Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les cinc subespècies de goril·les que existeixen no superen els 110.000 exemplars

La destrucció dels seus hàbitats i la caça són les principals amenaces per a la seva supervivència
Per mediatrader 25 de novembre de 2003

Les cinc subespècies de goril·les, que habiten en la franja equatorial d’Àfrica, estan en perill d’extinció, ja que, en el seu conjunt, no superen els 110.000 exemplars, segons dades de Nacions Unides. La destrucció dels seus hàbitats i la caça són les principals amenaces per a la supervivència d’aquests primats.

“Copito de Neu” pertanyia a la varietat de costa (“Gorilla gorilla gorilla”), que s’estén per Camerun, la República Centreafricana, Gabon, el Congo i Guinea Equatorial, d’on era originari, amb uns 94.000 exemplars.

La subespècie de goril·les de plana (“Gorilla beringei graueri”) compta amb prop de 17.000 exemplars, mentre que els goril·les de muntanya (“Gorilla beringei beringei”) sumen poc més de 300 exemplars.

A ells els segueixen els goril·les de Bwindi (“Gorilla beringei”), amb uns 300 animals, i la subespècie de riu (“Gorilla goril·la diehli”), amb tan sols 200 supervivents. Aquestes dues subespècies al costat de la de goril·les de muntanya són considerades en perill crític d’extinció.

Entre les principals amenaces a les quals s’enfronten aquests grans primats, així com els ximpanzés o els orangutans, estan la destrucció dels seus hàbitats a conseqüència de l’activitat humana, la caça per a consum de la seva carn o per a utilitzar-los com a mascotes, la desforestació que fragmenta els seus territoris, la sobreexplotació de recursos naturals, l’extensió de l’agricultura o la ramaderia i els conflictes que assolen Àfrica.

El virus de l’ébola és l’última de les amenaces a la qual han de fer front els goril·les, que ha afectat especialment la República del Congo i Gabon, precisament una zona en la qual viuen el 80% dels goril·les en llibertat. En aquestes regions, l’ébola ha posat fi a la vida del 56% d’aquests primats.

Similars als humans

Els goril·les comparteixen amb els éssers humans el 97,7% del seu ADN i són animals pacífics, que viuen en grups familiars estables d’entre 5 i 10 individus, liderats per un o dos mascles dominants que protegeixen a les femelles i a les seves cries.

Els goril·les són bàsicament herbívors i es desplacen diàriament a la recerca d’aliment. En el cas de Copito “de Neu”, la seva dieta consistia en quatre menjars diaris compostes per fruites, verdures, hortalisses de temporada i alfals. Prenia iogurt tres vegades a la setmana i pa sec dues vegades. Actualment, les organitzacions ecologistes i els zoològics estan impulsant la creació de santuaris i reserves naturals de goril·les per a evitar que desapareguin. Així mateix, s’està intentant la reintroducció d’exemplars nascuts en captivitat.