —també conegut pel seu nom anglès, musk— és una substància de color marró i fort olor que prové d’una glàndula que el cérvol moscat mascle té al costat dels genitals, en la qual segrega feromones per a atreure a les femelles. Per a obtenir l’almesc cal extreure la glàndula completa, la qual cosa implica sacrificar a l’animal; després cal deixar-la assecar i picar-la fins a extreure una pols molt fina, que és diluït en alcohol en petites proporcions.

D’acord amb les dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), els vessants nord i sud de l’Himàlaia (Tibet i l’Índia) centralitzen gairebé tot el comerç internacional de l’almesc, que ascendeix a uns 200 quilos anuals. Per a obtenir aquesta quantitat sacrifiquen entre 20.000 i 30.000 mascles, més d’altres femelles i cries, ja que la caça és indiscriminada.

L’almesc és una de les substàncies més precioses del regne animal. Segons la FAO, en els últims anys l’almesc ha arribat a triplicar el preu de venda de l’or. Amb l’objectiu de protegir als cérvols moscats en 1979 la Convenció sobre el Comerç Internacional de les Espècies en Perill de la Fauna i la Flora Salvatge (CITIS) va començar a supervisar la venda d’aquesta mena de productes en molts països.

Per desgràcia, el comerç il·legal continua existint. A Orient —sobretot al Japó— l’almesc és utilitzat per a la fabricació de nombrosos medicaments i a Occident per a elaborar sofisticats perfums.

A més del cérvol moscat, hi ha altres animals les glàndules dels quals també segreguen almesc. És el cas de certes espècies de micos, rates, ànecs, bous i escarabats, la civeta, el castor, les musaranyes o el caiman d’Amèrica Central.

L’almesc vegetal i artificial

A la fi del segle XIX, i amb la finalitat d’augmentar la quantitat de producció i reduir costos, l’almesc animal va començar a ser substituït per dos productes similars, un d’origen vegetal i un altre d’elaboració artificial. Aquests almescos són coneguts comercialment com a blancs (white musk) per a diferenciar-los dels de procedència animal, de color porpra.

L’angèlica, l’hibisc i el mimulus són tres de les plantes més utilitzades per a obtenir almesc vegetal, que és emprat en la fabricació de colònies i altres productes cosmètics. L’aroma d’aquesta mena d’almesc és una mica més subtil i menys durador que l’artificial o l’animal.

Els almescos artificials són més econòmics i fàcils de produir que els vegetals. De diferent composició, destaquen per les seves fragàncies intenses, netes i fresques. Aquestes qualitats odoríferes faciliten la seva versatilitat, aconseguint així multiplicar les seves possibles aplicacions molt més allà del sector perfumero. Suavitzants, productes de neteja, ambientadors, etc. són alguns dels nous usos.

Almesc, producte perfumero estrella

uso de almizcle en ambientadores
Imatge: Marseille/French

Si haguéssim de triar un dels ingredients més utilitzats en perfumeria probablement triaríem a l’almesc. S’usa des de temps immemorial en fragàncies masculines i femenines. La seva aroma és dolça, floral, afustat i afruitat. Sol associar-se amb els perfums orientals més sensuals i embriagadors. Són molts els fabricants que incorporen alguna nota d’almesc en les seves fragàncies a fi d’aconseguir composicions més equilibrades i càlides.

A més de per la seva aroma, l’almesc és també molt valorat per les seves qualitats com a element fixador en les fórmules. En reduir la velocitat d’evaporació dels perfums els fa més intensos i duradors.

Mites i llegendes moscades

L’almesc sempre ha estat envoltat d’un halo de misteri i exotisme. Conten que va ser Marco Polo el que va descobrir la fragància durant un dels seus molts viatges a Caixmir, important-la al continent europeu. En les seves terres d’origen l’almesc era un producte molt valorat. Entre altres coses s’utilitzava per a perfumar llocs sagrats, ja que es pensava que ajudava al rés i potenciava la calma de l’esperit. En les mesquites, diuen, s’afegia al guix de les parets exteriors perquè desprenguessin aromes embriagadores quan el sol les escalfava.

A l’almesc se li atribueixen propietats afrodisíaques, alguna cosa en el que sens dubte molt ha de veure la seva singular procedència. Juntament amb el sàndal i la vainilla ha estat utilitzat com revitalizante sexual per a les dones. Per aquest motiu, i pel seu ús freqüent en dones de religions catalogades com a paganes, en el segle IV l’almesc va arribar a ser considerat un producte anticatòlic.

A l’aroma de l’almesc també se li atorguen propietats màgiques. Asseguren que protegeix tant del mal d’ull com de qualsevol altra influència negativa. Els remeiers àrabs i tibetans prediquen que l’almesc barrejat amb herbes aromàtiques té notables beneficis per a la salut. Creuen que reforça el sistema immunitari, la circulació, el sistema respiratori, evita les afeccions cardíaques i millora el benestar mental. I en la medicina tradicional xinesa l’almesc és utilitzat per a elaborar més de 300 fàrmacs diferents.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions