Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Medio ambiente

Este artigo foi traducido por un sistema de tradución automática. Máis información, aquí.

Os edificios españois han incrementado nun 5% o consumo de enerxía desde o ano 2000, segundo datos do proxecto ARFRISOL

Este sector pasou a representar o 34% do gasto total en enerxía, achegándose xa ao 40% da media europea

  • Autor: Por
  • Data de publicación: Luns, 27deFebreirode2006

Os edificios en España aumentaron o seu consumo enerxético nun 5% desde 2000, segundo dixo a coordinadora do proxecto de Arquitectura Bioclimática e Frío Solar (PSE-ARFRISOL), a doutora en Física Rosario Heras, que asegurou que desde ese ano o sector pasou de representar o 29% do gasto total en enerxía ao 34% actual.

Esa tendencia de aumento de consumo enerxético dos edificios en España está a incrementarse anualmente, sinalou Heras, coordinadora desta iniciativa de I+D liderada polo CIEMAT. O auxe dos sistemas de aire condicionado en España nos últimos anos disparou o consumo enerxético dos edificios, explicou. Iso causa “picos de gasto enerxético no verán” descoñecidos ata agora, que están a achegar os niveis de consumo de enerxía dos edificios españois á media de Europa, que é do 40%, engadiu. No centro e norte de Europa, o alto nivel de consumo eléctrico dos edificios está propiciado polas baixas temperaturas e o uso da calefacción, pero en España a boa climatoloxía supuña tradicionalmente un aforro enerxético que xa non existe debido ao aire acondicionado.

Este novo proxecto de arquitectura bioclimática, en fase de execución, permitirá dispor de datos en 2008 sobre o aforro enerxético que supón a posta en marcha das iniciativas que se inclúen no mesmo, segundo explicou Heras. Os ensaios realizados con computador demostraron que se podería aforrar ata o 90% de enerxía convencional en edificios de oficinas adaptados ás condicións do medio e co uso de enerxías alternativas como a solar. Ese aforro alcanzaría mesmo o 100% coa combinación de enerxía solar e biomasa, explicou a coordinadora da iniciativa.

Segundo explicou a experta, non só se debe concienciar desde as escolas da necesidade de aforrar enerxía, senón que os arquitectos deben garantir que as súas construcións se adaptan ás condicións climáticas do medio, para evitar malgastes de enerxía. Heras lembrou que o proxecto ARFRISOL consiste no estudo do comportamento enerxético de cinco edificios públicos bioclimáticos (de nova planta ou rehabilitados) e das cantidades de redución de emisións de CO2 á atmosfera.

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións