Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Salut i psicologia > Problemes de salut

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

El paper dels parabenos en els casos de dermatitis

Encara que els parabenos són els conservants més utilitzats, rares vegades provoquen dermatitis de contacte al·lèrgica

  • Autor: Per
  • Data de publicació: Divendres, 20 de Desembre de 2013

Els parabenos són un dels conservants més utilitzats en articles tan diversos com els de confiteria, cremes i altres cosmètics i productes farmacològics. I encara que poden provocar al·lèrgies en la pell si s’administren per via tòpica, això no significa que siguin contaminants, ja que els casos de sensibilització que se’ls associa suposen tan sol un 1%. Aquest article descriu la reacció cutània més habitual, la dermatitis de contacte al·lèrgica, quins avantatges tenen els productes lliures de parabenos i per què s’inclou als parabenos entre els al·lergògens que es testen en les proves epicutáneas que busquen reconèixer si una substància és la causa d’una dermatitis de contacte.

Imatge: Marek Bernat

Pells sensibles a diferents productes

Hi ha substàncies susceptibles de provocar una al·lèrgia cutània. Com els principals al·lergògens de contacte figuren el níquel, el pal·ladi, el cobalt i el dicromat. Aquestes al·lèrgies solen ser d'origen laboral i per contacte i es desenvolupen, sobretot, en persones que treballen amb joies o amb cuir (marroquinería).

Entre els productes cosmètics que poden donar problemes cutanis estan les barreges de perfums, la p-fenilediamina (tints de pèl) i els conservants dels productes cosmètics, com el rímel.

Els casos de sensibilització als parabenos són solament del 1% en la població general

Dins dels compostos que poden provocar una dermatitis es troben els parabenos. No obstant això, està descrit en la literatura científica que els casos de sensibilització a aquests compostos són solament del 1% en la població general.

Els seus efectes antimicrobianos es van descriure en 1924 i, des de llavors, gràcies a aquesta capacitat que tenen d'eliminar els patògens, s'han emprat per allargar la vida útil de nombrosos productes. L'experiència d'ús d'aquests conservants és, llavors, de més de 70 anys.

El primer cas publicat d'un èczema al·lèrgic, a causa de parabenos continguts en una crema antifúngica, data de 1940 a Europa, i de 1966 a EUA, segons es detalla en la revisió 'Parabenos: Mite o Realitat?', d'investigadors del Servei de Dermatologia de l'Escola Nacional de Medicina del Treball de l'Institut de Salut Carlos III (Madrid).

Segons aquest informe, des de llavors s'han publicat casos de dermatitis al·lèrgica per contacte en aplicar-se productes tòpics amb parabenos, la majoria en pacients amb una dermatitis de base. A més, molts d'ells rebien un tractament tòpic per a l'èczema que també contenia aquest compost, per la qual cosa el seu problema cutani es perpetuava. Un altre factor que influïa en l'empitjorament de la sensibilització cutània era que es donava en persones d'edat avançada i, per tant, tenien la barrera cutània més danyada que altres grups de població, la qual cosa facilitava una major penetració d'aquests compostos alergénicos en la pell.

Els productes parabenfree o lliures de parabenos

Durant les dècades dels 60 i els 70, es van relacionar amb diversos casos de dermatitis de contacte al·lèrgiques greus i que perduraven en el temps, però, segons els experts, això va ser a causa que els productes cosmètics portaven altes concentracions d'aquests conservants i els principals afectats eren els que ja tenien una dermatitis crònica.

Per evitar-ho, a més de regular-se a la baixa les concentracions permeses (en l'actualitat no poden superar el 0,8%), la indústria cosmètica i farmacèutica va desenvolupar cremes parabenfree o lliures de parabenos que s'anuncien com a productes hipoalergénicos.

Davant aquesta petita prevalença de les al·lèrgies cutànies, hi ha els qui pensen que es pot prescindir dels parabenos. No obstant això, atès que són conservants que mantenen l'estabilitat del producte, el temps de caducitat dels productes podria ser més curt sense ells, explica Federico Palomar, president de l'Associació Nacional d'Infermeria Dermatológica (ANEDIDIC).

Conèixer el tipus de pell

Què poden fer els consumidors de productes cosmètics per evitar les reaccions al·lèrgiques? Els parabenos figuren en les proves epicutáneas amb pegats per saber si la pell pot reaccionar de forma al·lèrgica a aquests compostos. No obstant això, els resultats d’aquests test sovint són dubtosos perquè poden diferir, i ser positius o negatius, en funció de si s’apliquen pegats amb un sol tipus de parabeno o amb un còctel d’ells.

Al marge d’aquests aspectes de la consulta mèdica, per als consumidors de cosmètica és important conèixer el seu tipus de pell. La pell és el major òrgan del nostre cos. Té un mantell hidrolipídico que ens protegeix de les agressions, és una barrera protectora natural. Per això és essencial conèixer el nostre tipus de pell, perquè podem saber el tipus de crema, loció, netejador o un altre cosmètic que podem utilitzar.

Així mateix, Federico Palomar, president d’ANEDIDIC, aconsella els cosmètics fotoprotectores i no els comedogénicos, és a dir, els que no contribueixin a la formació de comedones en la pell i a empitjorar l’acne ; informar-se de la seva composició, que ha d’aparèixer ben detallada en l’envàs i ser fàcilment llegible per a l’usuari; així com fixar-se en la seva caducitat o el temps que el producte pot romandre estable una vegada obert.

RSS. Sigue informado

Quan publiques un comentari acceptes la Llei orgànica de protecció de dades (LOPD)

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions