Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Noves tecnologies > Internet i telecomunicacions

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Puc sortir d’una xarxa social per sempre i sense deixar rastre?

Les xarxes socials més importants contemplen la possibilitat d'abandonar-les de forma definitiva, encara que no es fan responsables de la informació abocada a tercers o indizable pels cercadors

  • Autor: Per
  • Data de publicació: Dimecres, 23deAbrilde2014

Suspendre o desactivar per un temps el nostre compte en una xarxa social és bastant senzill i deixa l’opció de tornar a reprendre-la si en algun moment del futur canviem d’opinió. Eliminar el compte de forma definitiva de Facebook, Twitter, WhatsApp o Instagram és una mica més complicat, però també està a l’abast de qualsevol usuari, com s’explica a continuació. Ara bé, la majoria de serveis no es fa càrrec dels comentaris, imatges i vídeos que hàgim deixat en el mur o estafi line dels nostres contactes o que hàgim exposat de forma pública. D’aquesta manera, podria ocórrer que un comentari, un tuit, una fotografia o un article recomanat per nosaltres tornés a reaparèixer si algú ho recuperés, o bé fos indizado per Google.

Img chauredes
Imatge: Knight Foundation

Desactivar el meu compte en Facebook

Sortir de Facebook no és complicat, però requereix saber on fer clic. Per començar, cal distingir entre abandonar de forma temporal Facebook o eliminar el nostre compte en aquesta xarxa social de manera definitiva.

Sortir de Facebook no és complicat, però requereix saber on fer clic

Si el que volem és prendre’ns un descans temporal amb dret a retorn, hem de suspendre el nostre compte. Això es fa des de la nostra pàgina d’inici. En la barra de menú superior, en l’extrem dret, hi ha una petita fletxa que indica un menú desplegable. Si fem clic en la fletxa, ens apareixeran les opcions del menú, una de les quals és la “configuració del compte”. En aquesta configuració, obrim un altre menú lateral esquerre on veurem l’opció de “seguretat”. Fem clic en seguretat i se’ns obrirà un quadre de diàleg en la part inferior del qual apareix l’opció “desactivar compte”. Allí Facebook ens brinda l’oportunitat de suspendre el compte, amb el que tots els nostres continguts desapareixeran i els nostres amics no podran posar-se en contacte amb nosaltres.

Però la xarxa seguirà conservant les nostres dades i continguts per si desitgem tornar. Si així ho volem, solament haurem de posar la nostra adreça de correu i contrasenya en entrar al servei de nou, amb el que aquest es reactivarà. Si no indiquem que no volem rebre correu, encara que estiguem desactivats, seguirem rebent notificacions cada vegada que els nostres amics posin un nou contingut.

Sortir per sempre de Facebook

Si el nostre interès és eliminar de manera definitiva el compte de Facebook, n’hi ha prou amb fer clic en aquest enllaç per poder aconseguir-ho. Es pot accedir igual a aquesta opció des del menú de “ajuda”, però no resulta senzill a l’usuari mitjà.
Facebook aconsella descarregar una còpia de tota la informació que acumulem per no perdre-la
Si decidim fer desaparèixer el nostre compte, Facebook ens avisa que el termini de demora d’esborrat del compte és de 14 dies, després dels quals perdrem tots els continguts que aboquem a la xarxa. Ens aconsella, per tant, descarregar una còpia de tota la informació que acumulem per poder conservar-la.

De la mateixa manera, ens assegura que aquest tipus de dades no seran visibles a cap altre usuari. Ara bé, està l’excepció dels comentaris abocats en el mur i els continguts dels nostres contactes, ja que es consideren continguts pertanyents a una altra persona; si aquest els busca, pot trobar-los. Tampoc esquivem la possibilitat que algú pugui fer captures i conservar-les en forma d’imatge.

Respecte a Google, Facebook garanteix que els continguts esborrats no poden ser indizados pel cercador.

Sortir de Twitter

Twitter ens alerta que no pot controlar que Google tingui alguns tuits gravats en memòria cau

Sortir de Twitter és bastant senzill, encara que cal considerar una sèrie de premisses al moment de desactivar una subscripció. Per fer-ho n’hi ha prou amb anar a “configuració” i, una vegada dins de “compte”, prémer l’opció “desactivar el meu compte”. Llavors Twitter ens avisarà que la desactivació trigarà 30 dies, durant els quals podrem reactivar el compte iniciant sessió de nou. Després, el compte s’eliminarà de manera definitiva.

Si bé una vegada desactivada un compte, tots els nostres tuits passats desapareixen fins i tot dels històrics d’altres usuaris, el servei ens alerta que no pot controlar que Google tingui alguns tuits -especialment si han estat polèmics o molt difosos- gravats en una còpia anomenada memòria cau i que els mostri en cerques. També avisa que amb la desactivació efectiva, les dades del compte quedaran bloquejats, de manera que no podrem emprar ni el nom d’usuari, ni el mateix correu i contrasenya que usem en l’antiga.

Sortir de WhatsApp i Instagram

Per sortir de WhatsApp, n’hi ha prou amb anar a “ajustos”, entrar en “compte” i prémer “eliminar el meu compte”. Amb això s’eliminaran les dades del compte, així com la foto de perfil i també tots els grups que haguéssim creat i l’historial de missatges per al telèfon d’on volem llevar aquest servei de missatgeria instantània. Per procedir a la desaparició, l’aplicació ens demana introduir el número de telèfon.

Si eliminem el compte d’Instagram, esborrarem totes les nostres fotos i les perdrem per sempre

En el cas d’Instagram l’eliminació és més complicada, ja que no pot fer-se des de la pròpia app del telèfon i no n’hi ha prou amb llevar aquesta de la pantalla. Cal anar al lloc oficial d’Instagram, introduir les nostres dades i entrar. Una vegada dins, anirem a “perfil”, després a “editar el meu perfil” i, al final de la pàgina a la dreta, veurem l’opció “eliminar permanentment el meu compte”.

Si així ho fem, esborrarem totes les nostres fotos i les perdrem per sempre. També desapareixeran de Facebook si teníem per defecte compartir-les en aquesta xarxa social. Com a alternativa, podem descarregar les nostres fotos al mòbil per conservar-les abans de sortir de manera definitiva del servei. D’altra banda, hem de ser conscients que el nom d’usuari que teníem en el servei no ho podrem tornar a utilitzar.

És millor no haver d'esborrar-se

La responsabilitat de la xarxa social en el que fem i diem aconsegueix fins a l’obligació de ser clars al moment d’advertir dels riscos de les comunicacions públiques i oferir-nos alternatives privades per comunicar-nos amb els nostres contactes. Per tant, la millor manera de no lamentar haver fet determinats comentaris, mostrat algunes imatges o contactat amb algunes persones és estudiar primer les alternatives de privadesa que ofereix el servei i escollir la que menys problemes ens vagi a donar fet i fet.

La millor manera de no haver d’abandonar una xarxa és estudiar abans les alternatives de privadesa que ofereix

Contra la creença general, l’objectiu principal de l’estada en una xarxa social no és eixamplar el cercle de les nostres amistats, sinó aprofundir en la relació amb les quals ja tenim. En aquest sentit, una configuració del servei que no ens doni visibilitat davant uns altres, però ens asseguri que el que compartim mai apareixerà en Google ni altres usuaris podran estendre-ho, pot ser la idònia.

Si escollim una compartició més oberta d’opinions i continguts, almenys que sigui amb ple coneixement. Ara bé, el temps juga a favor nostre, per la qual cosa si decidim donar-nos de baixa d’un servei 2.0 i desitgem que tot l’allí abocat sigui oblidat, o que altres persones perdin la capacitat de contacte amb nosaltres, això serà més probable a mesura que passin els dies i els mesos, ja que la nova informació generada pels usuaris que continuïn actius serà més rellevant.

RSS. Sigue informado

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions