Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Medio ambiente

Este artigo foi traducido por un sistema de tradución automática. Máis información, aquí.

Os golfiños desaparecen do Golfo de Biscaia

Os avistamentos destes cetáceos reducíronse nun 80%

  • Autor: Por
  • Data de publicación: Xoves, 23deAgostode2007

Marinelife, unha organización ecoloxista británica, iniciou hai 13 anos un programa de monitorización de cetáceos cantábricos desde o “Pride of Bilbao”, o ferry que cada tres días une a localidade biscaíña de Santurtzi coa cidade inglesa de Portsmouth. Os datos de xuño e xullo revelan que os avistamentos do tres principais especies de golfiños do Golfo de Biscaia -común, listaxe e mular- reducíronse nun 80% respecto ao mesmo período de 2006.

Ademais do descenso nas poboacións de golfiños, os estudos de Marinelife reflicten tamén unha redución nos recontos de aves, como as alcas, petreles e alcatraces. Segundo os ecoloxistas británicos, a situación non mellorou no mes de agosto, o que podería alertar dun fenómeno máis xeneralizado debido a factores como a sobrepesca ou o cambio climático.

O director de investigación de Marinelife, Tom Brereton, aclara que “son especies moi vulnerables aos cambios ambientais, que provocan rápidos declives nas poboacións”. O científico destaca as redes de pesca como unha das maiores ameazas para os golfiños. Segundo Brereton, cada ano miles de exemplares son capturados accidentalmente, devoltos ao mar sen vida ou con lesións mortais e arrastrados polas correntes ata as costas.

A Sociedade para o Estudo e a Conservación da Fauna Mariña, con sede en Bilbao, realiza os seus propios seguimentos dúas veces ao mes desde o mesmo ferry, pero os seus datos non son tan alarmantes como os de Marinelife. “As baleas entraron máis tarde este ano, pero non faltaron. É posible que o golfiño mular descendese e que o común apareza en grupos máis pequenos, pero en cambio hai máis cachalotes”, afirma Pablo Cermeño, portavoz da Sociedade.

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións