Artigo traducido por un sistema de tradución automática. Máis información aquí.

A última versión do mapa do xenoma humano reduce a entre 20.000 e 25.000 o número de xenes

Isto supón que temos menos xenes que unha planta da familia da mostaza e poucos máis que un tipo de verme
Por mediatrader 21 de Outubro de 2004

O consorcio internacional de científicos que anunciou o desciframiento do xenoma humano en 2001 presenta na última edición da revista británica “Nature” unha versión moito máis completa, ordenada e detallada da secuencia de unidades de ADN que compón esa especie de manual de instrucións do corpo humano coas claves das nosas enfermidades e capacidades cognitivas. A partir desta versión, estímase agora que o número de xenes bascula entre 20.000 e 25.000, cifra moi inferior á proposta fai tres anos cando o consorcio presentou o seu borrador do xenoma: entre 30.000 e 40.000.

A secuencia de ADN do xenoma humano dispoñible en 2001 estaba inacabada. No borrador que o consorcio público presentou entón, e no elaborado pola empresa Celera, faltaba o 10% do ADN correspondente á zona do xenoma máis rica en xenes e outro 20% de áreas con mínima presenza deles. En total, o 30% do noso xenoma.

Se realmente temos entre 20.000 e 25.000 xenes, resultará que nos supera en número unha planta da familia da mostaza chamada “Arabidopsis thaliana”, que coas súas 27.000 é un dos modelos de investigación preferidos polos biólogos. E só superamos nuns centos de xenes ao verme de terra “Caernohabiditis elegans”, que utilizan os científicos para estudar a bioloxía dos seres vivos, xa que ten un total de 19.500.

Complexidade fisiológica

Con todo, os científicos subliñan que a complexidade fisiológica, claramente superior se comparamos aos humanos con vermes e plantas, non radica no número de xenes, senón en como se utilizan. Nos últimos anos descubriuse que un xene humano pode producir cinco, seis ou máis proteínas a través de distintos procesos.

O profesor Francis Collins, un dos líderes do proxecto, explica que os seres humanos benefícianse de xenes capaces de codificar a produción de máis dunha proteína. E tamén de que temos proteínas complexas que poden executar distintas tarefas no noso organismo. Collins, director do Instituto Nacional do Xenoma Humano de EE.UU., engade que gran parte da complexidade biolóxica nin sequera radicaría en proteínas individuais, senón nas súas combinacións. “Que teñamos menos xenes do sospeitado non é mala noticia, senón ao contrario. Agora sabemos moito máis”, dixo onte este experto.

No estudo, o consorcio internacional precisa que 1.183 deses xenes humanos foron incorporados “recentemente” mediante a duplicación de xenes xa existentes. Falta agora por describir unha parte apreciable do xenoma, formada por zonas que non conteñen xenes (telómeros ou extremos dos cromosomas) e fragmentos redundantes que non codifican proteínas.