Saltatu nabigazio-menua eta joan edukira

EROSKI CONSUMER, kontsumitzailearen egunkaria

Bilatzailea

Fundazioaren logotipoa

EROSKI CONSUMERen kanalak


Kokaleku honetan zaude: Azala > Ingurumena

Artikulu hau itzulpen automatikoko sistema batek itzuli du. Informazio gehiago, hemen.

Euskarara itzultzeko sistemek aurrerapen handiak izan dituzte azken urteotan, baina oraindik badute zer hobetua. Hobekuntza horren parte izan nahi? Aukeratu esaldi osoak nahieran, eta klikatu hemen.

Ugatzak

Galzorian dagoen sai moduko bat

img_quebrantahuesos_p

Ugatzak (Gypaetus barbatus) sai moduko bat da, eta hezurrak eta oskolak altuera handietaraino igotzeko ohituragatik deitzen zaio, haiek askatzeko, arroken kontra hustu eta barneko tuetanoa jan ahal izateko. Banaketako eremu zabaletan arriskuan dagoen espeziea da.

Ugatz lodia
Ugatza garai batean gaur egun baino eremu zabalagoak hartzen zituen. Zientzialariek bi subespezie aipatzen dituzte. Alde batetik, Gypaetus barbatus barbatus hedatuena Eurasiako eta Afrikako iparraldeko mendikate nagusietan dago (Pirinioak, Alpeak, Balkanak, Korsega eta Kreta uharteak, Asia Txikia eta Atlasak), eta ekialderantz hedatzen da Pakarabiako hego-mendebaldeko mendi batzuetatik, Cala, Corucaso Bestalde, Gypaetus barbatus meridionalis Afrikako hegoaldeko eta ekialdeko mendi batzuetan banatzen da, batez ere Etiopian eta Hego Afrikan (Drackensbergeko mendikatean), baita Kenia, Tanzania eta Ugandako mendigune isolatu batzuetan ere. Oro har, ugatzak urruneko lekuetan bizi dira, amuzki pozoituak harrapatu eta kaltetu ez diren lekuetan, eta amuzki edo labar handiak eta gogaikarriak izan gabe habia egiteko leizeak dauden lekuetan. Halaber, Caprinae generoetako espezieak (ardiak, ahuntzak, gamuzak…) ibiltzen diren tokietatik hurbil egoten saiatzen dira.

Espezie arraroa eta erregresioan dagoena da, eta “galzorian” katalogatuta dago Europa osoan.Ugatza espezie arraroa eta erregresioan dagoena da, eta Europa osoan “desagertzeko arriskuan” dago. Ugatza Kontserbatzeko Fundazioaren arabera, hauek dira kontserbatzeko arazo nagusiak:


  • Habitataren aldaketa, bereziki azpiegitura eta turismoko obra handiak

  • Zuzeneko jazarpena (isileko ehiza, expolioa, pozoiak)

  • Zeharkako eragozpenak (ehizaldiak, habien argazkia, eskalada, parapentea, mendi-ibiliak). Bereziki arazotsuak dira ugalketaren hasierako aldian sortutako eragozpenak, oilaskoa galdu edo hil egiten baitute.

  • Talka eta elektrokuzioa linea elektrikoetan

Batez besteko tamaina bi metro eta erdikoa da, eta batez besteko pisua sei kilokoa. Adinaren arabera, lau ilaje desberdin izan ditzake bizitzan zehar. Hego luze eta estuak, erronbo formako isats luzea eta lumaz estalitako burua, gainerako putreek ez bezala, espezie honen ezaugarri morfologiko nagusiak dira. Hegazti osteofaga bakarra da, harrapakinen hezurretako tuetanotik elikatzen baita. Hezurrez gain, elikaduraren laurdenak iluntasuna eta haragi-hondarrak ditu. Familia taldea bi arrek eta eme batek osatzen ahal dute, eta horiek berdin parte hartzen dute kumeen elikaduran. Arrautzen eklosioan bi polluelo sor daitezke, baina indartsuenak anaia hiltzen du azkenean (cainismoa). Fenomeno horren kausak eta ondorio ekologikoak oraindik ez dira oso argiak.

Ugatza Historiako bitxikeria batzuen protagonista ere bada. Antzinako Greziako txorrotaren mitorako inspirazio-iturri izan zirela uste da, irudikapen zaharrenek burua eta atzaparrak baitituzte bereizgarri. Eskilo komediante grekoa hil egin zen, altueretatik askatutako dortoka batek garezurrean jo zuenean. Hegaztiak nahastu egin behar izan zuen bere kalba distiratsua eta harri bat. Era berean, ugatza Transilvaniako armarriaren parte da, nahiz eta aspaldi desagertu zen eskualde horretan.

Ugatza Iberiar Penintsulan

1950eko hamarkadan, ugatzak Iberiar Penintsulako mendikate nagusi guztietan egon zitezkeen, eta desagertu egin zen, abeltzainek putre beltzak eta leonatuak alde batera uzteko uzten zituzten sarraski pozoituengatik. Gaur egun, debekatuta dago espezie horiek guztiak babestea.

Gaur egun, 2002. urteko Quebrantahuesos Fundazioaren datuen arabera, gaur egungo banaketa Pirinioetako eta Pirinio aurreko eremura mugatuta geratu da. Bertan 200 ale inguru bizi dira helduaurreko biztanlerian, 126 lurralde okupatutan, horietatik 99 Hegoaldeko isurialdean (Espainia) eta 59 Aragoiko Autonomia Erkidegoan (Pirinioetako mendiak eta Pirinio aurreko mendiak).

Hau interesa dakizuke:

Infografiak | Argazkiak | Ikerketak