Saltatu nabigazio-menua eta joan edukira

EROSKI CONSUMER, kontsumitzailearen egunkaria

Bilatzailea

Fundazioaren logotipoa

EROSKI CONSUMERen kanalak


Artikulu hau itzulpen automatikoko sistema batek itzuli du. Informazio gehiago, hemen.

Euskarara itzultzeko sistemek aurrerapen handiak izan dituzte azken urteotan, baina oraindik badute zer hobetua. Hobekuntza horren parte izan nahi? Aukeratu esaldi osoak nahieran, eta klikatu hemen.

Nork ezabatu nau Facebooketik? Jakiteko trikimailuak

Nahiz eta Facebook ez den horretarako berariazko baliagarritasunik, zenbait trikimailu daude, norbaitek sare sozialetik ezabatu digun jakiteko

  • Egilea: Egilea
  • arabera: Astelehena, 2016ko ekainaren 06a
Img borrado bloqueado facebook Irudia: Smart mockups
Img borrado bloqueado facebook art
Irudia: Smart mockup-ak

Facebook herrialde bat balitz, Lurreko populaziorik populatuena litzateke. Egunero, batez beste, 1.000 milioi pertsonak baino gehiagok erabiltzen dute sare sozial hori, erraldoi teknologikoaren zifren arabera. Izan ere, erabiltzaile askoren bizitzan funtsezko parte bihurtu da. Horregatik, ez da harritzekoa norbaitek ezabatzen gaituenean edo blokeatzen gaituenean, batzuek zerbait pertsonal gisa hartzea, eta merezi duena baino garrantzi handiagoa ematea batzuetan. Baina, egia esan,Jakin daiteke nork ezabatu digun Facebooketik? Eta horrela bada, nola egiten da? Artikulu honetan azaltzen da nola.

Nork ezabatu zaitu Facebooketik?

Facebook ez du funtzio edo tresna jakin bat, lagunen zerrendan nork ezabatu digun edo nork blokeatu digun jakiteko. Baina, hala ere, xehetasun txikietan jar daiteke, pertsona batek gizarte-sarean bere lagunen artean kontatzen ez duen jakiteko.

Lehen trikimailua Facebook-eko mezu pribatuak webgunean berrikustea da. Pertsona horrekin mantentzen zen mezuen harian zure irudia orain desagertu bada, horrek esan nahi du profila desaktibatu duzula; aldiz, irudiak ikusgai jarraitzen badu, ezin da estekan klik egin, baina baliteke pertsona horrek blokeatu izana.

Beste trikimailu erraz bat pertsona lagunen zerrendan bilatzea da. Hor agertzen ez bada, seguruena blokeatu izana da.

Azkenik, pertsona hori bilatzen saia daiteke Facebook-en bilatzailearen bidez. Sare sozialak emaitzarik ematen ez badu, ziur egon daiteke profila blokeatu egin dela.

Facebook-etik nork ezabatu zaituen jakiteko aplikazioak

Trikimailu txiki horiez gain, zenbait aplikazioren bidez jakin daiteke nork ezabatu duen zure lagun-zerrendatik Facebook-en profil bat.

Bi nabigatzaile luzapen dira. Lehena Facebook Unfriend dFinder da, Chrome eta Firefoxentzat eskuragarri. Luzapen horrek jakinarazpen bat erakusten du mahaigainean, norbaitek Facebook-en gure profila ezabatzen duenean eta nor den jakiteko aukera ematen duenean.

Bigarren luzapena Whodeletede-a da, eta Chrome-rentzat erabilgarri dago. Nabigatzailean instalatu ondoren, lagunen zerrendaren kopia bat egiten du. Norbaitek gure profila ezabatu duen egiaztatzeko, aldian-aldian web orria bisitatu behar da.

Img who deleted me
Irudia: Who Delete Me

Mugikorren app batzuk ere badaude, baina ez daude Espainiako aplikazioen dendetan, edo hain baimen bitxiak eskatzen dituzte, eta horrek ez du balio telefonoan instalatzeko.

App horien arazoa da ez direla hutsezinak. Erabiltzaileen iritziak eta iritziak irakurrita, ikus daiteke haien erdiek ondo funtzionatzen duela esan duten bitartean, beste erdia, berriz, kexu dela. Fidagarritasun-falta, batez ere, Facebook beraren kodearen mende dagoelako gertatzen da. Eta Facebook-ek eguneratu edo zerbait aldatu orduko, appsek ez dute funtzionatzen. Beste arazo bat da aplikazio horiek ez direla atzeraaktiboak. Hau da, ez dute balio gure profilak iraganean ezabatutako lagunak jakiteko, baizik eta aurrerantzean ezartzen diren unetik bakarrik.

Lagun gogaikarriak? Nola utzi Facebook-en, ezabatu gabe

Batzuetan, ez da jakin behar norbaitek gure profila ezabatu duen, kontrakoa baizik. Batzuetan, lagun astunak izaten dira, eta horiek harresia beren argitalpenekin betetzen dute, betiko ezabatzeko gogoa ematen baitute. Baina, beharbada, nolabaiteko konpromisoengatik (familiako kide edo zuzendari bat da), aukera hori ez da beti posible.

Img dejar de seguir
Irudia: Elena Santos

Zorionez, trikimailu bat dago lagun gogaikarrien eguneratzerik ez ikusteko, Facebooketik kendu gabe, eta, beraz, haserretu gabe.

Zure profilera joan eta “Jarraitu” dioen botoian klik egin besterik ez duzu egin behar, ondoren “Jarraitu jarraitu” aukera hautatzeko. Hala, ez dira zure eguneratzeak harresian ikusiko, baina Facebook-en laguntasuna eta profilerako sarbidea galdu gabe. Gainera, aldaketa hori edozein unetan desegin daiteke, eta berriro ere lagun horri jarraitu.

Kontuz goikoekin

Zibergaizkileak konturatu dira erabiltzaile asko kezkatuta daudela Facebook-en ezabatu edo blokeatutako gaiarengatik. Hori dela eta, mahaigaineko aplikazioak, nabigatzaile-luzapenak eta mugikorren appak daude, eta, hala, profil bat nork ezabatu duen jakin ahal izango dute, eta, egia esan, informazio pertsonala lortzea, web nabigazioaren segimendua egitea edo askoz okerragoa den zerbait egitea, adibidez, lapurreta.

Alde horretatik, kontu handiz ibili behar da instalatzen den guztiarekin, bai ordenagailuan, bai mugikorrean, eta oso ongi berrikusi aplikazioen luzapenen eta baimenen letra txikia. Izan ere, gure profila nork ezabatu duen jakin nahi izateagatik, maula on line egiten ari gara.

RSS. Sigue informado

Hau interesa dakizuke:

Infografiak | Argazkiak | Ikerketak