Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Medio ambiente

Este artigo foi traducido por un sistema de tradución automática. Máis información, aquí.

Quebrantahuesos

Unha especie de voitre en perigo de extinción

img_quebrantahuesos_p

O Quebrantahuesos (Gypaetus barbatus) é unha especie de voitre que recibe o seu nome polo costume de remontar ósos e caparazones ata grandes alturas co obxectivo de soltalos para que se esnaquicen contra as rocas e poder comer así o tuétano do seu interior. Trátase dunha especie ameazada en amplas zonas da súa distribución.

Img quebrantahuesos
O quebrantahuesos ocupaba en épocas pasadas áreas moito máis amplas que hoxe día. Os científicos falan de dous subespecies. Por unha banda, o Gypaetus barbatus barbatus, a máis estendida, atópase nas principais cordilleiras de Eurasia e norte de África (Pireneos, Alpes, Balcáns, illas de Córsega e Creta, Asia Menor e Atlas), estendéndose cara ao leste por algunhas montañas do suroeste de Arabia, Cáucaso, Irán, Paquistán, ata as grandes cordilleiras de Asia Central (Hindu-khus, Himalaya, Kuen Lun, Meseta de Pamir, Tien-Shan ou Altai). Doutra banda, o Gypaetus barbatus meridionalis repártese por algunhas montañas do sur e leste de África, principalmente en Etiopía e Sudáfrica (Cordilleira de Drackensberg), así como nalgúns enclaves montañosos illados de Kenia, Tanzania e Uganda. En xeral, os quebrantahuesos habitan en zonas remotas onde non foron perseguidos e afectados por cebos envelenados, e naqueles lugares provistos de grandes barrancos ou cantiis e zonas de covas onde poder nidificar sen ser molestados. Tamén procuran estar preto de lugares onde frecuentan as diferentes especies dos xéneros Caprinae, como ovellas, cabras ou gamuzas, base da súa alimentación.

Está considerada unha especie rara e en regresión, catalogada “en perigo de extinción” en toda EuropaO quebrantahuesos está considerado como unha especie rara e en regresión, catalogada “en perigo de extinción” en toda Europa. Segundo a Fundación para a Conservación do Quebrantahuesos, os principais problemas detectados para a súa conservación son:


  • Alteración do hábitat, en especial grandes obras de infraestruturas e turísticas

  • Persecución directa (caza furtiva, espolio, velenos)

  • Molestias indirectas (batidas de caza, fotografía de niños, escalada, parapente, sendeirismo). Especialmente problemáticas son as molestias durante o período inicial da reprodución, causando a perdida da posta ou a morte do pito

  • Choque e electrocución en tendidos eléctricos

A súa envergadura media é de dous metros e medio, e o seu peso medio sitúase no seis quilos. Segundo a idade, pode ter ata catro coloraciones diferentes de pelame ao longo da súa vida. As ás longas e estreitas, a cola longa en forma de rombo e unha cabeza cuberta de plumas, ao contrario que o resto de voitres, son as principais características morfológicas desta especie. Trátase da única ave osteófaga, ao alimentarse do tuétano dos ósos das súas presas. Ademais dos ósos, unha cuarta parte da súa alimentación compono pelellos e restos de carne. O grupo familiar pode estar composto por dous machos e unha femia, os cales participan por igual na alimentación das crías. Na eclosión dos ovos poden nacer dous pitos, aínda que o máis forte acaba matando o seu irmán (cainismo), un fenómeno cuxas causas e implicacións ecolóxicas aínda están pouco claras.

O quebrantahuesos protagoniza ademais algunhas curiosidades da Historia. Crese que serviron de inspiración para o mito da billa da Antiga Grecia, posto que as representacións máis antigas caracterízanlle coa súa cabeza e garras. O comediante grego Esquilo morreu ao ser golpeado no cranio por unha tartaruga soltada desde as alturas por un quebrantahuesos. A ave debeu confundir a súa brillante calva cunha pedra. Así mesmo, o quebrantahuesos forma parte do escudo de armas de Transilvania, a pesar de que fai xa bastante tempo que se extinguiu nesta rexión.

O quebrantahuesos na Península Ibérica

Nos anos 50, o quebrantahuesos podía atoparse en todos os sistemas montañosos principais da Península Ibérica, de onde desapareceu debido ás carroñas envelenadas que os gandeiros deixaban para librarse da presenza de voitres negros e leonados. Hoxe, esta práctica foi prohibida e todas estas especies están protexidas.

Na actualidade, segundo datos da Fundación Quebrantahuesos do ano 2002, a distribución actual ha quedado relegada á área pirenaica e pre-pirenaica, onde sobrevive unha poboación pre-adulta duns 200 exemplares, en 126 territorios ocupados, dos cales 99 asíntanse na vertente Sur (España) e 59 deles na Comunidade Autónoma de Aragón (montañas pirenaicas e pre-pirenaicas de Huesca e Zaragoza).

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións