Saltatu nabigazio-menua eta joan edukira

EROSKI CONSUMER, kontsumitzailearen egunkaria

Bilatzailea

Fundazioaren logotipoa

EROSKI CONSUMERen kanalak


Artikulu hau itzulpen automatikoko sistema batek itzuli du. Informazio gehiago, hemen.

Euskarara itzultzeko sistemek aurrerapen handiak izan dituzte azken urteotan, baina oraindik badute zer hobetua. Hobekuntza horren parte izan nahi? Aukeratu esaldi osoak nahieran, eta klikatu hemen.

Sare sozial batetik atera al dezaket betiko eta arrastorik utzi gabe?

Sare sozial garrantzitsuenek behin betiko alde batera uzteko aukera jasotzen dute, nahiz eta ez diren erantzule egiten hirugarrengoei emandako informazioaren erantzule edo bilatzaileek ezin dutelako

  • Egilea: Egilea
  • arabera: Asteazkena, 2014ko apirilaren 23a

Denbora batez, sare sozial batean gure kontua etetea edo desaktibatzea nahiko erraza da, eta etorkizuneko uneren batean berriz ere iritzia aldatzen badugu berriro hartzeko aukera uzten du. Facebook, Twitter, WhatsApp edo Instagramen kontua behin betiko kentzea konplexuagoa da, baina edozein erabiltzaileren eskura ere badago, ondoren azaltzen den bezala. Hala ere, zerbitzu gehienak ez dira arduratzen gure kontaktuetako edo modu publikoan azaldu ditugun harresi edo time line oharrez, irudiez eta bideoez. Hala, guk gomendatutako iruzkin, tuit, argazki edo artikulu bat berriro agertuko litzateke norbaitek berreskuratuko balu, edo Googlek indexatu egingo balu.

Img chauredes
Irudia: Foight Foundation

Desaktibatu nire kontua Facebook-en

Facebooketik irtetea ez da zaila, baina jakin behar da non egin klik. Hasteko, bereizi egin behar da aldi baterako Facebook uztea edo gure kontua ezabatzea behin betiko.

Facebooketik irtetea ez da zaila, baina jakin behar da non egin klik

Aldi baterako atsedena hartu nahi badugu, itzultzeko eskubidearekin, gure kontua bertan behera utzi behar dugu. Hori gure hasierako orrialdetik egiten da. Goiko menu-barran, eskuineko ertzean, goitibeherako menu bat adierazten duen gezi txiki bat dago. Gezian klik egiten badugu, menuko aukerak agertuko zaizkigu; horietako bat “kontuaren konfigurazioa” da. Konfigurazio horretan, ezkerreko beste menu bat irekitzen dugu, eta hor “segurtasuna” aukera ikusiko dugu. Egin klik segurtasunean, eta elkarrizketa-koadro bat irekiko da. Koadro horren behealdean “Desactivar cuenta” aukera agertuko da. Han, Facebook-ek kontua bertan behera uzteko aukera ematen digu, eta, beraz, gure eduki guztiak desagertu egingo dira eta gure lagunak ezingo dira gurekin harremanetan jarri.

Baina sareak gure datuak eta edukiak gordetzen jarraituko du, itzuli nahi badugu. Nahi izanez gero, gure posta-helbidea eta pasahitza jarri besterik ez dugu egin behar zerbitzura sartzean; beraz, berriro aktibatuko da. Ez badugu adierazten mezurik jaso nahi ez dugula, nahiz eta desaktibatuta egon, jakinarazpenak jasotzen jarraituko dugu gure lagunek eduki berri bat jartzen duten bakoitzean.

Irten betiko Facebooketik

Facebook-en kontua behin betiko kentzea nahi baduzu, nahikoa da esteka honetan klik egitea, lortu ahal izateko. Aukera hori “laguntza” menutik sar daiteke, baina ez da erraza erabiltzaile arruntarentzat.
Informazio guztiaren kopia bat deskargatzea komeni da, ez galtzeko
Gure kontua desagerraraztea erabaki badugu, jakinarazi behar diguzu kontua ezabatzeko epea 14 egunekoa dela, eta, ondoren, sarean ditugun eduki guztiak galduko ditugula. Beraz, gordetzen dugun informazio guztiaren kopia bat deskargatzea gomendatzen dugu gorde ahal izateko.

Era berean, ziurtatzen digu datu horiek ez direla beste ezein erabiltzaileri ikusten. Hala ere, horman egindako iruzkinek eta gure kontaktuen edukiek izan ezik, beste pertsona baten edukitzat hartzen baitira; izan ere, horiek bilatzen badira, gerta daiteke. Ez dugu saihesten, halaber, norbaitek argazkiak ateratzeko eta irudi moduan kontserbatzeko aukerarik.

Google-ri dagokionez, Facebook-ek bermatzen du bilatzaileak ezin dituela ezabatu edukiak.

Irten Twitter-etik

Twitter-ek ohartarazten digu ezin duzula kontrolatu Googlek cache grabatuak dituela cache formatuan

Nahiko erraza da Twitter-etik irtetea, nahiz eta harpidetza bat desaktibatzeko premisa batzuk hartu behar diren kontuan. Horretarako, nahikoa da “konfiguraziora” joatea, eta, “kontua” sartu ondoren, “desaktibatu nire kontua” aukera sakatzea. Orduan, Twitter-ek jakinaraziko digu desaktibazioak 30 egun iraungo duela, eta, aldi horretan, kontua berriro aktiba dezakegu saioa berriro martxan jarriz. Gero, kontua behin betiko ezabatuko da.

Kontu bat desaktibatutakoan, gure tuido guztiak beste erabiltzaile batzuen historikoetatik ere desagertzen badira ere, zerbitzuak ohartarazten digu ezin duela kontrolatu Googlek zenbait tuits izan ditzakeela, bereziki, cache izeneko kopia batean grabatuak edo oso hedatuak izan badira, eta bilaketetan erakutsi. Halaber, jakinarazten du desaktibazio eraginkorrarekin kontuaren datuak blokeatuta geratuko direla, eta, beraz, ezingo dugu erabili zaharreko erabiltzaile-izena, posta eta pasahitza.

WhatsApp eta Instagram-etik irten

WhatsApp ateratzeko, nahikoa da “doikuntzak” atalera joatea, “kontua” atalera sartzea eta “ezabatu nire kontua” sakatzea. Hala, kontuko datuak, profil-argazkia eta sortu izan genukeen talde guztiak ezabatuko dira, baita berehalako mezularitza-zerbitzua kendu nahi dugun telefonorako mezuen historia ere. Ezabatzeko, telefono-zenbakia sartzeko eskatzen digu aplikazioak.

Instagramen kontua ezabatzen badugu, argazki guztiak ezabatuko ditugu eta betiko galduko ditugu

Instagramen kasuan, zailagoa da ezabatzea, ezin baita telefonoaren app beretik egin eta ez da nahikoa pantailatik kentzea. Instagramen gune ofizialera joan behar da, gure datuak sartu eta sartu. Behin barruan, “profil” batera joango gara, gero “nire profila editatu” eta, orriaren amaieran eskuinean, “nire kontua etengabe kendu” aukera ikusiko dugu.

Horrela egiten badugu, argazki guztiak ezabatuko ditugu eta betiko galduko ditugu. Facebooketik ere desagertuko dira, baldin eta sare sozial honetan partekatu nahi baditugu. Alternatiba gisa, gure argazkiak mugikorrera deskarga ditzakegu, zerbitzutik atera aurretik gordetzeko. Bestalde, jakin behar dugu zerbitzuan genuen erabiltzaile-izena ezin dugula berriro erabili.

Hobe da ezabatu beharrik ez izatea

Egiten dugun eta esaten dugun horretan gizarte-sareak duen erantzukizuna argi eta garbi iristen da komunikazio publikoen arriskuez ohartarazteko eta gure kontaktuekin komunikatzeko alternatiba pribatuak eskaintzeko. Beraz, ohar jakin batzuk egin, irudi batzuk erakutsi edo pertsona batzuekin harremanetan jarri ez izateko modurik onena, lehenik eta behin, zerbitzuak eskaintzen dituen pribatutasun-aukerak ikastea eta postreari ahalik eta arazo gutxien ateratzea da.

Sare bat utzi beharrik ez izateko modurik onena eskaintzen dituen pribatutasun-aukerak aztertzea da

Uste orokorraren aurka, sare sozial bateko egonaldiaren helburu nagusia ez da gure lagunen zirkulua zabaltzea, baizik eta lehendik ditugunekin sakontzea. Hori dela eta, beste batzuen aurrean ikuspenik emango ez digun zerbitzuaren konfigurazio bat, guk partekatzen duguna Googlen eta beste erabiltzaile batzuetan agertuko dela ziurtatuko diguna, ezin izango da hedatu, egokia izan daiteke.

Iritzi eta edukien konpartimentu irekiago bat aukeratzen badugu, gutxienez ezagutza osoarekin. Hala ere, denborak gure alde jokatzen du, eta, beraz, erabaki dugu 2.0 zerbitzu batean baja ematea, eta nahi dugu, egun eta hilabete igaro ahala, gerta daitekeen guztia ahaztea, edo beste pertsona batzuek gurekin harremanetan jartzeko gaitasuna galtzea, aktibo jarraitzen duten erabiltzaileek sortutako informazio berria garrantzitsuagoa izango baita.

RSS. Sigue informado

Hau interesa dakizuke:

Infografiak | Argazkiak | Ikerketak