Saltatu nabigazio-menua eta joan edukira

EROSKI CONSUMER, kontsumitzailearen egunkaria

Bilatzailea

Fundazioaren logotipoa

EROSKI CONSUMERen kanalak


Kokaleku honetan zaude: Azala > Ingurumena

Artikulu hau itzulpen automatikoko sistema batek itzuli du. Informazio gehiago, hemen.

Euskarara itzultzeko sistemek aurrerapen handiak izan dituzte azken urteotan, baina oraindik badute zer hobetua. Hobekuntza horren parte izan nahi? Aukeratu esaldi osoak nahieran, eta klikatu hemen.

Bost gorila subespezieak ez dira 110.000 baino gehiago

Habitatak suntsitzea eta ehiza dira bizirik irauteko mehatxu nagusiak.

  • Egilea: Egilea
  • arabera: Asteartea, 2003ko azaroaren 25a

Afrikako eskualde ekuatorialean bizi diren bost gorila-subespezieak desagertzeko arriskuan daude, ez baitute 110.000 ale baino gehiago, Nazio Batuen datuen arabera. Habitatak suntsitzea eta ehiza dira primate horien biziraupenerako mehatxu nagusiak.

“Elur-kopitoa” kostako barietatekoa zen (“Gorilla gorilla gorilla”), eta Kamerunen, Afrika Erdiko Errepublikan, Gabonen, Kongon eta Ekuatore Ginean hedatzen zen. Jatorriz, 94.000 ale zituen.

Lautadako gorilen subespezieak (“Gorilla beringei graueri”) 17.000 ale inguru ditu, eta mendiko gorilek (“Gorilla beringei beringei”), berriz, 300 ale inguru.

Horien atzetik, Bwindiko gorilak (“Gorilla beringei”), 300 bat animaliarekin, eta ibai azpieremua (“Gorilla gorila diehli”), 200 bakarrik bizirik atera zirelarik. Bi subespezie horiek eta mendiko gorilak galzorian daude.

Primate handi horiek eta txinpantzeek edo orangutanek, besteak beste, mehatxu hauek dituzte: beren habitatak suntsitzea giza jardueraren ondorioz, beren haragia kontsumitzeko edo maskotatzat erabiltzeko ehizatzea, beren lurraldeak zatitzen dituen deforestazioa, baliabide naturalen gehiegizko ustiapena, nekazaritzaren edo abeltzaintzaren hedadura eta Afrikan sortzen diren gatazkak.

Ebolaren birusa gorilek aurre egin behar dioten azken mehatxua da, Kongoko Errepublika eta Gabon bereziki kaltetu dituena, hain zuzen ere gorilen %80 aske bizi den eremua. Eskualde horietan, ebolak primate horien %56ko bizitza amaitu du.

Gizakien antzekoak

Gorilek beren DNAren %97,7 partekatzen dute gizakiekin, eta animalia baketsuak dira, 5 eta 10 ale arteko familia-talde egonkorretan bizi direnak, emeak eta haien kumeak babesten dituzten ar nagusi bat edo bi buru dituztela.

Gorilak belarjaleak dira funtsean, eta egunero mugitzen dira elikagai bila. “Elur-kopitoaren” kasuan, egunean lau otordu egiten zituen, frutaz, barazkiz, garaiko barazkiz eta alpapaz osatuak. Astean hiru aldiz hartzen zuen jogurta, eta bitan ogi lehorra. Gaur egun, erakunde ekologistak eta zoologikoak gorilen santutegiak eta erreserba naturalak sortzen ari dira, desagertu ez daitezen. Halaber, itxian jaiotako aleak berriro sartzen saiatzen ari dira.

Hau interesa dakizuke:

Infografiak | Argazkiak | Ikerketak