Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Medio ambiente

Este artigo foi traducido por un sistema de tradución automática. Máis información, aquí.

O Albatros, en perigo de extinción

Uns cen mil albatros morren anualmente polas redes dos grandes buques pesqueiros e a degradación ambiental dos mares

As organizacións conservacionistas Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) e BirdLife Internacional (BLI) alertan da delicada situación do Albatros, unha das aves mariñas máis paradigmáticas. Segundo estas asociacións, 19 das 21 especies deste animal están ameazadas en todo o mundo, a proporción máis alta de especies en perigo de extinción na familia das aves.

Img albatrosydavid
En concreto, dúas especies están “en perigo crítico”, o “Albatros Ámsterdam”, natural do Hemisferio Sur, e o “Albatros das Illas Catham”, reducido a uns poucos miles de exemplares ao leste de Nova Zelandia; sete atópanse “en perigo” e dez pasan por unha situación “vulnerable”. Nunha recente investigación das devanditas organizacións asegúrase que os albatros que viven no Atlántico Sur están a ser levados ao bordo da extinción.

Os responsables das devanditas asociacións, especializadas na conservación das aves en todo o mundo, sinalan ás redes de pesca en profundidade como principais culpables da morte dunhas 300.000 aves cada ano, das cales un terzo son albatros. Esta técnica, coñecida como palangre, consiste en liberar ao mar extensas liñas de miles de anzois para capturar peces como atúns ou pescada, sendo moi utilizada polos grandes barcos de pesca industrial, especialmente os que faenan de maneira ilegal baixo bandeira de conveniencia. Os anzois con cebo e os peixes descartados que se arroxan ao mar atraen ás aves mariñas como o albatros, e moitas delas engánchanse nos anzois, morrendo afogadas.

Así mesmo, os científicos engaden entre as causas da diminución destas aves mariñas o aumento dos lixos e os residuos non degradables de todo tipo que van ao mar, intoxicando ás aves e matándoas en moitos casos por asfixia; as consecuencias das verteduras de petróleo; e dunha maneira máis indirecta pero igual de perigosa, as producidas polo cambio climático.

A pesar de que os albatros son paxaros lonxevos, case ningún chega a alcanzar os 60 anos que poden chegar a vivirPor iso, a pesar de que os albatros son paxaros lonxevos, case ningún chega a alcanzar os 60 anos que poden chegar a vivir. Trátase de animais monógamos que manteñen unha única parella durante toda a súa vida, e só teñen un pito á vez, ao que crían ata a súa completa madurez durante varios meses. Como os adultos acaban morrendo nos anzois de pesca, a posibilidade de concibir e criar pitos diminúe drasticamente.

Para tratar de evitar a desaparición desta ave, a RSPB e BLI, coa colaboración do coñecido naturalista inglés David Attenborough, lanzaron unha campaña de conservación de alcance internacional, “Salva aos Albatros“, xa que estes animais son capaces de percorrer varios miles de quilómetros nas súas viaxes de procura de alimento. Por exemplo, algunhas especies de albatros que se alimentan na plataforma continental de Arxentina proveñen de sitios tan afastados como Nova Zelandia. Os responsables da campaña consideran que os esforzos de conservación de cada país en forma individual son moi limitados, polo que propoñen cambios na lexislación internacional para asegurar a supervivencia destas aves, como un maior control das frotas de pesca pirata.

Albatros: o xigante das aves mariñas

O Albatros é o nome común polo que se coñece ás grandes aves mariñas da familia dos Diomedeidos, e atópanse en todos os océanos do mundo salvo no Atlántico Norte. O Albatros Errante e o Real posúen a maior envergadura de todos os animais voadores -máis de tres metros e medio- e poden chegar a pesar ata 10 quilos.

Img albatros
Os albatros son aves nómades que percorren grandes distancias sobre os océanos durante meses: Son capaces de cubrir diariamente máis de mil quilómetros, grazas a un sofisticado método de planeo que lles permite aproveitar ao máximo o vento sen apenas bater as súas enormes ás. Algúns exemplares de Albatros de Xeorxia do Sur – unha illa situada ao sueste das Malvinas- foron rexistrados dando a volta ao mundo en 46 días. Volven a terra só para reproducirse, para o que empregan un ritual de cortexo moi elaborado. Aniñan en illas áridas próximas á costa, utilizando o mesmo niño durante toda a súa vida. Os seus ovos son os máis grandes das aves mariñas e tardan máis de 80 días en eclosionar.

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións