Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Bricolaxe

Este artigo foi traducido por un sistema de tradución automática. Máis información, aquí.

A lavanda, unha das plantas preferidas da industria cosmética

Grazas ao seu aroma e ao seu belo aspecto, a lavanda é unha excelente opción tanto para o xardín como para o seu cultivo en espazos interiores

  • Autor: Por
  • Data de publicación: Xoves, 09deSetembrode2004

Os usos aromáticos e decorativos da lavanda datan da época dos romanos. É unha planta orixinaria da zona mediterránea, que se emprega para lociones e perfumes, e tamén para produtos de limpeza , nos que anula o mal cheiro dos compoñentes químicos. Neste artigo, fálase da fragrancia e beleza da lavanda para interiores ou o xardín e danse consellos para evitar que a planta se seque e para aproveitar o seu aroma.

A lavanda: fragrancia e beleza para interiores ou o xardín

A lavanda é unha das plantas máis utilizadas pola industria cosmética, debido sobre todo ao agradable do seu aroma e á facilidade do proceso de destilación do seu aceite esencial. Ademais, a planta non require coidados minuciosos (de feito, en moitos lugares crece de forma silvestre), pero si hai algunhas cuestionesque débense ter en conta para favorecer o seu desenvolvemento e a plenitude do seu aspecto, que é outra das características polas cales é moi valorada.

Coñecido de maneira habitual como lavanda (e tamén como espliego ou cantueso), o nome máis exacto do xénero é “lavandula” e está integrado por unhas 40 especies. Forma parte da familia das lamiáceas, entre as cales se atopan outros xéneros moi coñecidos e empregados en gastronomía, como a menta, o ourego e a albahaca.

O aceite esencial da lavanda utilízase para neutralizar o mal cheiro dos produtos de limpeza, como a lejía e o amoníaco

A lavanda é unha planta de follas perennes, cuxos cores varían do verde escuro ao gris prateado. Os talos son leñosos e as flores crecen na primavera e verán, en forma de espigas dunha cor lila azulado moi característico. Tanto flores como follas son moi aromáticas. A multiplicación, pola súa banda, realízase por esquejes.

Esta planta é orixinaria da zona mediterránea, tanto do sur de Europa como do norte de África, pero hoxe en día o seu cultivo estendeuse a todos os continentes. Case todo o cultivo que se realiza na actualidade (máis aló de que en moitos lugares a lavanda segue nacendo e crecendo de modo silvestre) destínase á explotación do seu aceite esencial, a partir do cal se obteñen lociones ou perfumes. Úsase tamén en produtos de limpeza, para tapar o mal cheiro dos compoñentes químicos. Do seu nome deriva o termo “lavandina“, co cal se coñece á lejía nalgúns países de Sudamérica.

Pero, ademais do aroma, a lavanda ofrece un bonito aspecto, ao cal se lle saca partido a nivel estético tanto en xardíns como noutros espazos públicos. A zona de Provenza, en Francia, ofrece unhas extraordinarias paisaxes de liñas azuis: campos sementados de lavanda que se estenden ata onde alcanzan a ver os ollos. Por iso, tanto polo seu aspecto como polo seu aroma, a lavanda sempre é unha estupenda opción para calquera xardín ou para interiores.

Consellos para evitar que a lavanda séquese

Aínda que, como se mencionou, a lavanda non esixe moitos coidados, hai algunhas cuestións ás que se debe prestar atención. Son as seguintes:

  • Para que a lavanda desenvólvase de modo saudable, o substrato ten que drenar ben. Un composto por terra e area de río é o máis aconsellable. Ademais, séntalle moito mellor estar nun testo de boas dimensións que nun pequeno.

A fragrancia da lavanda pódese aproveitar a nivel hogareño, para aromatizar armarios ou caixóns de roupa

  • Debe recibir a incidencia directa dos raios do sol polo menos durante un tres ou catro horas diarias para poder florecer.

  • Recoméndase podar a planta unha vez acabado o seu proceso de floración, co fin de que as partes que se secan e marchitan non resten vigor ao conxunto. Ademais, esas partes liberan un cheiro que atrae a pragas, polo cal é mellor eliminalas canto antes.

  • Na primavera e verán, a adición de fertilizante líquido á auga de rega cada dúas semanas permite prolongar o período de floración. De todos os xeitos, a lavanda é unha planta que non necesita moita rega. Por iso, en estado natural pode desenvolverse só coa auga de choiva en zonas bastante secas. Dous ou tres regas semanais estarán ben, segundo a época do ano.

Como aproveitar o aroma da lavanda

Ademais dos usos aromáticos que realiza a industria cosmética, para os cales utiliza enormes plantacións comerciais, pódese sacar proveito da súa fragrancia tamén a nivel hogareño. Para iso, hai que retirar os talos florecidos da planta ao comezo da floración, pero cando os pétalos xa obtivesen o lila azulado característico. Logo débense colgar coas flores cara abaixo e deixar secar nun lugar fresco e ventilado.

Unha vez que as flores se secan, pódense usar como aromatizante en case calquera espazo, xa sexa en caixas que se coloquen sobre mobles (poden estar tapadas e destaparse só cando se desexe perfumar o ambiente), en bolsitas de tea para colgar en armarios ou meter en caixóns de roupa, para incluír en caixas de agasallos, etc.

Mesmo se atribúe á lavanda a capacidade de funcionar como un ahuyentador de insectos natural. En tempos do Imperio Romano, segundo os relatos da época, a xente levaba un ramito de lavanda enganchado nas súas roupas para escorrentar aos mosquitos. Na actualidade, a suxestión é botar flores secas de lavanda nun recipiente cunha mestura de partes iguais de auga destilada e alcol de 90 graos.

Os antigos romanos tamén lle atribuían á lavanda propiedades antisépticas e relaxantes, e introducían as súas flores na auga na que se bañaban. De feito, crese que a orixe do nome lavandula data da Idade Media como un derivado do verbo latino “lavar”, que significa “lavar”.

RSS. Sigue informado

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións