Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Medio ambiente

Este artículo ha sido traducido por un sistema de traducción automática. Más información, aquí.

Atún vermello, en perigo de extinción

As capturas ilegais e as granxas de engorde poderían provocar a desaparición desta especie, se non se toman medidas urxentes

img_atun rojo

O atún vermello seguirá en perigo de extinción. A Comisión Internacional para a Conservación do Atún Atlántico (ICCAT) decidiu na súa última reunión a redución das capturas admisibles desta especie do Atlántico Oriental a 12.900 toneladas, unha diminución do 4% que non satisfixo a ninguén. Ademais, non logrou aprobar a creación de santuarios nas aéreas de reprodución, unha medida de xestión que científicos e organizacións ecoloxistas consideran esencial.

O atún vermello, tamén coñecido como atún de aleta azul, atravesa unha grave situación, como denuncian varias organizacións ecoloxistas, institucións internacionais e asociacións de pescadores tradicionais.

Un informe de WWF asegura que a pesqueira deste túnido esquilmouse de maneira progresiva ata a súa práctica desaparición no Atlántico Oriental e no Mediterráneo. A organización conservacionista apunta como principal responsable á pesca ilegal e desmesurada da frota europea, en especial Francia, así como Libia e Turquía.

O estudo, baseado en fontes oficiais, destaca as cada vez máis frecuentes capturas de atún vermello non declaradas, que se transbordan en alto mar a enormes barcos con destino aos lucrativos mercados de Xapón e Estados Unidos e, sobre todo, para a preparación de especialidades culinarias como o “sushi” ou o “sashimi”. Greenpeace denunciou a presenza de barcos xaponeses que faenan ao Sur de Sicilia, cando a pesca está prohibida, ou actividades de transbordo de peixe.

A cota anual de capturas diminuíuse a 12.900 toneladas, unha medida que non satisfixo a ninguénA ICCAT, onde participan 42 países e a UE, regula esta pesqueira e estableceu as capturas admisibles desta especie do Atlántico oriental a 12.900 toneladas, unha diminución do 4% que non satisfixo a ninguén. O seu propio Comité Científico recoñece que a cota se superou cada ano en varios miles de toneladas.

Pero non todo son malas noticias: case medio centenar de empresas, entre elas EROSKI, comprometéronse a non comercializar atún vermello ata que se recuperen os caladoiros. O Manifesto do Mercado do Atún establece que parte do sector comercial “dará un respiro ao atún vermello” ata que a súa pesca sexa sustentable.

A Organización das Nacións Unidas para a Agricultura e a Alimentación (FAO) advertiu tamén do agravamento da sobrepesca do atún vermello debido á acuicultura: os peixes novos captúranse e engordan en criadeiros para comercializarse. O organismo da ONU estima que a produción de atún vermello, grazas a esta técnica, é dunhas 25.000 t anuais, fronte ás 10.000 t de hai uns anos, e sinala a Croacia, Malta, España e Turquía como os países con maior número destas “granxas mariñas”. Segundo Greenpeace, nas costas mediterráneas hai máis de 50 destes criadeiros, cuxa capacidade de engorde excede en case 20.000 t a cantidade legal. A FAO lembra que a captura de atúns novos non sempre se inclúe nas estatísticas oficiais, de maneira que dificulta a avaliación real dos recursos pesqueiros.

Pola súa banda, a Federación Andaluza de Asociacións Pesqueiras (FAAPE) insiste na necesidade de establecer medidas de control baseadas en estudos científicos e non atacar aos pescadores tradicionais, senón aos grandes buques. Segundo Greenpeace, as capturas artesanais no Estreito de Xibraltar descenderon un 85% nos últimos anos e a talla media do atún baixou en 100 quilos. O atún do sur de España expórtase a Xapón, pero o descenso das capturas leva a este país a buscar novas fontes.

A construción dun parque eólico mariño en augas do Cabo de Trafalgar supón outra ameaza para o ciclo do atún, segundo responsables políticos e sindicais da zona. Ademais do ruído que estes aeroxeradores poden causar, a súa instalación require o dragado das augas costeiras, o que afecta á súa nitidez. A este respecto, estudos da Universidade de Cádiz relacionan a turbiedad das augas co descenso das capturas.

Para evitar a desaparición do atún vermello, WWF e Greenpeace propoñen as seguintes solucións:




  • Desenvolvemento dun plan sustentable de recuperación que inclúa unha redución substancial na cota pesqueira e de engorde en granxas, así como a protección das zonas de reprodución deste túnido.


  • Establecemento dun novo tamaño mínimo de captura que se axuste á idade de madurez sexual da especie.


  • Aplicación dun programa independente de observadores nos buques atuneiros e nas granxas de engorde para asegurar que non se capturan exemplares novos e que a cota se respecta.



Atún vermello: o xigante da familia

O atún vermello (Thunnus Thynnus) é a maior especie da familia dos túnidos, cunha lonxitude de dous metros, aínda que se coñecen exemplares de ata tres metros. A súa gran voracidade lévalle a perseguir bancos de cangrexos, caballas ou sardiñas. Tamén se alimenta de plancto grazas aos seus “branquiespinas”, unhas prolongacións da parte interna das branquias que lle serven para filtrar e reter estes organismos.

É unha especie pelágica, ao vivir afastada da costa. Na primavera forma grandes bancos e trasládase a augas máis superficiais, mentres que no outono dispérsase e retorna a augas profundas. No inverno crese que permanece inmóbil a 1.000 metros de profundidade.

A súa área de distribución é moi ampla: no Mar Mediterráneo e no Mar Negro coñéceselle co nome de atún vermello. No Atlántico recibe o nome de atún de aleta azul e atópaselle desde a Península do Labrador e Terranova, ata Trinidad e Tobago, Venezuela e as costas do Brasil. No Atlántico oriental esténdese polo Norte cara a Noruega, Rusia, Islandia e Illas Lofoten, e ao sur, ata as costas de África Noroccidental. O atún vermello conta con dúas variedades que habitan o Pacífico Sur (Thunnus Macoyii) e o Pacífico Norte (Thunnus Thynnus Orientalis).

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións