Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Medio ambiente

Este artigo foi traducido por un sistema de tradución automática. Máis información, aquí.

Pingüíns en perigo

Varias especies diminuíron en gran número e diversos estudos apuntan á súa case desaparición a mediados de século

Img pinguino Imaxe: David

O cambio climático, a pesca industrial ou a destrución do seu hábitat están a pór en perigo a gran parte das especies de pingüíns. Así o consideran diversos estudos, que alertan da desaparición de millóns de exemplares en todo o mundo, un fenómeno que se podería acelerar nas próximas décadas. Por iso, os expertos solicitan máis estudos e iniciativas que permitan impedilo.

ImgImagen: Untipografico

A poboación de pingüíns Adelia e Emperador podería reducirse entre un 50% e un 75% para mediados de século na zona continental da Antártida. Así o asegurou WWF/Adena nun estudo presentado recentemente en Barcelona durante o Congreso Mundial da Natureza.

A poboación de pingüíns Adelia e Emperador podería reducirse entre un 50% e un 75% para mediados de século na zona continental da AntártidaO informe, titulado “Cambio Climático na Antártida”, apunta precisamente a este problema como principal causa. Os autores da investigación, coordinados polo ecoloxista arxentino Juan Casavelos, prognostican para 2042 o aumento da temperatura en dous graos, o que provocará a redución da banquisa (o xeo flotante que se forma da auga do mar) no océano Austral, esencial para a cría e alimentación das devanditas especies. Ao romper esta superficie, cada vez máis fina, moitos ovos e pitos desaparecen antes de poder valerse por si mesmos. Ademais, o aumento da temperatura produce máis humidade, e con iso máis neve, o que reduce a cantidade de terreo libre para criar.

Os autores do estudo aseguran que os efectos do quecemento global xa se notan na actualidade, citan o caso dunha colonia de pingüíns Adelia cuxa poboación diminuíu un 60% nos últimos 25 anos e outra de pingüíns Emperador que descendeu de 250 a dez parellas. Por iso, Casavelos reclama un novo acordo contra o cambio climático moito máis esixente que o Protocolo de Kyoto, de maneira que se poida evitar a extinción destes animais.

No principio do ano, un estudo publicado na revista “Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS) revelaba que os pingüíns rei da Antártida (segundos en tamaño despois dos pingüíns emperador) tamén se atopan ameazados polo cambio climático. Os investigadores, do Centro Nacional de Investigación Científica de Francia (CNRS nas súas siglas francesas), descubriron que as presas desta especie, fundamentalmente peixes e luras, diminuíran como consecuencia do aumento da temperatura superficial do mar. Os expertos do CNRS afirmaron que a poboación de pingüíns rei na Antártida, estimada en máis de dous millóns de parellas reprodutoras, podería reducirse nun 9% por cada 0,26 graos que suba a temperatura da superficie mariña.

Varias especies en perigo

Hai uns meses, un estudo publicado na revista Bioscience alertaba tamén do descenso das poboacións de pingüíns Emperador e Adelia na Antártida. A súa autora, a bióloga da Universidade de Washington P. Dee Boersma, leva investigando durante máis tres décadas a estes animais en varios lugares do mundo, e asegura que a diminución do número de exemplares está a notarse en especies de todo o planeta.

ImgImagen: David
Neste sentido, os datos de Boersma son reveladores: a colonia de cría de pingüíns de Magallanes, a máis grande do mundo, na costa atlántica de Arxentina, diminuíu á metade nuns 30 anos; os pingüíns africanos han descendido nun 4% nun século; os pingüíns das Illas Galápagos son agora un cuarto da poboación que había nos anos 70; o número de pingüíns Adelia e dos da especie Pygoscelis antarctica que viven na Península Antártica diminuíu nun 50% desde mediados dos anos 70; mentres que outras especies en África, América do Sur, Australia, Nova Zelandia e as Illas Malvinas tamén sufriron declives significativos.

En opinión desta experta da Universidade de Washington, os pingüíns serven como sentinelas para comprobar que o medio ambiente sofre cambios radicais. Por iso, solicita un amplo esforzo internacional para estudar de maneira regular as colonias máis grandes de cada especie, xa que en moitos casos apenas se conta con datos respecto diso.

O informe “Pingüíns antárticos e cambio climático”, tamén de WWF/Adena, dado a coñecer o ano pasado no cume de Bali sobre o cambio climático, indicaba que o catro poboacións de pingüíns que se reproducen no continente antártico están sometidas a presións cada vez maiores. Ademais do pingüín Emperador e o Adelia, o estudo citaba tamén os casos doutras especies. Neste sentido, apuntábase a unha diminución do 30% ao 66% nalgunhas colonias de pingüín barbijo como consecuencia da redución do krill, principal alimento desta especie. Por outra banda, tamén se falaba da importante redución do pingüín de pico vermello, cada vez máis dependente do krill ao desaparecer as súas presas habituais por mor da sobrepesca.

Así mesmo, a Lista Vermella 2008 da Unión Internacional para a Conservación da Natureza (UICN) recolle na súa base de datos 18 especies de pingüíns, das que sete se atopan en estado “vulnerable”, catro en perigo “” e dúas especies estarían “próximas á vulnerabilidade”. As demais especies rexistradas atópanse na categoría de mínima “preocupación”.

Principais ameazas

Boersma enumeraba no seu estudo as principais ameazas para a supervivencia destas especies: a redución do xeo do mar polo incremento das temperaturas na rexión antártica, a sobrepesca, a minaría, a urbanización frenética do litoral, as explotacións petroleiras, o turismo e fenómenos como O Neno. Nalgúns casos, como nas especies de pingüíns papúa e Adelia, o incremento da neve e a choiva reduciu a súa capacidade de cría. Pola súa banda, a falta de guano , a recollida de ovos, a sobrepesca e as verteduras de petróleo ameazan a supervivencia das especies das Galápagos, Perú e África.

Pola súa banda, o informe de WWF/Adena de 2007 recollía como outra ameaza a propia loita pola supervivencia entre especies: os pingüíns barbijo e de pico vermello, que soportan mellor a calor, compiten xa co pingüín Adelia no seu territorio.

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións