Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Medio ambiente

Este artículo ha sido traducido por un sistema de traducción automática. Más información, aquí.

A seca que sofre a marisma de Doñana espanta ás aves migratorias

  • Autor: Por
  • Data de publicación: Martes, 12 de Novembro de 2002
A maior parte das aves migratorias que acoden nesta época de outono ao Parque Nacional de Doñana están a marcharse debido á seca da marisma. "Tras comprobar a falta de auga nas marismas e, en consecuencia, a dificultade para atopar alimentos, deciden marcharse", sinalou onte o director da Estación Biolóxica de Doñana, Fernando Hiraldo.

Hiraldo explicou que as choivas rexistradas nas primeiras semanas do outono permitiron confiar nunha tempada positiva en relación coa presenza de aves neste espazo protexido. Con todo, indicou que a ausencia posterior de choivas provocou que "a marisma estea seca nun período no que xa tiña que empezar a encherse".

De feito, cando chove de forma abundante no outono durante o mes de novembro, a marisma de Doñana convértese en "unha masa ou lago moi pouco profundo de auga marrón ou ben, polo menos, nun rosario de charcos, pero agora mesmo está seca, de forma que as aves migratorias que chegan atopan moi pouco sitio para comer e a maioría vaise", comentou.

A pesar de todo, o responsable da Estación Biolóxica aclarou que a situación non é grave, senón que é "normal en calquera ecosistema mediterráneo". Neste sentido, precisou que as aves acuáticas son as que menos o sofren porque están moi adaptadas. "Estas aves adoitan ser moi oportunistas, de forma que se ao chegar a Doñana ven que non hai auga seguen a súa viaxe a outros sitios. O malo é que o home vai secando cada vez máis zonas húmidas e hai menos alternativas", apuntou.

Segundo o director da Estación, das aves que poblan durante o inverno as marismas só unha minoría son sedentarias e a maioría chegan desde o Norte de Europa ou o centro de Asia para invernar nesta zona ou pasan un tempo en Doñana para engordar e seguir a súa migración cara a África.

Deste xeito, se chegan a este espazo protexido andaluz e non observan a presenza de auga continúan a súa viaxe cara a Tunes, Marrocos, outras zonas de Andalucía, ou mesmo se volven cara ao Norte en busca doutros humidais.

Etiquetas:

aves Doñana marisma-gl

Ao publicar un comentario aceptas a política de protección de datos

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións
Fundación EROSKI

Validacións desta páxina

  • : Conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI
  • XHTML: Validación do W3C indicando que este documento é XHTML 1.1 correcto
  • CSS: Validación del W3C indicando que este documento usa CSS de forma correcta
  • RSS: Validación de feedvalidator.org indicando que nuestros titulares RSS tienen un formato correcto