Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Medi ambient

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

La Junta d’Andalusia repobla el Parc Nacional de Doñana amb pollastres d’àguila imperial ibèrica

Aquesta iniciativa pionera forma part del programa de salvació d'aquesta rapaz, la quarta en major perill d'extinció del planeta

  • Autor: Per
  • Data de publicació: Dijous, 16deJunyde2005

La Conselleria de Medi ambient de la Junta d’Andalusia, en col·laboració amb el Govern central i el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), ha començat a repoblar el Parc Nacional de Doñana amb pollastres d’àguila imperial ibèrica, traslladats des d’altres zones, per preservar aquesta rapaz. Fins al moment s’han traslladat tres pollets des de nius de les serres de Jaén fins a un altre artificial situat en una finca privada de Doñana, perquè es fixin en aquest territori.

El projecte forma part del programa de salvació de l’àguila imperial ibèrica iniciat fa quatre anys per conservar aquesta rapaz, considerada la quarta au de presa en major perill d’extinció del planeta, al costat del pigargo de Steller d’Àsia, el cernícalo d’Illa Maurici i l’àguila monera de Filipines.

Aquest programa ha aconseguit que de la vintena de parelles reproductores censades en 2001 a Andalusia s’hagi passat aquest any a 52. Aquesta recuperació ha permès expandir la població d’àguila imperial en Serra Bruna i Sevilla, així com reintroducirla a la comarca de la Janda, a Cadis, on havia desaparegut.

Els esforços se centren ara en Doñana, paratge en el qual s’han censat només vuit parelles reproductores, amb problemes d’aïllament que comprometen la ja de per si mateix difícil supervivència d’aquesta espècie, la mortalitat de la qual és del 60% per a exemplars de menys de 6 mesos i de fins al 87%, abans dels tres anys.

La reduïda població de Doñana, delmada per l’escassetat de conills -principal aliment de la rapaz- i pels esquers enverinats, s’agreuja per l’escassetat de femelles, que requereixen un major esforç biològic de les parelles nidificantes perquè sobrevisquin, la qual cosa augmenta el nombre de mascles divagantes, és a dir, incapaços de reproduir-se.

Per això s’ha activat aquest projecte, pioner a Espanya, que en el proper quinquenni traslladarà anualment a Doñana tres pollastres femelles, sobrants de zones de major nidificació de l’espècie.

Els tres primers pollastres, de 55 dies, ocupen ja un niu artificial construït a l’entorn de Doñana, on es pretén fixar-los mitjançant el mètode “Hacking”, tècnica a través de la qual es fa creure a les aus que han nascut en aquest lloc.

En aquest niu, les aus, que porten un radiotransmissor per estudiar el seu comportament, creixeran sense contacte amb persones, doncs l’alimentació es farà sense que vegin als seus cuidadors. Posteriorment, començaran a sortir del niu, a posar-se en els arbres i a volar pels voltants, tornant al niu artificial per alimentar-se, la qual cosa crearà una dependència amb aquest lloc.

Setmanes més tard començarà la dispersió dels exemplars, que passaran més del 90% del seu temps en zones d’assentament temporal de dimensions mitjanes menors de 500 hectàrees.

Quan arribin a la maduresa (entre 5 i 6 anys), intentaran establir-se en el lloc de naixement, que para ells serà el niu artificial al que han estat traslladats.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions