Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Salut i psicologia > Prevenció

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Cosmètica sòlida: què és, quins són els seus beneficis i quins desavantatges té

Aquesta cosmètica usa fórmules menys nocives per a la pell i ajuda a preservar el medi ambient, però és vital conservar-la de manera adequada si volem preservar la nostra salut

  • Autor: Per
  • Data de publicació: Dijous, 08deJuliolde2021
cosmetica solida evitar germenes Imatge: silviarita

La cosmètica no té per què ser líquida. Els formats sòlids de tota mena de productes són cada vegada més freqüents i populars. Les seves formulacions no utilitzen (a penes) aigua, es valen d’ingredients naturals i prescindeixen d’additius químics amb activitat antifúngica o antibacteriana (com parabenos, sulfats o silicones). Gràcies a la seva aparença exterior, semblant al d’una pastilla de sabó, la cosmètica sòlida no necessita envasos de plàstic per a ser comercialitzada; és considerada un producte “residu zero”. Tot són avantatges? Encara que aquests productes són molt senzills d’utilitzar —s’apliquen secs o una mica humitejats—, és indispensable seguir les recomanacions d’emmagatzematge, conservació i observar la data de consum preferent. De no fer-ho, correm el risc que quedin contaminats per bacteris o fongs. A continuació et comptem més sobre la cosmètica sòlida.

Què és la cosmètica sòlida

La cosmètica sòlida fa referència a aquells productes de cura personal (gel, xampú, loció corporal, desodorant, pasta de dents, perfums, etc.) que s’elaboren amb un petit percentatge d’aigua o sense ella. Independentment de per a què s’utilitzin, el seu aspecte exterior és similar al d’una pastilla de sabó tradicional. Al no usar una base aquosa en la seva formulació, no requereixen de parabenos o un altre tipus de conservants, necessaris en la cosmètica convencional.

Els ingredients de la cosmètica sòlida són naturals, orgànics i amigables amb el medi ambient. Els principis actius provenen de plantes i olis essencials. Els més usats són caléndula, lavanda, civada, llimona, àloe vera, gessamí, cúrcuma i argán. Com a conservants se sol emprar vitamina E. Per a evitar la sequedat i la irritació s’utilitzen argiles, civada, iogurt, carbó actiu o inulina.

Quins cosmètics hi ha en format sòlid?

Avui dia es poden trobar tot tipus de cosmètics en format sòlid. El xampú va ser un dels primers productes a comercialitzar-se. Gel, sabó, desodorant, loció corporal, pasta de dents, perfum, màscares capil·lars i facials, exfoliantes, aigua micelar, desmaquillante, repel·lent de mosquits, sabó d’afaitat… La llista és interminable i no per a d’augmentar.

La major part d’aquests productes necessiten humitejar-se abans de ser utilitzats, com alguns xampús i condicionadors per al pèl. Uns altres s’apliquen directament sobre la pell, com el desodorant o el perfum.

Quins avantatges té la cosmètica sòlida?

cosmética sólida ingredientes y conservación
Imatge: Jill Heyer

Les formulacions de cosmètica sòlida, sobretot les denominades ecològiques, prescindeixen d’additius químics amb activitat antifúngica o antibacteriana, conservants que sí que solen aparèixer en els anàlegs de la cosmètica líquida. Per a Carmen Coleto, doctora en Biologia, aquest aspecte és rellevant: “Es fa per a obtenir una millor protecció de la salut de la pell i del medi ambient”.

El baix contingut en aigua de les formulacions sòlides també és un aspecte que cal tenir en compte. “Possibilita que el producte sigui poc vulnerable a la contaminació amb aquests microorganismes indesitjats que poden arribar a provocar problemes greus en la pell i mucoses si s’empren habitualment en mal estat higienicosanitari, sobretot en persones immunodeprimides o malaltes”, assenyala l’experta.

Un altre punt a favor d’aquesta mena de cosmètica és que és “residu zero”. Pel seu format de presentació i grandària no requereix d’envasos plàstics per a la seva comercialització. Aquest material, altament contaminant, és molt utilitzat en la indústria cosmètica, que consumeix al voltant de 120.000 milions d’aquests embalatges a l’any. A més, en prescindir d’aquests recipients, el transport i emmagatzematge és més senzill, circumstància molt interessant en els viatges; al no estar en estat líquid, aquesta cosmètica està exempta de les limitacions aeroportuàries que afecten l’equipatge de mà.

Per què són productes més cars

La cosmètica sòlida té un major preu que la convencional per la mena d’ingredients utilitzats en la seva formulació i el seu grau de concentració. Aquesta composició es converteix en un avantatge, ja que fa que els productes sòlids duren més temps. A tall d’exemple, una pastilla de xampú pot conservar-se dos mesos mentre que el producte equivalent en format líquid s’esgota en tot just un mes. Al final, la relació durada-preu inclina la balança cap a la cosmètica sòlida.

Tampoc cal perdre de vista els avantatges mediambientals, ja esmentades. Així que, encara que de partida els cosmètics sòlids són més cars que els tradicionals, si fem càlculs, la inversió sortirà més que a compte tant per a la nostra butxaca com per a la salut del planeta.

Així s’han de conservar i usar per a evitar els gèrmens

Seguir de manera estricta les recomanacions d’emmagatzematge i conservació de la cosmètica sòlida, així com observar la data de consum preferent és fonamental. “Si no es fa, el risc de contaminació per fongs i bacteris augmenta”, adverteix la biòloga. “Aquest risc es veu potenciat perquè el pH de les formulacions sòlides és pròxim al pH de la pell, és a dir, sol ser menys alcalí que en els cosmètics líquids. Els pH inferiors a 8 són molt favorables per al creixement de moltes espècies de fongs”, comenta. Si a això li sumem que els llocs habituals d’ús d’aquests productes són ambients humits, amb presència habitual de floridures en l’ambient, la contaminació és molt freqüent si no es va amb compte.

L’existència de menys substàncies tensioactives en la formulació dels cosmètics sòlids pot fer-los més vulnerables a la contaminació microbiològica. “Aquestes substàncies s’empren per a potenciar la generació d’escumes (espumantes) i actuen destruint la paret lipídica dels microorganismes, produint un efecte antibacteriano que preserva el producte en condicions habituals d’ús i conservació, fins i tot en ambients humits com ara dutxes, amb potencial saturació microbiològica. Per tant, depèn molt de la presència d’espumantes en la formulació de cada producte perquè aquest sigui més o menys vulnerable a la contaminació microbiològica”, detalla Coleto.

Per a la doctora, l’element clau per a minimitzar la contaminació microbiològica d’aquests productes “és emprar-los de manera correcta i conservar-los en un ambient el més sec possible, humitejant-los tan sols en el moment de l’ús i propiciant el seu assecat entre ús i ús”.

Etiquetes:

cosmètics

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions