Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Seguretat alimentària

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Tenen gluten les llenties?

Encara que els llegums, com les llenties, no contenen gluten de manera natural, sí pot haver-hi presència d'aquesta proteïna. T'expliquem com és possible i què diu la normativa

lentejas legumbres gluten Imatge: Sandra Vélez

Les llenties no contenen gluten en si mateixes. No obstant això, pot haver-hi presència de gluten en les llenties. No és un joc de paraules sinó una realitat que pot afectar a la salut de les persones amb celiaquía o amb sensibilitat al gluten no celíaca. Com s’explica la presència d’aquesta proteïna vegetal en un llegum que, de per si mateix, no la conté? Quines mesures de precaució ha d’adoptar la indústria alimentària? Responem a aquests dubtes amb la informació més recent de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN).

Què és el gluten i en quins aliments està

El gluten és un conjunt de proteïnes vegetals que es troba en la llavor d’alguns cereals, com el blat, l’ordi, la civada o el sègol. També està present en els aliments i begudes que es preparen amb aquests cereals, des del pa, la pasta o la cervesa fins als productes ultraprocesados de la indústria, que ho utilitza per donar esponjosidad, consistència i millorar la seva textura. Per això, podem trobar-ho en gelats, iogurts, llaminadures, salses o embotits, per citar solament alguns exemples.

Les llenties contenen gluten?

Les llenties són llegums i, com a tals, no contenen gluten. No obstant això, pot haver-hi presència de gluten en elles. Com és possible? L’explicació està en els cultius, en la maquinària agrícola i en l’emmagatzemat. “Les leguminosas són un cultiu rotatiu amb cereals tals com el blat, l’ordi o el sègol, la qual cosa dona lloc al fet que entre les plantes de leguminosas puguin créixer les llavors de cereals que s’haguessin plantat en la campanya anterior. Així mateix, sol ser freqüent l’ús compartit de maquinària agrícola (recol·lectores, camions), magatzems, etc.”, assenyala l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN).

“Tot això dona lloc al fet que, si bé els llegums són un aliment que no conté gluten de forma natural, és freqüent que existeixi contaminació creuada amb grans de cereals que ho contenen, la qual cosa suposa un risc per a les persones amb malaltia celíaca”, agrega l’AESAN en un document  consensuat amb la Federació d’Associacions de Celíacos d’Eapaña i diverses més d’altres CCAA, així com amb les principals associacions de la indústria alimentària, distribució i restauració.

Aquest consens és important i necessari perquè té implicacions per als productors, distribuïdors i consumidors. A dia d’avui, i a pesar que s’apliquen de manera exhaustiva tots els procediments de seguretat (els anomenats principis de l’anàlisi de perills i punts de control crítics, APPCC) no és possible assegurar l’absència de grans de cereals que contenen gluten, particularment en el cas de les llenties (especialment la varietat pardina) per la seva menor grandària.

Etiquetatge de llenties i recomanacions de consum

Aquesta realitat hauria de reflectir-se en les etiquetes. Com assenyala l’AESAN, els operadors que comercialitzin llenties (legumbristas, conserveros) haurien d’incloure en l’etiqueta dels aliments que comercialitzin una indicació com “Pot contenir gluten”, i fer referència, en la mesura del possible, al cereal o els cereals implicats.

I què passa amb els productes alimentosos, com l’hummus o la pasta seca de llenties, que usen aquest llegum com a ingredient? En aquest cas, els operadors alimentaris hauran de decidir, sobre la base d’una anàlisi de risc, si realitzen o no aquesta indicació en els productes finals que embenen.

Quant al consum, es recomana que en aquelles llars on resideixin persones amb celiaquía es realitzi un garbellat o revisió dels llegums secs, especialment de les llenties, abans de la cocció.

‘Sense gluten’, una etiqueta per usar amb responsabilitat

En ocasions és possible trobar productes envasats que no contenen gluten (com l’aigua) o que ni tan sols són comestibles (com el xampú) i que, no obstant això, llueixen en els seus envasos la llegenda “sense gluten”. Això no té a veure amb la seguretat alimentària, sinó amb un reclam publicitari, ja que hi ha persones que creuen que el gluten és dolent per a la salut i que els aliments sense gluten són més sans.

L’AESAN és molt clara sobre aquest tema. La normativa estableix que la informació alimentària no ha d’induir a error al consumidor en insinuar que un aliment posseeix característiques especials, quan, en realitat, tots els aliments similars posseeixen aquestes mateixes característiques, en particular posant especialment de relleu la presència o absència de determinats ingredients o nutrients. És a dir: no es pot posar en un aigua embotellada que “no conté gluten” perquè cap aigua embotellada ho conté.

Segons això, un aliment exempt de gluten de forma natural, com les llenties, no podria realitzar la declaració “sense gluten”. No obstant això, les llenties són una excepció. Per al cas concret de les llenties crues, seques o en conserva, i vist que la generalitat és que no es pot assegurar l’absència de gluten, “es considera que un operador alimentari que pugui assegurar, sobre la base de l’APPCC, que els productes que comercialitza contenen menys de 20 mg de gluten/kg de llenties, podria fer ús de la declaració ‘sense gluten’ sense que això suposi un incompliment de l’article 7.1.c) del Reglament (UE) Nº 1169/2011″.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions