Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Medi ambient

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Linx ibèric

Amb menys de 200 exemplars, és el felino més amenaçat del planeta

  • Autor: Per
  • Data de publicació: Dimarts, 06deSetembrede2005
img_lince3

Fa segles el linx ibèric es distribuïa per diverses muntanyes mediterrànies europeus, però el seu nombre ha anat disminuint progressivament i concentrant-se en la Península Ibèrica. En l’actualitat, queden menys de 200 linxs ibèrics i entre ells solament un grapat de femelles tenen capacitat per criar En l’actualitat, queden menys de 200 linxs ibèrics i entre ells solament un grapat de femelles tenen capacitat per criar, la qual cosa li converteix en el felino més amenaçat del planeta a la vora de la seva extinció.
A principis del XX alguns científics espanyols comencen a llançar les primeres veus d’alarma sobre la reducció de les poblacions d’algunes espècies, entre elles el linx. Malgrat això gens es va fer per evitar la seva disminució i avui dia és un animal que viu únicament en nuclis molt reduïts, en Serra Bruna, Muntis de Toledo i Doñana, i fins fa poc en les serres de Sant Pere i del nord de Càceres, l’Algarbe portuguès i la part madrilenya i avilesa de Gredos.

Img

Les principals causes d’aquesta reducció d’exemplars són la pèrdua i transformació dels seus hàbitats naturals, la caça en monterías, l’ús de llaços, ceps i altres mètodes de control de predadores, els atropellaments en carreteres, l’aïllament i la falta d’intercanvi genètic entre poblacions i, sobretot, la falta d’aliment. En aquest sentit, més del 80% de la seva dieta està composta pel conill, per la qual cosa no resulta estrany que s’hagi extingit en aquelles àrees on els conills van desaparèixer en massaMés del 80% de la seva dieta està composta pel conill, per la qual cosa no resulta estrany que s’hagi extingit en aquelles àrees on els conills van desaparèixer en massa per acció de malalties com la mixomatosis o l’hemorrágico vírica (EHV). No obstant això, desproveït del conill, els linxs ibèrics poden alimentar-se com a segona opció d’oques i altres aus grans, cries de daines, petits mamífers i alguns peixos.
El linx ibèric està protegit a Espanya des de 1966 i catalogat com a espècie “en perill”. En aquest any, la Unió Mundial per a la Naturalesa (UICN) va classificar la seva situació com l’espècie de felino més vulnerable del planeta i en 2002 com d’una espècie “en perill crític”. En 1994 la Comissió Europea decideix recolzar la conservació del linx amb fons LIFE, mentre que les comunitats autònomes desenvolupen també diversos programes per al seu estudi i recuperació de l’espècie. Per la seva banda, diverses ONG ecologistes, entre les quals destaquen WWF/Adena, Ecologistes en Acció, FPNE, i la Fundació CBD-Hàbitat, treballen també en la conservació d’aquest felino.

Segons WWF/Adena el panorama sembla ideal per conservar aquesta espècie, si no fos perquè potser pot ser massa tarda i perquè queden moltes tasques pendents per fer: estudiar l’impacte ambiental d’aquelles obres que afectin al seu hàbitat; erradicar la col·locació de paranys a la muntanya; controlar les monterías per evitar la mort accidental de linxs en vedats o la seva caça il·legal (amb això es podria eliminar fins al 60% la mortalitat de l’espècie), aplicant la llei a consciència. També cal protegir els últims vestigis del bosc mediterrani; fer permeables les carreteres amb viaductes i passos de fauna i, en el marc de la Directiva d’Hàbitats de la Unió Europea i la seva xarxa d’espais protegits Natura 2000, crear corredors ecològics que permetin l’intercanvi poblacional entre els principals nuclis estables. Finalment, és essencial recuperar les poblacions de conills a certes àrees, investigant possibles fórmules per erradicar les principals malalties que els assolen. Per conservar-ho també és necessari seguir estudiant a aquest animal, i si bé s’estan realitzant diverses recerques amb les tècniques més modernes de l’actualitat, es fa d’una manera descoordinado.

Principals característiques del linx ibèric

El linx ibèric és una espècie en si mateixa (Lynx pardinus), un mamífer de la família dels félidos, robust de mitja grandària i cua curta amb un pelatge de cridaneres taques i un excepcional sentit de vista i oïda, encara que el seu olfacte no és molt agut. En definitiva, es tracta d’un “gat gran” d’entre 85 centímetres i un metre de longitud des del cap a la cua. En el seu arrodonit cap destaquen unes llargues i espesses patilles i unes orelles que acaben en sengles pinzells. Solitari i fugisser, prefereix les mitges llums del vesprejar i del clarejar, i descansa les hores de calor refugiada a la frescor de la mala herba. En tractar-se d’un animal sigilós, utilitza el factor sorpresa per caçar a les seves preses, fonamentalment conills, en espais més ralos, amb matolls oberts i herbassars. Per tot això, és molt difícil albirar un linx en el camp. Aquestes condicions són tan necessàries per al linx que se sap que l’eliminació i transformació del matoll mediterrani ha estat la principal causa de regressió de les poblacions linceras fins a 1960. A partir de llavors se sumeixi la dràstica disminució de les poblacions de conill, provocant que a la fi dels 80, el linx desaparegués en el 80% de l’àrea que ocupava en 1960.

Així mateix, els linxs mantenen territoris estables als quals només permeten entrar a alguna femella si són mascles, o algun cadell que es nega a abandonar a la seva mare, si són femelles. La major part de la gelosia es produeixen al gener i febrer. La femella és l’encarregada de cuidar de la ventrada – entre un i quatre cadells- fins que, a partir dels 8 mesos, comencen a buscar-se la vida pel seu compte.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions