Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Medi ambient

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Urogallo

Una de les espècies peninsulars en major risc d'extinció que precisa de plans urgents de recuperació

L’urogallo (Tetrao urogallus) és la major de les gallináceas espanyoles que rep el seu nom pel so que emet durant el seu zel, semblat al de l’uro “”, avantpassat salvatge dels bòvids domèstics. Es tracta d’una relíquia de l’època glacial: Després de la retirada dels gels, van romandre aïllades en el nord peninsular petites poblacions que van evolucionar cap a dues subespècies diferents: l’Aquitanicus, present a Pirineus, i la Cantabricus, més petita, de tons més clars i escaig més curt, que habita en les comunitats del Cantàbric.

A pesar que la seva caça està vedada des de 1979, i que des de 1986 està catalogada com a espècie protegida, el seu nombre continua disminuintL’urogallo és un au d’àmbit boreal, abundant a Escandinàvia, els països bàltics i Rússia. En la península ibèrica, la seva població ha disminuït considerablement en els últims anys, fins al punt que actualment és una de les espècies més amenaçades. A pesar que la seva caça està vedada des de 1979, i que des de 1986 està catalogada com a espècie protegida, el seu nombre continua disminuint. A la fi dels 80, s’estimava que hi havia 942 mascles adults comptabilitzats, mentre que en 2001 es van censar 689.

En total, es calcula que hi ha unes mil vuit-centes parelles a Espanya. L’urogallo pirinenc habita principalment en la comunitat catalana, on es troba el 85% dels exemplars de la península, segons l’Estratègia per a la Conservació de l’Urogallo Pirinenc del Ministeri de Medi ambient, que apunta també que a Navarra i el sector occidental d’Aragó la seva població es troba fragmentada i amb escasses possibilitats de supervivència.


Per la seva banda, l’urogallo cantàbric es troba en pitjor situació. A Cantàbria només queda un exemplar mascle, per la qual cosa es troba abocat a la seva extinció, segons l’associació ecologista ARQUEJA. A Galícia es dona pràcticament per extingit, ja que l’espècie està per sota del seu llindar mínim de renovació poblacional, mentre que al País Basc va desaparèixer a principis del segle XX.

Entre les principals causes de la seva regressió es troben les següents:



  • Fragmentació i destrucció del seu hàbitat. L’urogallo vola malament, per la qual cosa sol xocar contra tancats, tanques o arbres de boscos tancats. Per la seva banda, l’acció d’altres espècies, com el cérvol, també influeix negativament en el seu hàbitat

  • Activitats humanes, com el senderisme, els esports de neu, caceres de senglars o bestiar a la muntanya

  • Depredadors naturals dels ous i les cries, com a senglars, guineus o mosteles. La mortandad dels pollets és molt alta en les primeres setmanes de vida

  • Furtivisme, incentivat pels elevats preus que s’aconsegueixen al mercat il·legal

  • Canvi climàtic: la pujada de les temperatures estaria afectant a aquesta espècie d’àmbit boreal, que podria estar traslladant-se més al nord


Els experts recomanen l’engegada d’un programa de cria en captivitat, per aconseguir una reserva genètica que permeti perpetuar l’espècie. Per la seva banda, les activitats humanes s’haurien d’adequar a les exigències ambientals de l’espècie, tractant de no interferir en el seu hàbitat. Altres mesures proposades passen per la consideració de l’urogallo com “una espècie d’interès general”, la qual cosa portaria a l’increment dels pressupostos de les administracions.

Principals característiques de l'urogallo

Img
L’urogallo precisa d’un entorn molt peculiar: boscos de conífera tranquils, clars, amb abundant vegetació i arbres amb branques fortes i horitzontals per dormir, així com aigua potable i formiguers. Es tracta d’un au de gran grandària i notables diferències entre el mascle i la femella (dimorfisme sexual). El mascle pot arribar al metre de longitud i els quatre quilos de pes, mentre que la femella no sol superar els setanta centímetres de longitud i els dos quilos de pes. El color del plomatge dels mascles és una barreja abigarrada entre verd metàl·lic, gris i blanc, mentre que el de les femelles és de color vermellós amb taques marrons i lechosas. El bec també els diferencia: prominent, de forma corba i de color ivori en els mascles i breu i de color negre en les femelles.

La seva dieta depèn de les estacions. A l’estiu s’alimenta d’herbes, crisálidas de formiga, gles, bayas, sargantanes i fins i tot serps, mentre que a l’hivern es manté amb agulles dels pins i brots. De forma regular empassa pedres, que li faciliten la digestió en la molleja. L’època de zel dura des de març fins a maig. El mascle profereix crits de reclam a l’alba i al capvespre per atreure a les femelles, fins que aconsegueix copular amb diverses en un mateix dia. Les gallines posen entre cinc i dotze ous en un clot del sòl, on són objectius fàcils pels seus predadores.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions