Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Manejar la privadesa en Facebook

Facebook permet configurar d'una manera senzilla les diferents opcions de privadesa
Per Benyi Arregocés Carrere 9 de març de 2009
Img privacidadfacebook portada
Imagen: CONSUMER EROSKI

Facebook va destacaren 2007 pel seu ràpid creixement, que li va apropar ennombre d’usuaris a MySpace.Avui dia és la xarxa social més reeixida i s’haconvertit en un autèntic fenomen sociològicen molts països, entre ells Espanya, on milions d’usuarises retroben amb els seus amics del col·legi o de launiversitat. No obstant això, no ha estat exempta de polèmiques sobre la privadesa de les dades que els usuaris pengen en ella i els governs han pressionat perquè el servei faciliti preservar les dades íntimes.

Facebook destaca sobre altres llocs pel seu ampli ventall de configuracions de privadesa

Facebook éspolifacètic. Es pot “bloguear”, actualitzar l’estat com sifora Twitter, compartir fotografies al Flickr icomplementar tot això amb les milers d’aplicacions que terceresempreses han desenvolupat amb la seva API. De fet, moltes persones aprenen a realitzar lesaccions citades en aquesta xarxa.

Una de les preguntes mésfreqüents de les persones que entren en Facebook és si les fotos quees pugen les poden veure els altres usuaris, encara que no siguincontactes. Depèn. Facebook destaca sobre altres llocs pel seuampli ventall de configuracions de privadesa. Es pot disposar deun perfil obert, que els altres usuaris de Facebookcontemplin íntegre, o tancar-ho completament perquè solamentels contactes ho vegin. Al mig, hi ha tota una gradació deopcions per establir el nivell de privadesa desitjat.

Tots aquests ajustos s’estableixen dins del menúde “Configuració deprivadesa”, situat en la part superiordreta, en el botó “Explica”. Se subdivideix en quatre apartats. En el de “Perfil”es determina qui pot veure les actualitzacions d’estat,les fotos o vídeos etiquetats, la informacióacadèmica i la laboral o les dades de contacte, entre uns altres.

Permisos per grups

L’usuari pot fer que les fotos d’esdeveniments familiars solament les vegin els seus parents
  • Facebook permet classificar als amics pergrups o llistes de contactes. Un grup pot integrar ala família, un altre a la quadrilla, un tercer als companysde col·legi, etcètera. Es creen intuïtivament des del botó“Amics”, situat en la part superior de la pàgina.

  • Crear aquestes llistes d’amics resulta útilper gestionar qui pot veure cada dada del perfil. Enprincipi, l’usuari es troba quatre opcions predefinides:“les seves xarxes i amics”, els “amics d’amics”,que engloba als contactes de l’amic de l’usuari, “solament amics” o “personalitzar”.

    Aquesta última brinda flexibilitat perquè elusuari pot concedir el permís a “Alguns amics” ienumerar-los per grups, amb el consegüent estalvi de temps, oindividualment o, per contra, establir ajustos mésfins perquè es pot impedir que una llista de contactes o un amicen concret accedeixi a una dada. D’aquesta manera, l’usuari pot, sivol, dividir els seus continguts i que les fotos d’esdevenimentsfamiliars solament les vegin els seus parents o les dels amics,la seva quadrilla.

  • Per comprovar com queden elspermisos i les restriccions establertes, Facebook té en aquestamateixa pàgina un formulari en el qual s’introdueix el nomdel contacte i es visualitza el perfil de l’usuari tal com elveuria el citat contacte. Facebook avisa amb un rectangleque les configuracions deprivadesa estan a prova.

  • En aquesta mateixa pàgina de “Compte”,dins de “Configuració de privadesa”, es trobaun accés als permisos dels àlbums de fotos. Es deuconsiderar que en Facebook cada vegada que es crea un àlbum eshan d’establir els permisos sobre qui pot veure’ls.

Configurar la presència en cerques

  • Si a la pàgina de “Configuracióde privadesa” es fa clic a “Buscar”, es determinala presència del nostre perfil en les cerques, tantinternes (dins del propi Facebook), com de cara alscercadors. En les internes es pot decidir què elementsseran visibles: la foto de perfil, la llista dels amics,etc. D’altra banda, l’usuari selecciona si envia el seuinformació de Facebook als principals cercadors oprefereix ocultar aquesta dada perquè no se sàpiga que té un perfil en aquesta xarxa social.

  • L’apartat “Notícies i mur”, a la pàgina de “Configuració deprivadesa”, permet fixar els elements que es publicaran a l’apartat “Últimes notícies”, que elsapareix als amics quan es connecten per veure les novetats de la sevaxarxa, com els comentaris o anotacions en un mur o en unfòrum d’un grup o una pàgina.

  • A pesar que sorgeixen desenes de grups queconviden a l’usuari amb el ganxo que així sabràquan entren els seus amics en el seu perfil, Facebook no permetsaber aquesta dada. Tampoc publica els elements que s’esborren niavisa que s’ha rebutjat o esborrat algun contacte.

  • D’altra banda, entre les opcions deprivadesa es pot inserir el nom de determinades persones parabloquejar-les i que mai tinguin accés a cap tipus deinformació sobre l’usuari.

  • Si es prem “Configuració de lacompte”, dins del botó de “Configuració”,es troben opcions com canviar la contrasenya, el nomd’usuari o desactivar el compte, la qual cosa equival a desaparèixer deFacebook amb la possibilitat de reenganxar-se quan es desitgi.

  • A l’apartat de “Notificacions” es determinen els moments en què el sistema envia correuselectrònics a l’usuari per avisar-li de novetats. Aixòresulta molt útil perquè, en ocasions, s’amunteguen els missatges ambcomentaris, fotos etiquetades i missatges rebuts.

Ull! amb les aplicacions externes i la validació d’altres serveis

Les aplicacions externes, com els jocs idiversos ginys, constitueixen un dels elements fonamentals per a l’èxitd’aquesta xarxa social. Últimament també ho és la validació i autenticació de l’usuari en altres serveis i plataformes mitjançant les claus i dades de Facebook. Ara bé, s’ha de considerarque quan utilitzem aquest sistema per identificar-nos cedim les dades personals ifotografies a una empresa externa que no té res a veure ambFacebook. En principi, no ha d’haver-hi capproblema, però la garantia és menor que si fossin aplicacions i serveis de la pròpia xarxa social.

Abans de lainstal·lació de cada aplicació, i de l’autenticació en una pàgina web externa, s’accedeix a una pàginaon l’usuari ha de permetre l’accés a aquesta informació. Si no concedeix el permís, l’aplicació no s’instal·la ni es gestiona l’autenticació.