Artigo traducido por un sistema de tradución automática. Máis información aquí.

O aceite de argan

En Marrocos nace un dos aceites máis interesantes en termos nutricionais, con propiedades que rivalizan coas do aceite de oliva
Por Elena Piñeiro 10 de Abril de 2008
Img preparacionaceite
Imagen: gatos rojos

Un aceite único

Durante séculos, as tribos bereberes do suroeste de Marrocos recorreron ao aceite de argan como compoñente básico da súa dieta e como elemento do medicamento tradicional. A principios dos anos noventa, análise bioquímicos xa confirmaron as valiosas propiedades nutricionais e medicinais deste produto. O argan (‘Argania spinosa’) é unha árbore silvestre, único no mundo e declarado reserva da biosfera pola UNESCO en 1999. É endémico de terras calcáreas semidesérticas como as do suroeste de Marrocos e a rexión alxerina de Tindouf.

A produción realízase de forma manual, coa separación da pulpa do froito e a posterior apertura da noz

Os froitos do argan, parecidos a un dátil, maduran entre marzo e setembro, cando son recolleitos paira extraer o seu aceite, de cor ámbar claro e transparente, que presenta un sabor forte e agradable cun lixeiro aroma a froitos secos. A produción realízase, en gran parte, de forma manual, o que comporta una laboriosa tarefa que comeza coa separación da pulpa do froito e a posterior apertura da noz.

Cada noz garda unhas tres sementes no seu interior que se poden tostar ou deixar crúas, se trituran e, posteriormente, se muelen nun muíño de pedra. O produto que se obtén é una pasta de consistencia parecida a unha crema de sésamo, que se deixa repousar durante unha semana nun lugar fresco e escuro. Posteriormente, as mulleres fan bólas de pasta que espremen coas súas mans paira obter o líquido oleoso.

Con esta nutritiva pasta, o ‘amlou’, fabrícase una especie de bizcocho que se toma co almorzo. De 100 quilos de froitos extráense aproximadamente dous litros de aceite, e estímase que cada litro require unhas 10 horas de traballo. Foi utilizado durante centos de anos polas comunidades bereberes de forma tradicional como alimento medicinal e vigorizante que ten, ademais, propiedades cosméticas.

O aceite de argan véndese en Marrocos como un artigo de luxo e, debido ao crecente interese que desde os anos 2000-2001 mostran as compañías cosméticas europeas e norteamericanas, o seu prezo aumentou considerablemente (una botella de 250 ml pode chegar a custar uns 17 euros).

Propiedades nutritivas

Propiedades nutritivas

Varias das súas propiedades biolóxicas coñecidas polo medicamento tradicional han recibido recentemente un soporte científico amplo que serve como imprescindible aval paira este produto. Algúns dos seus usos medicinais máis estendidos foron o de alimento cardiosaludable, pola súa capacidade de diminuír o colesterol prexudicial (LDL) e tratar a hipertensión arterial. Emprégase tamén paira tratar enfermidades da pel como a neurodermatitis ou a psoriasis, polas súas propiedades analgésicas e antiinflamatorias.

As análises químicas revelan que o aceite de argan ten una concentración de ácidos grasos moi interesante. É rico, nun 80%, en ácidos grasos insaturados (fronte ao 73% que presenta o aceite de oliva), o 43% dos cales son monoinsaturados. Os ácidos grasos esenciais representan o 36%, especialmente o ácido linoleico. Tamén é un alimento inusualmente rico en tocoferoles, sobre todo de vitamina E, que representa un 69% (porcentaxe maior que no aceite de oliva, que contén un 12%).

Indubidablemente a presenza desta vitamina antioxidante explica, en parte, a reputación como protector dermatológico e curativo, e a estabilidade que fai que se enrancie moito máis tarde que o aceite de oliva, sen estragarse. Tamén contén constituíntes fenólicos cuxa combinación resulta única: o escotenol e o espinasterol, un tipo de esteroles pouco comúns entre os aceites vexetais.

O aceite de argan pódese utilizar como una ferramenta natural paira reducir algúns factores de risco cardiovascular

O escotenol, por exemplo, é o esterol que se atopa en maior cantidade nun cactus (‘Pachycereus schottii’) que crece en México e do que se están estudando as súas propiedades antitumorais. A isto súmase a abundancia de sustancias biológicamente activas, fotoquímicos, como os triterpenoides. O tirucalol, o beta-amirin, butiroespermol e o lupeol teñen efecto cicatrizante e desinfectante, ademais de protexer a pel dos axentes externos e das radiacións solares.

Propiedades hipolipemiantes

Os antioxidantes e os fitoesteroles son sustancias que teñen a propiedade de impedir que parte do colesterol que tomamos a través dos alimentos absórbase no intestino, o cal é beneficioso na prevención de enfermidades cardiovasculares. Doutra banda, a vitamina E está implicada en evitar a oxidación das lipoproteínas, transportadores en sangue do colesterol -relacionadas co desenvolvemento de enfermidade cardiovascular- e doutras sustancias vinculadas co desenvolvemento de certos tipos de cancro.

Obtivéronse evidencias científicas da actividade hipolipemiante e as propiedades antioxidantes deste aceite. O Laboratoire de Reserche sur lles Lipoprotéines, Faculté deas Sciencies Ben M’sik de Casabranca contribuíu estudando o perfil lipídico e o status antioxidante de 20 homes e 76 mulleres, dos que 62 eran consumidores habituais deste alimento. Os consumidores de aceite de argan virxe mostraron uns niveis de colesterol LDL e lipoperoxidos (sustancias oxidantes) máis baixos que o non consumidores, ademais dun maior nivel en plasma de antioxidantes.

Como resultado, os responsables deste estudo conclúen que este aceite se pode utilizar como una ferramenta natural paira reducir algúns factores de risco cardiovascular. En investigacións realizadas con animais, a inxestión de forma habitual (5 ml/kg/día) de aceite de argan durante dous meses por ratas hipertensas, con dislipemias e hiperinsulinemia, restableceu os niveis de presión arterial nos roedores e induciu hipocolesterolemia e una diminución da glucemia.

A acción dos ácidos grasos poliinsaturados xoga un papel importante nestes resultados, á vez que o resto de constituíntes do aceite tamén realizan una labor activo na prevención e o tratamento dos factores de risco cardiovascular.