Saltatu nabigazio-menua eta joan edukira

EROSKI CONSUMER, kontsumitzailearen egunkaria

Bilatzailea

Fundazioaren logotipoa

EROSKI CONSUMERen kanalak


Kokaleku honetan zaude: Azala > Ingurumena

Artikulu hau itzulpen automatikoko sistema batek itzuli du. Informazio gehiago, hemen.

Euskarara itzultzeko sistemek aurrerapen handiak izan dituzte azken urteotan, baina oraindik badute zer hobetua. Hobekuntza horren parte izan nahi? Aukeratu esaldi osoak nahieran, eta klikatu hemen.

Katamotz iberiarra

200 ale baino gutxiago ditu, planetako felido mehatxatuena da

  • Egilea: Egilea
  • arabera: Asteartea, 2005eko irailaren 06a
img_lince3

Duela mende batzuk, katamotz iberiarra Europako zenbait mendi mediterraneotan banatzen zen, baina kopurua gutxituz joan da, eta Iberiar Penintsulan kontzentratu da. Gaur egun, 200 katamotz iberiko baino gutxiago geratzen dira, eta horien artean eme eskukada batek bakarrik du hazteko gaitasuna.Gaur egun, 200 katamotz iberiko baino gutxiago geratzen dira, eta horien artean eme eskukada batek bakarrik du hazteko gaitasuna.Hori dela eta, desagertzeko zorian dagoen munduko felidorik mehatxatuena da.'
XX. mendearen hasieran, zenbait zientzialari espainiar lehen alarma-ahotsak zabaltzen hasi ziren, espezie batzuen populazioak murrizteari buruz, besteak beste, katamotza. Hala eta guztiz ere, ez zen ezer egin animalia hori gutxitzeko, eta gaur egun oso nukleo txikitan bizi da, Sierra Morenan, Toledoko eta Doñanako mendietan, eta duela gutxi arte San Pedro eta Caceres mendilerroetan, Portugalgo Algarbean eta Gredos Madrilgo eta Herriko alderdietan.

Irud.

Ale-murrizketa horren arrazoi nagusiak hauek dira: habitat naturalak galtzea eta eraldatzea, ehizak ehizaldi larrietan egitea, lakioak, zepoak eta harrapariak kontrolatzeko beste metodo batzuk erabiltzea, errepideetan harrapatzea, isolamendua eta herrien arteko truke genetikorik eza eta, batez ere, elikagai falta. Ildo horretatik, bere dietaren %80 baino gehiago untxiak osatzen du, eta, beraz, ez da harritzekoa untxiak batera desagertu ziren lekuetan desagertu izana.Bere dietaren %80 baino gehiago untxiak osatzen du, eta, beraz, ez da harritzekoa untxiak batera desagertu ziren lekuetan desagertu izana.Mixomatosiaren edo hemorragiko birikoaren (EHV) antzeko gaixotasunen eraginez. Hala ere, untxirik gabe, katamotz iberikoak bigarren aukera gisa har daitezke antzaretan eta beste hegazti handi batzuetan, adar-kumeetan, ugaztun txikietan eta arrain batzuetan.
Katamotz iberiarra Espainian babestuta dago 1966az geroztik, eta “arriskuan” dagoen espezie gisa katalogatuta dago. Urte horretan, Naturarentzako Mundu Batasunak (UICN) bere egoera planetako felido espezie ahulen gisa sailkatu zuen, eta 2002an “arrisku kritikoan” zegoen espezie gisa. 1994an, Europako Batzordeak LIFE funtsen bidez katamotza kontserbatzea erabaki zuen, eta autonomia-erkidegoek, berriz, espeziea aztertzeko eta berreskuratzeko hainbat programa garatu zituzten. Bestalde, hainbat GKE ekologistak, besteak beste, WWF/Adena, Ecologistas en Acción, FPNE eta CBD-Habitat fundazioak, felido horren kontserbazioan ere lan egiten dute.

WWF/Adenaren arabera, egoera ezin hobea da espezie hori kontserbatzeko, agian beranduegi izan daitekeelako eta egiteko asko daudelako: bere habitata ukitzen duten obren ingurumen-inpaktua aztertu; mendian tranpak jartzea kendu; ehizaldiak kontrolatu, ehiza-barrutietan istripuz katamotzak hil ez daitezen edo legez kanpo ehizatu ez daitezen (horrela, % 60raino ken liteke espeziearen hilkortasuna). Mediterraneoko basoaren azken aztarnak ere babestu behar dira; errepideak biaduktuekin eta fauna-pasaguneekin iragazkor bihurtu behar dira, eta, Europar Batasuneko Habitatei buruzko Zuzentarauaren eta Natura 2000 gune babestuen sarearen esparruan, hirigune egonkor nagusien arteko populazio-trukea ahalbidetuko duten korridore ekologikoak sortu behar dira. Azkenik, ezinbestekoa da untxien populazioak berreskuratzea zenbait arlotan, eta haiei eragiten dieten gaixotasun nagusiak desagerrarazteko formulak ikertzea. Animalia hori kontserbatzeko, beharrezkoa da animalia hori aztertzen jarraitzea, eta gaur egungo teknikarik modernoenekin hainbat ikerketa egiten ari diren arren, koordinaziorik gabe egiten da.

Katamotz iberiarraren ezaugarri nagusiak

Katamotz iberiarra espezie bat da berez (Lynx pardinus), felidoen familiako ugaztuna, tamaina ertaineko mardula eta buztan motza, orban deigarrien ilajea eta ikusmen- eta entzumen-zentzu aparta dituena, baina usaimena ez da oso zorrotza. Azken finean, "katu handia" da, 85 zentimetrotik metro batera bitartekoa, burutik isatsera. Buru biribilean, hanka luze eta lodi batzuk eta belarri batzuk nabarmentzen dira, pintzel banatan amaitzen direnak. Bakartia eta iheskorra, ilunabarreko eta egunsentiko argierdiak nahiago ditu, eta maleziaren freskotasunean babesturiko bero-orduetan atseden hartzen du. Animalia isila denez, ezusteko faktorea erabiltzen du harrapakinak ehizatzeko, batez ere untxiak, espazio soilagoetan, sastrakadi irekiekin eta belardiekin. Horregatik guztiagatik, oso zaila da mendian katamotz bat ikustea. Baldintza horiek hain dira beharrezkoak katamotzarentzat, jakina baita sastrakadi mediterraneoa ezabatzea eta eraldatzea izan dela leinu-populazioen erregresioaren arrazoi nagusia 1960ra arte. Handik aurrera, untxi-populazioen murrizketa bortitza gehitu zen, eta 1980ko hamarkadaren amaieran, muga desagertu egin zen 1960an okupatzen zuen eremuaren %80an.

Halaber, katamotzek lurralde egonkorrak dituzte, eta emeren bati soilik sartzen uzten diote arrak badira, edo kumeren batek ez dio amari uzten, emeak badira. Jeloskor gehienak urtarrilean eta otsailean gertatzen dira. Emea arduratzen da ohea zaintzeaz – txakurkume bat eta lau bitartean -, 8 hilabetetik aurrera, bizitza bere kabuz bilatzen hasten diren arte.

Hau interesa dakizuke:

Infografiak | Argazkiak | Ikerketak