Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Medi ambient

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Un grup de científics utilitzarà un satèl·lit per conèixer els hàbits reproductors dels ossos/ossos colla

La recerca servirà per descobrir per què aquests animals en perill d'extinció posseeixen tan poca activitat sexual

  • Autor: Per
  • Data de publicació: Dilluns, 17deOctubrede2005

És conegut que els ossos/ossos panda tenen una pobra activitat sexual. No en va, a causa de certs desordres fisiològics, el 78% de les femelles són incapaces de quedar-se prenyades i el 90% dels mascles són estèrils. Amb tan greus problemes per reproduir-se, no és estrany que ja només quedin poc més d’1.700 d’aquests animals, una espècie en perill d’extinció que abans poblava les muntanyes d’Àsia i que ara només sobreviu a Xina.

Un grup d’investigadors de l’Acadèmia Xinesa de les Ciències i de la Societat Zoológica de Sant Diego, a Estats Units, s’ha proposat estudiar els comportaments sexuals de l’Ailuropoda “melanoleuca” o colla geganta per evitar la seva completa desaparició. El problema és que aquesta espècie és summament solitària, per la qual cosa els seus individus s’aïllen durant temporades senceres perdent-se en els frondosos boscos de bambú de Shaanxi, Gansu i Sichuan, les tres províncies enclavades en el cor del colós oriental on habiten els 1.590 pandes que encara continuen en llibertat o en espais protegits.

Tenint en compte que resulta bastant difícil seguir-los per aquestes fredes i humides muntanyes d’entre 1.500 i 3.000 metres d’altitud, els científics van a recórrer a un satèl·lit espacial per espiar als ossos/ossos panda i descobrir així els seus hàbits reproductors. “Aquests animals són inaccessibles durant llargs períodes de temps, per la qual cosa l’observació tradicional no pot desvetllar el misteri ecològic d’aquesta espècie”, va explicar a l’agència estatal de notícies Xinhua Wei Fuwen, un dels experts de l’Institut de Zoologia de l’Acadèmia Xinesa de les Ciències que participa en el projecte.

Wei Fuwen va anunciar que s’utilitzaran el sistema de posicionament global (GPS) i altres modernes tecnologies que ajudaran “a rastrejar els moviments dels exemplars estudiats en diferents estacions de l’any i a comprovar els seus canvis de comportament depenent de l’entorn”. Així, “podrem observar i analitzar els seus hàbits sexuals, la qual cosa ens ajudarà a impedir la definitiva extinció del goso colla”.

Aquest programa, que costarà 544.803 euros, es desenvoluparà durant els tres propers anys en la reserva natural de Foping, situada a la província de Shaanxi. Aquest centre és un dels referents en la recerca sobre el panda gegant, ja que des de fa dos anys es venen duent a terme nombrosos estudis sobre la reproducció i el naixement d’aquesta curiosa espècie.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions