Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Medio ambiente

Este artigo foi traducido por un sistema de tradución automática. Máis información, aquí.

Fragrancia de almizcle: que é, de onde se extrae e paira que serve

O almizcle ou musk leva moito tempo utilizándose na elaboración de perfumes. Outrora obtíñase das glándulas dunha especie de cervo, pero agora a súa produción é artificial

  • Autor: Por
  • Data de publicación: Luns, 13deDecembrode2021
que es el almizcle Imaxe: Melanie

O almizcle é una sustancia presente na composición de moitos perfumes. As súas características fragantes e as súas calidades como fijador doutros aromas convertéronlle nun elemento moi apreciado e indispensable paira a elaboración de distintos tipos de esencias. Conta a lenda que foi Marco Polo o que o deu a coñecer no resto do mundo tras descubrilo nun das súas viaxes ao Val de Caxemira, na cordilleira do Himalaya. Nas orixes o almizcle obtíñase do cervo almizclero, dunha glándula situada entre os xenitais e o embigo do animal. De onde se obtén na actualidade? Explicámoscho a continuación.

Outrora, o almizcle obtíñase do cervo almizclero; dunha glándula situada entre os xenitais e o embigo do animal. A finais do século XIX comezou a producirse sintéticamente e a extraerse das plantas, o que abaratou de forma considerable o seu prezo. En 1979 a Convención sobre o Comercio Internacional das Especies en Perigo da Fauna e a Flora Salvaxe incluíu ao cervo almizclero no seu catálogo de especies protexidas paira evitar a matanza indiscriminada destes animais. Contámosche todos os segredos e curiosidades deste singular perfume milenario.

Almizcle, una sustancia de orixe animal

O almizcle —tamén coñecido polo seu nome inglés, musk— é una sustancia de cor marrón e forte cheiro que provén dunha glándula que o cervo almizclero macho ten xunto aos xenitais, na que segrega feromonas paira atraer ás femias. Paira obter o almizcle hai que extraer a glándula completa, o que implica sacrificar ao animal; despois hai que deixala secar e machucala até extraer un po moi fino, que é diluído en alcol en pequenas proporcións.

De acordo cos datos da Organización das Nacións Unidas paira a Alimentación e a Agricultura (FAO), as ladeiras norte e sur do Himalaya (Tíbet e a India) centralizan case todo o comercio internacional do almizcle, que ascende a uns 200 quilos anuais. Paira obter esta cantidade sacrifican entre 20.000 e 30.000 machos, máis outras tantas femias e crías, xa que a caza é indiscriminada.

O almizcle é una das sustancias máis preciosas do reino animal. Segundo a FAO, nos últimos anos o almizcle chegou a triplicar o prezo de venda do ouro. Co obxectivo de protexer aos cervos almizcleros en 1979 a Convención sobre o Comercio Internacional das Especies en Perigo da Fauna e a Flora Salvaxe (CITES) comezou a supervisar a venda deste tipo de produtos en moitos países.

Por desgraza, o comercio ilegal segue existindo. En Oriente —sobre todo en Xapón— o almizcle é utilizado paira a fabricación de numerosos medicamentos e en Occidente paira elaborar sofisticados perfumes.

Ademais do cervo almizclero, hai outros animais cuxas glándulas tamén segregan almizcle. É o caso de certas especies de monos, ratas, patos, bueyes e escaravellos, a civeta, o castor, as musarañas ou o caimán de América Central.

O almizcle vexetal e artificial

A finais do século XIX, e co fin de aumentar a cantidade de produción e reducir custos, o almizcle animal comezou a ser substituído por dous produtos similares, uno de orixe vexetal e outro de elaboración artificial. Estes almizcles son coñecidos comercialmente como brancos (white musk) paira diferencialos dos de procedencia animal, de cor púrpura.

A angélica, o hibisco e o mimulus son tres das plantas máis utilizadas paira obter almizcle vexetal, que é empregado na fabricación de colonias e outros produtos cosméticos. O aroma deste tipo de almizcle é algo máis sutil e menos duradeiro que o artificial ou o animal.

Os almizcles artificiais son máis económicos e fáciles de producir que os vexetais. De distinta composición, destacan polas súas fragrancias intensas, limpas e frescas. Estas calidades odoríferas facilitan a súa versatilidade, logrando así multiplicar as súas posibles aplicacións moito máis alá do sector perfumero. Suavizantes, produtos de limpeza, ambientadores, etc. son algúns dos novos usos.

Almizcle, produto perfumero estrela

uso de almizcle en ambientadores
Imaxe: Marseille/French

Se tivésemos que elixir un dos ingredientes máis utilizados en perfumaría probablemente escolleriamos ao almizcle. Úsase desde tempo inmemorial en fragrancias masculinas e femininas. O seu aroma é doce, floral, amaderado e afrutado. Adoita asociarse cos perfumes orientais máis sensuais e embriagadores. Son moitos os fabricantes que incorporan algunha nota de almizcle nas súas fragrancias con obxecto de lograr composicións máis equilibradas e cálidas.

Ademais de polo seu aroma, o almizcle é tamén moi valorado polas súas calidades como elemento fijador nas fórmulas. Ao reducir a velocidade de evaporación dos perfumes faios máis intensos e duradeiros.

Mitos e lendas almizcleras

O almizcle sempre estivo rodeado dun halo de misterio e exotismo. Contan que foi Marco Polo o que descubriu a fragrancia durante un das súas moitas viaxes a Caxemira, importándoa ao continente europeo. Nas súas terras de orixe o almizcle era un produto moi valorado. Entre outras cousas utilizábase paira perfumar lugares sacros, posto que se pensaba que axudaba ao rezo e potenciaba a calma do espírito. Nas mesquitas, din, engadíase ao yeso das paredes exteriores para que desprendesen aromas embriagadores cando o sol quentábaas.

Ao almizcle atribúenselle propiedades afrodisíacas, algo no que sen dúbida moito ten que ver a súa singular procedencia. Xunto co sándalo e a vainilla foi utilizado como revitalizante sexual paira as mulleres. Por este motivo, e polo seu uso frecuente en mulleres de relixións catalogadas como pagás, no século IV o almizcle chegou a ser considerado un produto anticatólico.

Ao aroma do almizcle tamén se lle outorgan propiedades máxicas. Aseguran que protexe tanto do mal de ollo como de calquera outra influencia negativa. Os curandeiros árabes e tibetanos predican que o almizcle mesturado con herbas aromáticas ten notables beneficios paira a saúde. Creen que reforza o sistema inmunitario, a circulación, o sistema respiratorio, evita as afeccións cardíacas e mellora o benestar mental. E no medicamento tradicional chinesa o almizcle é utilizado paira elaborar máis de 300 fármacos distintos.

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións