Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Noves tecnologies > Internet i telecomunicacions

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Deu preguntes sobre Facebook, amb resposta!

Privadesa i seguretat en Facebook, llistes d'amics, opcions de personalització i apps són alguns dels temes sobre els quals tracten les interrogants més freqüents sobre aquesta xarxa social

  • Autor: Per
  • Data de publicació: Dijous, 13 de Agost de 2015
img_facebook logo

Des que va néixer en 2004 al campus de la Universitat d’Harvard (EUA), Facebook ha evolucionat molt fins a convertir-se a la xarxa social per excel·lència. Amb uns 1.500 milions d’usuaris actius al mes (dades actualitzades a juny de 2015), pràcticament tothom té un perfil en ella. Això també té diverses conseqüències: amics pesats que no deixen de publicar, caps que poden veure fotos personals dels seus empleats, invitacions no desitjades… En aquest article es descriu com evitar els problemes i riscos més comuns de Facebook. Per a això, es contesten deu preguntes freqüents sobre aquesta xarxa social.

Img facebook logo listg
Imatge: William Iven

1. Com elimino a un amic en Facebook sense que s’enfadi?

Un dilema pel qual tots els usuaris de Facebook han passat alguna vegada és tenir un contacte que és una mica pesat amb les seves publicacions, però que no se li elimina de la llista d’amics per compromís. Què fer en aquests casos?

La solució és senzilla: és possible deixar de seguir a algú en Facebook sense deixar de ser amics. Quan es deixa de seguir a una persona, les seves publicacions ja no apareixen en la secció de notícies (l’abans anomenat “mur”) i la hi perd de vista.

Img facebook seguir amigos
Imatge: Elena Santos

Per deixar de seguir a un dels contactes, cal visitar el perfil i fer clic en el botó “Seguint”. Així es deixarà de veure les seves publicacions, però se seguirà connectat a aquesta persona i es podrà entrar a veure el seu perfil sempre que es vulgui.

2. És possible ocultar publicacions de certes apps?

De vegades el problema no és tant el que escriuen els contactes, sinó les apps que usen i que han connectat amb Facebook. Perquè no sempre interessa saber de totes les seves sessions esportives, les pel·lícules que veuen, els llibres que llegeixen o els seus rècords de puntuació en el videojoc de moda.

Img facebook bloquear apps
Imatge: Elena Santos

La propera vegada que en la secció de notícies es vegi una publicació d’una aplicació que no es desitgi veure, cal fer clic en la fletxa de la cantonada superior dreta i seleccionar l’opció “Ocultar tot de…” seguit del nom de l’app en qüestió.

3. Puc evitar que el meu cap vegi certes fotos en Facebook?

És possible tenir com a amics en Facebook al cap, a la sogra i a altres persones amb les quals potser no es tingui tanta confiança, però que aquestes no tinguin accés a les fotos personals. Per a això, el més recomanable és fer ús de les llistes d’amics.

Així, s’ha d’anar al perfil i clicar en la pestanya de “Amics”. Fent clic en el botó al costat de cada foto, es podrà triar una llista on classificar a aquesta persona: millors amics, coneguts o crear una llista pròpia. Després, quan es comparteixi alguna cosa en Facebook, és important fixar-se amb quin grup es fa, per saber qui podrà veure aquesta actualització.

Una altra possibilitat és ficar a aquests contactes que no es volen esborrar en la trucada llesta restringida. Les persones dins d’aquesta llista solament podran veure el que es comparteixi com a “Públic”; és a dir, si es comparteix alguna cosa amb amics en Facebook, encara que aquestes persones estiguin dins de la llista de amics, no ho veuran.

4. Com ocultar coses que ja he publicat en Facebook?

En dates recents s’han vist casos de polítics ficats en embolics per coses que van publicar en xarxes socials fa uns quants anys. Tota persona pot tenir publicacions antigues de les quals no estigui molt orgullosa.

Img facebook revision publicaciones
Imatge: Elena Santos

Per a aquests casos, el més fàcil és dirigir-se al Registre d’Activitat de Facebook. Des d’allí es podran repassar totes les publicacions i canviar el nivell de privadesa de cada entrada (controlant qui les pot veure) o fins i tot ocultar-les per complet. També és possible canviar-les totes de cop amb l’opció “Limitar el públic de publicacions antigues”, en el menú de “Configuració”, “Seguretat”.

5. Es poden veure totes les fotos on m’han etiquetat?

Aquesta mateixa utilitat, el Registre d’Activitat, permet també revisar amb facilitat totes les fotos on l’usuari ha estat etiquetat. Per a això solament cal dirigir-se de nou a aquesta secció i en la columna de l’esquerra, seleccionar l’opció “Fotos en les quals apareixes”. Des d’aquí es podrà decidir si es vol deixar aquestes fotos com a públiques o ocultar-les del perfil de Facebook.

6. Puc veure el meu perfil de Facebook tal com ho veuria una altra persona?

Encara que Facebook fa les seves opcions de privadesa cada vegada més fàcils de configurar, de vegades és difícil saber què pot veure cada persona o fins i tot algú que no es tingui com a amic. Per a això està la funció “Veure com…”, accessible des del perfil.

Fent clic en aquest botó és possible veure el perfil tal com apareix en públic a un usuari qualsevol de Facebook, o a una persona concreta (introduint el seu nom).

7. Com bloquejo invitacions en Facebook?

Les invitacions per fer like o donar un “m’agrada” a pàgines o per jugar a jocs solen ser un altre quebradero de cap. Per sort, és bastant fàcil lliurar-se d’elles per sempre. La primera opció, de fet, està en la pròpia invitació, fent clic en la icona en forma de X que apareix en passar el ratolí per damunt.

Si es necessita ser una mica més dràstic, es pot anar al menú “Configuració”, “Aplicacions” i dins del mateix clicar en el botó “Editar” de la secció “Aplicacions, llocs web i plug-ins“. Amb això es desactivarà per complet la plataforma d’apps, però a canvi es perdran també coses. És recomanable llegir-se amb detall el missatge d’avís que apareix.

8. És possible evitar que m’etiquetin en fotos?

Desafortunadament, no és possible evitar que etiquetin a algú en fotos en Facebook. Però el que sí es pot fer és revisar aquest contingut, decidir si es vol compartir-ho i, sobretot, controlar qui pot veure-ho.

Img facebook revisar etiquetas
Imatge: Elena Santos

Per a això, cal dirigir-se al menú “Configuració”, “Biografia i etiquetatge” i fer clic en el botó per editar l’opció “Vol revisar les etiquetes que uns altres agreguen a les teves publicacions abans que apareguin en Facebook?”. D’aquesta forma es rep un avís per correu electrònic cada vegada que algú etiqueti i es podrà bloquejar aquesta publicació perquè no arribi a la nostra biografia i ningú pugui veure-la.

9. Com s’esborra el compte de Facebook?

Si s’està avorrit de Facebook, es té la possibilitat de desactivar o eliminar el compte. Tant una opció com l’altra estan disponibles des del menú de “Configuració”, “Seguretat”.

Desactivar el compte és una espècie de tancament temporal, en el qual s’inhabilita el perfil i es lleva el nom, les fotos i la majoria del contingut compartit. Aquesta opció permet tornar a usar el compte a qualsevol moment. Si es tria l’altra opció, la d’eliminar el compte, no es podrà accedir de nou al compte de Facebook.

Img facebook desactivar cuenta
Imatge: Elena Santos

Relacionat amb aquest tema, i des d’aquest mateix menú, també és possible configurar el compte perquè desaparegui de forma automàtica quan l’usuari mori o triar a una persona perquè s’encarregui d’ella en el seu nom. 

10. Com faig una còpia de seguretat del meu compte en Facebook?

Abans de desactivar o eliminar el compte, potser interessi fer una còpia de seguretat de la mateixa. És molt fàcil gràcies al sistema implementat en Facebook.

Per a això, cal anar al menú “Configuració” > “General” i, al final del tot, es veurà un enllaç on posa “Descàrrega una còpia de la teva informació”. Clicant en aquest enllaç se sol·licitarà una còpia del perfil complet: publicacions, fotos, vídeos, missatges…

Com pot trigar bastant, es pot tancar la pàgina i Facebook avisarà per correu electrònic una vegada la còpia estigui llista per descarregar. Es tracta d’un arxiu ZIP que es pot descomprimir a qualsevol carpeta del disc dur i repassar amb comoditat obrint el fitxer index.html amb un navegador web.

  • Segueixi en Twitter a l’autora de l’article, Elena Santos, @chicageek.

RSS. Sigue informado

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions