Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Medio ambiente

Este artigo foi traducido por un sistema de tradución automática. Máis información, aquí.

Conservación do oso panda

En perigo de extinción, iniciativas como a reprodución asistida, a clonación, o ecoturismo ou o seu estudo con GPS tratan de recuperalo


O oso panda, tamén coñecido como cuadrilla xigante, é unha das especies máis exóticas e en perigo de extinción do mundo. Na actualidade, o seu hábitat redúcese ás provincias chinesas de Sichuan, Gansu e Shaanxi, e crese que non quedan máis de 1.500 exemplares, xunto aos 161 en catividade e os 21 trasladados a zoolóxicos fóra de China. No entanto, un estudo recente indica que o seu número sería en realidade o dobre do estimado ata agora.

As principais causas da súa redución, segundo o Fondo Mundial para a Natureza (WWF), son a caza furtiva, a talla de árbores para sementar cultivos, as operacións mineiras nunha rexión rica en ouro e níquel, e a case desaparición do seu principal alimento, o bambú, durante os anos 80.

As autoridades chinesas, así como equipos científicos e ecoloxistas de todo o mundo, están a levar a cabo diversas iniciativas que están a axudar á lenta recuperación desta especie. A lei chinesa persegue duramente aos infractores, e impuxo nalgúns casos a cadea perpetua ou a pena capital, aínda que desde 1997 suavizouse “” con condenas de ata 20 anos de prisión. A pesar diso, a policía chinesa detiña recentemente a un contrabandista acusado de vender a pel dunha cuadrilla nova por uns 23.500 euros.

Cando se atopan en catividade, os responsables da súa recuperación teñen o problema da perda do apetito sexual destes mamíferos. Ademais, as femias só procrean unha vez ao ano; e se o logran, normalmente só dan a luz un osiño. En caso de concibir máis dun, as osas crían só ao que ven con máis posibilidades de supervivencia. Algúns coidadores utilizan técnicas curiosas de motivación, reproducindo vídeos de congéneres salvaxes apareándose ou sons destes animais en celo. Así mesmo, a finais de 2002 anunciábase o desenvolvemento en Pequín do “Proxecto de Clonación de Osos panda”, pero ata a data non parece dar os seus froitos.

Grazas á reprodución asistida, o ano pasado naceron 25 osiños, dos cales sobreviviron 21A técnica a reprodución asistida utilízase desde 1963, aínda que os resultados non chegaron ata os anos 90. Grazas á inseminación artificial, o ano pasado naceron 25 osiños, dos cales sobreviviron 21. Un deles, nacido en resérvaa patrimonio natural mundial de Wolong, en Sichuan, alcanzou os 218 gramos, o maior peso alcanzado ata agora nun alumeamento asistido. Por outra banda, a mediados de 2004, o Centro de Investigación do Panda Xigante de Chengdu, tamén en Sichuan, anunciaba o desenvolvemento do maior banco de células de osos panda do mundo, para conservar así as súas características xenéticas. Así mesmo, anunciouse recentemente un proxecto para aumentar a poboación e o hábitat das cuadrillas das montañas Qinling, na provincia norteña de Shaanxi, considerados unha subespecie coas súas características xenéticas e físicas propias.

As organizacións internacionais tamén traballan para axudar á súa conservación. WWF desenvolve en China varios proxectos con cuadrillas, por exemplo actividades de ecoturismo para que os habitantes da rexión non teñan que traballar nos bosques habitados por esta especie ameazada. Así mesmo, a UNESCO declaraba recentemente Patrimonio da Humanidade a rexión de Sichuan, na que vive ao redor dun terzo desta especie.

Pola súa banda, un grupo de investigadores da Academia Chinesa das Ciencias e da Sociedade Zoológica estadounidense de San Diego válense das novas tecnoloxías, como o sistema de posicionamento global GPS, para rastrexar os movementos das cuadrillas na reserva natural de Foping, en Shaanxi. Os científicos teñen moitos problemas para estudar a esta especie, debido ao seu comportamento solitario e ao seu hábitat, frío, húmido e cheo de frondosos bosques.

Panda xigante e cuadrilla vermello

A cuadrilla xigante (Ailuropoda melanoleuca) é un mamífero de gran tamaño – a femia pesa ao redor de 80 kg. e o macho pode alcanzar o 100 kg.- ao que os últimos estudos de ADN englóbano dentro da familia dos osos (Ursidae). A pesar de pertencer á orde dos carnívoros, a súa principal fonte de alimentación, as preto de 30 especies de cana de bambú, fanlle comportarse como un herbívoro. No entanto, nalgunhas raras ocasións aliméntase tamén de insectos, ovos, e mesmo roedores e crías de cervo musk.

Img osopandarojo
Pola súa banda, a cuadrilla vermello (Ailurus fulgens), do tamaño dun gato (uns 60 cm. de longo), é nativo dos Himalayas e do sur de China, e tamén se atopan en perigo de extinción. Aínda que son carnívoros e bos trepadores, adoitan alimentarse no chan a base de raíces, talos e pequenos animais.

O ano pasado, investigadores españois do CSIC atopaban a primeira evidencia fósil de que o falso pulgar que utilizan ambos os osos panda para manipular o bambú desenvolveuse en ambas as especies de forma independente. Desta maneira, demóstrase, en contra do pensado ata agora, que as dúas clases de cuadrilla non están emparentadas.

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións