Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Solidaridad > Proxectos e campañas

Este artigo foi traducido por un sistema de tradución automática. Máis información, aquí.

Día Internacional dos Pobos Indíxenas: tribos nómades en perigo

As tribos nómades habitan en diversos puntos do planeta, onde se enfrontan á ocupación das terras grazas ás cales subsisten en busca de froitos e animais

Img indigenatribu list Imaxe: Survival

As tribos nómades non constrúen casas. A selva é a súa casa. Trasládanse en busca de comida, sen modificar a contorna para conseguila. Colleitan froitos e raíces ou cazan animais. Con todo, para algunhas comunidades indíxenas, cada vez é máis difícil seguir este modo de vida. Nunca antes imperou tanto a lei da selva, pero no peor dos seus sentidos. Fieis lle ás súas tradicións e á nai natureza, admiran con impotencia como ambas se destrúen. A talla masiva de árbores, a construción de presas ou as plantacións de palma de aceite acaban cunha contorna coidada durante séculos e que supón o único medio de subsistencia para estes pobos. No Día Internacional dos Pobos Indíxenas, lembramos tres tribos nómades en perigo: os Awás de Brasil, os Hadzas de Tanzania e os Penanes da illa de Borneo. Esta é a súa historia.

Img indigenatribu art
Imaxe: Survival

Awás de Brasil, a tribo máis ameazada do mundo

Img indigenasawas
Imaxe: Survival

Os awás son unha das últimas tribos nómades de cazadores-recolectores que habita a Amazonia brasileira. Tan só hai uns 360 awás contactados e estímase que entre un 20% e un 25% máis non estableceron contacto xamais. Así debe ser. Porque facelo supón un perigo de morte. Carecen de inmunidade fronte ás enfermidades que lles contaxian persoas do exterior, o que leva que o 50% ou máis non sobreviva durante os primeiros anos tras o contacto. Un xuíz brasileiro ha falado mesmo de xenocidio.

Son a tribo máis ameazada do planeta e, para evitalo, tan só buscan ter ao seu alcance o necesario para sobrevivir, que xa é bastante. As terras que lles acollen son arrasadas “a maior ritmo que ningún outro lugar onde habitan indíxenas”. Por iso a súa situación preocupa, e moito. “Rodeados por completo por madeireiros e terratenientes”, advirte Survival, a súa realidade cambia cada vez que se talla unha árbore desa selva que habitan, aliméntalles e coidan.

Os awás viven practicamente illados. En realidade, rodeados. “Os madeireiros tallaron todo o que atoparon ao redor da terra dos awás e, agora, tallan cada vez máis tamén dentro da mesma”, insiste Survival. Os awás son prioridade porque, se non se para a talla da selva, “a súa selva”, non terán de que alimentarse. “Non queda ningún sitio ao que retirarse”, sentencia a organización.

  • Como axudar aos awás. Survival non quere que o seu aviso pase desapercibido, polo que desde hai tempo desenvolve unha campaña con varias frontes abertas: mensaxes ao ministro de Xustiza de Brasil, procura de apoios en todo o mundo, doazóns para a campaña, alertas á ONU, nos medios de comunicación…

Hadzas de Tanzania

Img indigenahadzabe
Imaxe: Survival

En Tanzania habitan os hadzas, unha pequena tribo de cazadores-recolectores. Conforman un grupo duns 1.500 integrantes: unha das últimas tribos de África. Aliméntanse sobre todo de froitas, raíces e mel, aínda que tamén cazan animais pequenos. Por iso han de moverse para atopar o lugar idóneo que garanta a súa subsistencia. Agora máis que nunca.

Durante os últimos 50 anos, a tribo perdeu máis do 90% da súa terra, sinala Survival. Os territorios que habitaron durante milenios foron ocupados por tribos máis grandes de pastores, “que destruíron en gran medida a vida salvaxe e as plantas das que os hadzas dependen para sobrevivir”, explica a organización. “A invasión doutras tribos que traen con elas os seus rabaños de gando e introducen a agricultura no val ameaza a supervivencia do pobo hadza”, advirte Naftali Kitandu, un representante hadza.

Xeneticamente son un das liñaxes máis antigas da humanidade. Pero a súa permanencia está en perigo. Para evitalo, en 2011 recoñecéronse os seus dereitos territoriais por primeira vez. Nunha cerimonia formal, entregáronselles títulos de propiedade oficiais para asegurar “que non teñan que preocuparse polos invasores famentos de terras, en especial nos albores dunha carreira por obter terreos”.

Penanes da illa de Borneo

Img indigenaspenanes
Imaxe: Survival

A comunidade indíxena dos penanes vive nas selvas do interior de Sarawak, na parte malasia da illa de Borneo. Son entre 10.000 e 12.000 cazadores-recolectores, que dependen da selva para subsistir. “Por iso loitan para deter a destrución do que queda das súas selvas e o seu modo de vida”, relata Survival. Non é fácil. Os dereitos territoriais dos penanes non están recoñecidos e o seu inimigo é forte.

Enfróntanse á talla masiva da selva por parte de empresas madeireiras, á construción de presas hidroeléctricas e ao cultivo de plantacións de palma de aceite. Todo iso supón unha ameaza para a súa subsistencia porque a extensión de terra dispoñible reduciuse e é máis difícil atopar froitas silvestres e animais salvaxes. O propio son da natureza queda ensordecido polo das escavadoras.

A talla e as plantacións de palma de aceite destrúen a selva que habitan os penanes

O Goberno defende a talla, asegura, “sustentable” das árbores e non recoñece o dereito dos penanes sobre as súas terras. Nin sequera agora que moitos desistiron do nomadismo debido ás dificultades que entraña e asentáronse en comunidades onde plantan arroz. “Coa talla da selva, os ríos vólvense ciénagas matando os peixes. A caza foxe asustada ao profundo das poucas selvas que quedan e os cazadores penan regresan a casa cunha man chea de nada e outra cousa de ningunha. Cando a selva comeza a rexenerarse, o único que nacen son espesas matogueiras”, sinala Survival.

RSS. Sigue informado

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións