Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Noves tecnologies > Internet i telecomunicacions

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Donar-se de baixa a les xarxes socials

La majoria d'aquests llocs disposen de procediments automàtics per desactivar el perfil de l'usuari

La varietat de gustos és igual d’àmplia a la Xarxa que fora d’ella. Internet reflecteix a la societat. A alguns usuaris els agraden les xarxes socials i a uns altres no els interessa aquest fenomen o, si ho proven, busquen aviat la manera de donar-se de baixa. Això no suposa un problema en la majoria de les ocasions, encara que cada xarxa té el seu mètode per tancar el compte.

Img

Per fortuna per als usuaris, donar-se de
baixa de
una xarxa social resulta molt més senzill que fer el propi amb
una companyia telefònica o un proveïdor d’accés a Internet.
Mentre que les operadores obliguen, en general, a enviar un fax o una
carta certificada per efectuar la rescissió del contracte, les xarxes socials compten amb un enllaç entre les opcions de configuració del perfil que serveix per esborrar el compte.

En Facebook, a l’apartat
“Configuració del compte”, es pot desactivar el perfil
de l’usuari en aquesta xarxa. El lloc pregunta la raó per la
que l’usuari es vol desapuntar i proporciona diverses respostes
predefinides, a més d’una opció que permet explicar el motiu si no es correspon amb cap dels citats.

Després de desactivar el compte, cap altre membre de la xarxa podrà accedir a la informació de l’usuari ni li trobarà en les cerques

L’eliminació del perfil no és completa, ja que l’usuari rebrà encara correus electrònics, invitacions a esdeveniments o avisos d’etiquetatges en les fotografies, tret que marqui la casella per desactivar també la recepció de missatges.

De la mateixa manera, a partir de la desactivació, cap altre
membre de la xarxa podrà accedir a la informació que albergava el
usuari ni li trobarà en les cerques, si ben Facebook emmagatzema durant un temps copies de seguretat de tots els perfils que s’han creat en el seu lloc.

El perfil es pot recuperar

Malgrat tot, la desactivació d’un compte en Facebook és
reversible. Es pot tornar a activar amb la mateixa configuració anterior. Per a això, només s’ha d’accedir a la xarxa amb
el nom d’usuari i contrasenya. A
continuació, Facebook enviarà un correu electrònic para
confirmar la reactivació i les instruccions per portar-la a
cap.

El mateix succeeix en altres xarxes socials. En les
preferències de Tuenti es pot desactivar el perfil de
usuari amb només prémer el botó corresponent. En Twitter, quan es fa clic en “Configuració”, un enllaç en
la part inferior de la pàgina permet eliminar-ho.
En MySpace, aquest pas és possible a través del menú “Editar
perfil”, a l’apartat “Explica”.

Desaparició virtual

A pesar que pertànyer a una xarxa social no constitueix cap obligació, alguns serveis han tret punta del procés de baixa i faciliten el denominat “suïcidi” virtual. El lloc holandès Suïcidi
Machine
permet desconnectar-se al mateix temps d’algunes de
les xarxes socials més populars, com MySpace, Twitter i LinkedIn. La seva intenció és que els usuaris es conscienciïn que ells
haurien de tenir el control de les seves dades i no les empreses.

En les preferències del compte de Tuenti, es pot desactivar el perfil d’usuari amb només prémer el botó corresponent

Només cal proporcionar el
nom de
usuari i contrasenya perquè, de manera immediata, el servei
comenci a eliminar els contactes i canviar la
contrasenya per deixar el perfil buit. A més, en Suïcidi Machine es crea una pàgina en la qual es reflecteix i es deixa constància que
l’usuari ha volgut abandonar aquestes xarxes socials i
se li dona l’oportunitat d’escriure les seves últimes paraules, a manera de
epitafi virtual, juntament amb la fotografia de perfil que
tingués a la xarxa social.

Des del passat mes de gener, Facebook ha bloquejat aquest lloc amb l’argument que incomplia els seus termes d’ús i ha esborrat el perfil d’aquesta empresa. La xarxa social creada per
Mark Zuckerberg també va impedir el funcionament d’un lloc
similar, denominat Seppukoo. En ell es pot trobar una classificació
de les persones que van optar per eliminar el seu compte a través d’est
sistema i van aconseguir que altres contactes els seguissin, amb enllaços
a les seves pàgines de comiat.

Actitud diferent

Aquests bloquejos contrasten ambla llibertat queFacebook permet a altres empreses per crear aplicacions a partir dela seva API o llançar pàgines sense cost on embenen els seus productes iserveis. Sobretot, si es considera que aquests serveis eliminenel compte de l’usuari perquè ell mateix vol donar-se de baixa.

També evidencia i il·lustra un dels perillsde la centralització d’informació que suposa la Web 2.0. Si unaxarxa social considera que un comportament contravé ales seves polítiques d’ús, com facilitar el procés de donar-se de baixa, s’arrogatambé el dret a esborrar qualsevol rastre de la persona oempresa que hagi iniciat el moviment, sense possibilitat dereplica perquè totes les relacions s’originen en els seus servidors iamb les seves regles.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions