Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Medio ambiente

Este artigo foi traducido por un sistema de tradución automática. Máis información, aquí.

Ecoloxistas tratan de salvar á tartaruga do Orinoco, a máis grande de Sudamérica

A súa explotación irracional durante anos levou a esta especie ao bordo da desaparición

  • Autor: Por
  • Data de publicación: Venres, 27deSetembrode2002

A Podocnemis expansa, máis coñecida como tartaruga do Orinoco ou arrau, foi durante moitos anos una importante fonte de alimento paira os habitantes das ribeiras do Río Orinoco (Venezuela), pero a súa explotación irracional durante máis de cincocentos anos levou á especie a un punto tan crítico que é necesario tomar medidas paira evitar a súa extinción.

Esta tartaruga é a máis grande de Sudamérica. O seu caparazón pode chegar a medir 66 centímetros de longo, o seu peso pode ser de até 36 quilos e os seus nidadas en media chegan aos 100 ovos. Este gran tamaño e o gran número de ovos que produce, fan da tartaruga do Orinoco un animal moi perseguido, tanto paira o consumo da súa carne como dos seus ovos.

No ano 1989, o Ministerio do Ambiente e dos Recursos Naturais de Venezuela (MARNR) creou o Refuxio de Fauna Silvestre da Tartaruga Arrau como una medida paira protexer as principais praias onde desova a especie. Neste centro, PROFAUNA, organismo adscrito ao MARNR que vela pola fauna silvestre e acuática do país, e a Garda Nacional venezolana realizan labores de vixilancia paira evitar a captura de tartarugas e o saqueo de niños.

Zoocriaderos

De cada niño de tartaruga poden nacer até cen crías cuxas probabilidades de supervivencia son moi baixas, até o punto de que na maioría dos casos ningunha das tortuguillas dunha nidada logra sobrevivir o primeiro ano de vida, ao ser devorados por réptiles, aves, mamíferos e peces.

Tendo en conta esta alta taxa reprodutiva e de depredación durante o primeiro ano de vida, a Fundación paira o Desenvolvemento das Ciencias Físicas, Matemáticas e Naturais (FUDECI) creou o zoocriadero máis grande da especie, situado na Estación Experimental Amazonas do Fondo Nacional de Investigacións Agropecuarias de Venezuela (FONAIAP) en Porto Ayacucho.

Neste zoocriadero se crían cada ano 10.000 tortuguillas até o ano de idade, paira daquela reintroducirlas ao Río Orinoco paira a súa repoboación. Con esta estratexia aprovéitase a súa alta taxa reprodutiva paira recadar gran cantidade de crías e logo, ao liberalas ao ano de idade cun maior tamaño, redúcese ao mínimo o seu depredación, co que se pode asegurar que a gran maioría sobreviva.

Os tortuguillas son mantidas con alimento concentrado paira peixes, que contén altos niveis de proteínas, así como vitaminas e minerais. Esta excelente alimentación permite un acelerado crecemento, polo que as tortuguillas cando son liberadas presentan una talla corporal que, en condicións silvestres, quizais tardasen tres ou catro anos en alcanzar. Por iso, o zoocriadero tamén axuda a reducir o tempo que necesitan estes animais paira chegar á madurez sexual ou á idade reprodutiva.

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións