Saltatu nabigazio-menua eta joan edukira

EROSKI CONSUMER, kontsumitzailearen egunkaria

Bilatzailea

Fundazioaren logotipoa

EROSKI CONSUMERen kanalak


Kokaleku honetan zaude: Azala > Ingurumena

Artikulu hau itzulpen automatikoko sistema batek itzuli du. Informazio gehiago, hemen.

Euskarara itzultzeko sistemek aurrerapen handiak izan dituzte azken urteotan, baina oraindik badute zer hobetua. Hobekuntza horren parte izan nahi? Aukeratu esaldi osoak nahieran, eta klikatu hemen.

Urogallo

Desagertzeko arrisku handiena duen penintsulako espezieetako bat da, eta berreskuratzeko presazko planak behar ditu.

Urogallo (Tetrao urogallus) da bere izena jasotzen duen Espainiako gallinazeo handiena, jeloan egiten duen soinuagatik, “uro”-aren antzekoa, etxeko bobidoen arbaso basatia. Glaziazio garaiko erlikia da: Izotza kendu ondoren, penintsulako iparraldean bi subespezie desberdinetarantz eboluzionatu zuten populazio txikiak geratu ziren isolatuta: Pirinioetan dagoen Akitanicus eta Kantabricus, txikiagoak, tonu argiagoak eta moko motzagoa dituztenak, Kantauriko komunitateetan bizi direnak.

1979az geroztik debekatuta egon arren (1986az geroztik espezie babestu gisa katalogatuta dago), kopuruak behera egiten jarraitzen du.Urogallo eremu borealeko hegaztia da, Eskandinavian, Baltikoko herrialdeetan eta Errusian ugaria. Iberiar penintsulan, biztanleria nabarmen jaitsi da azken urteotan, eta gaur egun espezie mehatxatuenetako bat da. 1979az geroztik debekatuta egon arren, eta 1986az geroztik espezie babestu gisa katalogatuta egon arren, kopuruak behera egiten jarraitzen du. 80ko hamarkadaren amaieran, 942 ar heldu zeuden kontabilizatuta, eta 2001ean 689.

Guztira, Espainian mila eta zortziehun bikote inguru daudela kalkulatzen da. Pirinioetako urogallo gehiena Kataluniako komunitatean bizi da, penintsulako aleen %85 bertan baitago, Ingurumen Ministerioaren Pirinioetako Urogallo Kontserbatzeko Estrategiaren arabera. Estrategia horrek adierazten du, halaber, Nafarroan eta Aragoiko mendebaldeko sektorean biztanleria zatituta dagoela eta bizirauteko aukera gutxi dituela.


Bestalde, Kantauriko urogallo okerrago dago. ARCA elkarte ekologistaren arabera, Kantabrian ale ar bakarra geratzen da, eta, beraz, desagertzeko zorian dago. Galizian desagertutzat jotzen da ia, espeziea populazioa berritzeko gutxieneko atalasearen azpitik baitago; Euskal Herrian, berriz, XX. mendearen hasieran desagertu zen.

Hauek dira erregresioaren arrazoi nagusiak:



  • Habitata zatitzea eta suntsitzea. Urogallo gaizki ateratzen da, eta, beraz, itxitako basoetako hesi edo zuhaitzen kontra talka egiten du. Beste espezie batzuen ekintzak ere, hala nola, saldutakoak, eragin negatiboa du bere habitatean.

  • Giza jarduerak, hala nola mendi-ibiliak, elur-kirolak, basurdeen edo azienden ehizaldiak mendian.

  • Arrautzen eta kumeen harrapari naturalak, hala nola basurdeak, azeriak edo erbinudeak. Pollueloen heriotza oso handia da bizitzako lehen asteetan

  • Furtivismoa, legez kanpoko merkatuan prezio altuak lortzen direlako

  • Klima aldaketa: tenperaturen igoerak eragina izango luke eremu borealeko espezie horretan, iparralderago joan baitaiteke.


Adituek gatibutasunean hazteko programa bat abiaraztea gomendatzen dute, espeziea betikotzeko erreserba genetikoa lortzeko. Bestalde, giza jarduerak espeziearen ingurumen-eskakizunetara egokitu beharko lirateke, bere habitata ez oztopatzeko. Proposatutako beste neurri batzuk dira urogallo “interes orokorreko espezie” gisa hartzea, eta horrek administrazioen aurrekontuak handitzea ekarriko luke.

Urogalloaren ezaugarri nagusiak

Img
Urogalloak oso ingurune berezia behar du: konifero-baso lasaiak, argiak, landaretza ugaria eta adar sendoak eta horizontalak dituzten zuhaitzak, edateko ura eta inurritegiak. Tamaina handiko hegaztia da, arraren eta emearen artean desberdintasun nabarmenak dituena (dimorfismo sexuala). Arra metro luze eta lau kilora irits daiteke; emea, berriz, ez da iristen hirurogeita hamar zentimetro luze izatera, eta bi kilo pisatzera. Arren lumajearen kolorea berde metalikoaren, grisaren eta zuriaren arteko nahasketa nabarra da; emeena, berriz, gorrixka da, orban arreekin eta esne-orbanekin. Mokoak ere bereizten ditu: irtena, makurra eta boli kolorekoa arrengan eta laburra emeengan.

Zure dieta urtaroen araberakoa da. Udan belarrak, inurri-krisalidak, ezkurrak, baiak, muskerrak eta sugeak jaten ditu; neguan, berriz, pinuen orratzak eta kimuak. Harriak irensten ditu maiz, eta, horri esker, errazago digestioa egiten du molexkan. Araldi-garaiak martxotik maiatzera arte irauten du. Arrak erakartzeko oihuak egiten ditu egunsentian eta ilunabarrean, emeak erakartzeko, egun berean hainbat emakumerekin kopulatzea lortzen duen arte. Oiloek bospasei arrautza jartzen dituzte lurreko zulo batean, eta harraparientzat helburu errazak dira.

Hau interesa dakizuke:

Infografiak | Argazkiak | Ikerketak