Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Medio ambiente

Este artigo foi traducido por un sistema de tradución automática. Máis información, aquí.

Un grupo de científicos utilizará un satélite para coñecer os hábitos reprodutores dos osos panda

A investigación servirá para descubrir por que estes animais en perigo de extinción posúen tan pouca actividade sexual

  • Autor: Por
  • Data de publicación: Luns, 17deOutubrode2005

É coñecido que os osos panda teñen unha pobre actividade sexual. Non en balde, debido a certas desordes fisiológicos, o 78% das femias son incapaces de quedar preñadas e o 90% dos machos son estériles. Con tan graves problemas para reproducirse, non é estraño que xa só queden pouco máis de 1.700 destes animais, unha especie en perigo de extinción que antes poboaba as montañas de Asia e que agora só sobrevive en China.

Un grupo de investigadores da Academia Chinesa das Ciencias e da Sociedade Zoológica de San Diego, en Estados Unidos, propúxose estudar os comportamentos sexuais do “Ailuropoda melanoleuca” ou cuadrilla xigante para evitar a súa completa desaparición. O problema é que dita especie é sumamente solitaria, polo que os seus individuos íllanse durante tempadas enteiras perdéndose nos frondosos bosques de bambú de Shaanxi, Gansu e Sichuan, o tres provincias situadas no corazón do coloso oriental onde habitan as 1.590 cuadrillas que aínda continúan en liberdade ou en espazos protexidos.

Tendo en conta que resulta bastante difícil seguilos por esas frías e húmidas montañas de entre 1.500 e 3.000 metros de altitude, os científicos van recorrer a un satélite espacial para espiar aos osos panda e descubrir así os seus hábitos reprodutores. “Estes animais son inaccesibles durante longos períodos de tempo, polo que a observación tradicional non pode desvelar o misterio ecolóxico da devandita especie”, explicou á axencia estatal de noticias Xinhua Wei Fuwen, un dos expertos do Instituto de Zooloxía da Academia Chinesa das Ciencias que participa no proxecto.

Wei Fuwen anunciou que se utilizarán o sistema de posicionamento global (GPS) e outras modernas tecnoloxías que axudarán “a rastrexar os movementos dos exemplares estudados en diferentes estacións do ano e a comprobar os seus cambios de comportamento dependendo da contorna”. Así, “poderemos observar e analizar os seus hábitos sexuais, o que nos axudará a impedir a definitiva extinción do oso panda”.

Este programa, que custará 544.803 euros, desenvolverase durante o tres próximos anos na reserva natural de Foping, situada na provincia de Shaanxi. Devandito centro é un dos referentes na investigación sobre a cuadrilla xigante, xa que desde hai dous anos veñen levando a cabo numerosos estudos sobre a reprodución e o nacemento desta curiosa especie.

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións