Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Medi ambient

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Quebrantahuesos

Una espècie de voltor en perill d'extinció

img_quebrantahuesos_p

El Quebrantahuesos (Gypaetus barbatus) és una espècie de voltor que rep el seu nom pel costum de remuntar ossos/ossos i closques fins a grans altures amb l’objectiu de deixar-los anar perquè s’esbocinin contra les roques i poder menjar així la medul·la del seu interior. Es tracta d’una espècie amenaçada en àmplies zones de la seva distribució.

Img quebrantahuesos
El quebrantahuesos ocupava en èpoques passades àrees molt més àmplies que avui dia. Els científics parlen de dues subespècies. D’una banda, el Gypaetus barbatus barbatus, la més estesa, es troba en les principals serralades d’Euràsia i nord d’Àfrica (Pirineus, Alps, Balcans, illes de Còrsega i Creta, Àsia Menor i Atles), estenent-se cap a l’est per algunes muntanyes del sud-oest d’Aràbia, Caucas, Iran, Pakistan, fins a les grans serralades d’Àsia Central (Hindu-khus, Himàlaia, Kuen Lun, Altiplà de Pamir, Tien-Shan o Altai). D’altra banda, el Gypaetus barbatus meridionalis es reparteix per algunes muntanyes del sud i est d’Àfrica, principalment a Etiòpia i Sud-àfrica (Serralada de Drackensberg), així com en alguns enclavaments muntanyencs aïllats de Kenya, Tanzània i Uganda. En general, els quebrantahuesos habiten en zones remotes on no han estat perseguits i afectats per esquers enverinats, i en aquells llocs proveïts de grans barrancs o penya-segats i zones de coves on poder nidificar sense ser molestats. També procuren estar prop de llocs on freqüenten les diferents espècies dels gèneres Caprinae, com a ovelles, cabres o gamuzas, base de la seva alimentació.

Està considerada una espècie rara i en regressió, catalogada “en perill d’extinció” en tota EuropaEl quebrantahuesos està considerat com una espècie rara i en regressió, catalogada “en perill d’extinció” en tota Europa. Segons la Fundació per a la Conservació del Quebrantahuesos, els principals problemes detectats per a la seva conservació són:


  • Alteració de l’hàbitat, especialment grans obres d’infraestructures i turístiques

  • Persecució directa (caça furtiva, espoli, verís)

  • Molèsties indirectes (batudes de caça, fotografia de nius, escalada, parapent, senderisme). Especialment problemàtiques són les molèsties durant el període inicial de la reproducció, causant la perduda de la posada o la mort del pollastre

  • Xoc i electrocució en esteses elèctriques

La seva envergadura mitjana és de dos metres i mitjà, i el seu pes mitjà se situa en els sis quilos. Segons l’edat, pot tenir fins a quatre coloracions diferents de pelatge al llarg de la seva vida. Les ales llargues i estretes, la cua llarga en forma de rombe i un cap cobert de plomes, al contrari que la resta de voltors, són les principals característiques morfològiques d’aquesta espècie. Es tracta de l’única au osteófaga, en alimentar-se de la medul·la dels ossos/ossos de les seves preses. A més dels ossos/ossos, una quarta part de la seva alimentació ho componen pells i restes de carn. El grup familiar pot estar compost per dos mascles i una femella, els quals participen per igual en l’alimentació de les cries. En l’eclosió dels ous poden néixer dos pollets, encara que el més fort acaba matant al seu germà (cainismo), un fenomen les causes del qual i implicacions ecològiques encara estan poc clares.

El quebrantahuesos protagonitza a més algunes curiositats de la Història. Es creu que van servir d’inspiració per al mite de l’aixeta de l’Antiga Grècia, ja que les representacions més antigues li caracteritzen amb el seu cap i arpes. El comediant grec Èsquil va morir en ser copejat en el crani per una tortuga deixada anar des de les altures per un quebrantahuesos. L’au va haver de confondre el seu brillant calba amb una pedra. Així mateix, el quebrantahuesos forma part de l’escut d’armes de Transilvania, a pesar que fa ja bastant temps que es va extingir en aquesta regió.

El quebrantahuesos en la Península Ibèrica

En els anys 50, el quebrantahuesos podia trobar-se en tots els sistemes muntanyencs principals de la Península Ibèrica, d’on va desaparèixer a causa de les carronyes enverinades que els ramaders deixaven per lliurar-se de la presència de voltors negres i leonados. Avui, aquesta pràctica ha estat prohibida i totes aquestes espècies estan protegides.

En l’actualitat, segons dades de la Fundació Quebrantahuesos de l’any 2002, la distribució actual ha quedat relegada a l’àrea pirinenca i pre-pirinenca, on sobreviu una població pre-adulta d’uns 200 exemplars, en 126 territoris ocupats, dels quals 99 s’assenten en el vessant Sud (Espanya) i 59 d’ells en la Comunitat Autònoma d’Aragó (muntanyes pirinenques i pre-pirinenques d’Osca i Saragossa).

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions