Saltatu nabigazio-menua eta joan edukira

EROSKI CONSUMER, kontsumitzailearen egunkaria

Bilatzailea

Fundazioaren logotipoa

EROSKI CONSUMERen kanalak


Kokaleku honetan zaude: Azala > Ingurumena

Artikulu hau itzulpen automatikoko sistema batek itzuli du. Informazio gehiago, hemen.

Euskarara itzultzeko sistemek aurrerapen handiak izan dituzte azken urteotan, baina oraindik badute zer hobetua. Hobekuntza horren parte izan nahi? Aukeratu esaldi osoak nahieran, eta klikatu hemen.

Mediterraneoko itsas txakur fraidea

Duela hamarkada gutxi desagertu zen Espainiako itsasertzean, eta hainbat ekintza espezie hori desagertzeko arrisku larrian berreskuratzeko ahaleginetan ari dira.


Sinestezina dirudien arren, Mediterraneo itsasoan fokak daude. Monachus monachus da, Mediterraneoko itsas txakur fraidea. Eta harrigarria da, zaila baita batekin topo egitea: 400 ale baino ez dira geratzen; horietatik 200 inguru Ekialdeko Mediterraneoan daude (Grezia eta Turkia), 150 inguru Mendebaldeko Saharako kostaldean eta 20 inguru Madeiran, Espezie Mehatxatuen Katalogo Nazionalaren arabera. Zifra horiei esker, gaur egun desagertzeko arrisku handiena duen hamar ugaztunetako bat da.

Gaur egun desagertzeko arrisku handiena duten hamar ugaztunetako bat da.Itsas otso izenez ere ezagutzen den itsas txakur fraidea ugari zen Mediterraneoan, Itsaso Beltzean eta Atlantikoan, non kolonia handiak osatzen baitzituen itsasertzetik gertuko uharteetako hondartzetan. Balearretako, Kataluniako, Alacanteko, Murtziako eta Almeriako kostaldeetan ere ohikoa izan zen 1950eko eta 1960ko hamarkadetan desagertu zen arte. Izan ere, toponimo batzuk horietan oinarritzen dira: La Cueva de Lobos uhartea (Murtzia), Punta del Llop marí (Alacant) edo Isla de Lobos (Fuerteventura, Canarias). Azken ale espainiarra, “Peluso” izenaz ezaguna, 1978an aurkitu zuten Chafarinas uharteetan, Melillatik gertu, eta desagertu egin zen gorputza konprimitzen zion sare batetik salbatu ondoren. Aljeriako eta Marokoko kostaldeko populazio eskasekoak dira gaur egun Chafarinetan noizbehinka jaten diren aleak.

Desagertzeko arrazoiak askotarikoak dira:


  • Arrantzaleek mota guztietako armekin eta tranpekin egindako jazarpena, harrapaketak murriztearen erruduntzat jotzen zituztenak, berez gehiegizko arrantzaren ondorioz gertatu denean. Horri dagokionez, marinelek otso deitu zioten, mantenua bilatzeko: egunean 20 kilo arrain, otarrain eta olagarro, arrantza-sareetan.

  • Itsasertzaren degradazio eta okupazio industriala eta turistikoa, hau da, espeziearen ugalketa-habitatarena.

  • Kanariar Uharteetan, Erdi Aroan marinelek larrua, koipea eta haragia lortzeko egindako ehiza masiboaren ondorioz desagertu zen.


Hainbat erakundek eta GKEk hainbat lan egiten dituzte espezie hori salbatzeko. Ingurumen Ministerioko Natura Kontserbatzeko Zuzendaritza Nagusiak eta Kanarietako Ingurumen Sailburuordetzak Cabo Blancako koloniako aleak erabiliz espezie espainiarra berreskuratzeko proiektua jarri dute abian, LIFE erkidegoko funtsekin. Horretarako, espezie hori ekialdeko Kanariar uharteetan sartu dute berriro. Arduradunen arabera, edozein hondamendik, hala nola marea beltzak, infekzio birikoak edo babeslekua erabiltzen duten haitzuloen erorketak, arriskuan jar dezake misioa. Adibidez, 1997an, Cabo Blancako kolonia izugarri murriztu zen, alga mota batek eragindako toxinaren ondorioz, seguruenik.

Antzeko beste proiektu bat Ekialdeko Atlantikoan Foka Monjea Berreskuratzeko Nazioarteko Ekintza Plana da, Espezie Migratzaileak Hitzarmenaren edo Bonneko Hitzarmenaren barruan; Espainiaz gain, Portugalek, Marokok eta Mauritaniak ere parte hartzen dute, baita hainbat erakundek ere, hala nola CBD-Habitat Fundazioak edo Annajah GKEak. Halaber, Monje itsas txakurrarentzako fondoak (FFM) espeziearen jarraipena egiten du eta sentsibilizazio kanpainak egiten ditu Marokon, Aljerian eta Tunisian. Bestalde, Caixa Catalunyak sortutako Lurraldea eta Paisaia Fundazioaren proiektu batek plan bat jarri du martxan espezie hori berriro Kataluniako kostaldean bizitzeko 8 urtean.

Monje fokaren ezaugarri nagusiak

Img
Monachus terminoa grekotik dator eta monje esan nahi du, alde batetik uharte edo kobazulo urrunduetan bizi direlako, eta horrek monje ermitauak ematen zizkien, eta, bestetik, haren aita onak tolestura batzuk sortzen dituelako lepoaren inguruan, monje frantziskotarren ohitura gogorarazten dutenak. Homeroren Odisean lehen aldiz aipatua, duela 14.000 urte Malagako kobetan aurkitu dira foken hezurrak. Ilajea grisa edo marroia da goiko aldean eta zurixka sabelean. Gorputz sendoa du, buru biribildua eta azazkal txiki batzuk dituzten gorputz-adar laburrak. Hiru metro luze eta 300 kilo baino gehiago pisatzen ditu.

Hiru espeziek osatzen dute Monachus generoa. Mediterraneoko monje fokaz gain, Karibeko monje foka (Monachus tropicalis) eta Hawaiiko monje foka (Monachus schauinslandi) daude. Karibeko itsas txakur fraideak ez zuen jasan giza presioa, eta duela 20 urte bakarrik iraungitzat jo zuten. Hawaiiko espezieak, berriz, 2.000 ale inguru gorde ditu gaur egun, bertan bizi ziren uharteak eremu militar babestuak izan zirelako, eta jarraipen- eta berreskuratze-programa bat garatu duten zientzialarien eta agintarien lanari esker.

Hau interesa dakizuke:

Infografiak | Argazkiak | Ikerketak