Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Novas tecnoloxías > Internet e telecomunicacións

Este artículo ha sido traducido por un sistema de traducción automática. Más información, aquí.

Aplicacións que piden permiso: dámosllo?

Os seus creadores están obrigados a pedir permiso para acceder a certas funcións do móbil, pero a última palabra tena o usuario

  • Autor: Por
  • Data de publicación: Xoves, 17 de Outubro de 2013

Ouvimos ou lemos que a nova moda en telefonía móbil é usar a “aplicación X”, que nos pon en contacto con todos os nosos amigos, permítenos coñecer os bares de moda de calquera zona da cidade ou nos deixa compartir as fotos e vídeos que gravamos co noso smartphone. Con todo, á hora de descargala éntrannos dúbidas de facelo cando aparecen xanelas emerxentes na pantalla que nos din que o programa, para poder funcionar ou para traballar mellor, precisa coñecer sempre a nosa localización ou acceder á nosa lista de contactos en Facebook ou ao cartafol de fotos e vídeos. Por que sucede isto? Que debemos facer ante os permisos que nos piden as apps? Dependerá de cada circunstancia, pero é moi importante saber que estas solicitudes aparecen por imperativo legal e para protexer a nosa privacidade, e que con iso se nos dá a potestade para decidir que funcións permitimos e cales non. A continuación, detállanse os tipos de permisos que requiren as aplicacións e se convén acceder ás súas demandas.

Imaxe: Jordi Sabaté

As xanelas que aparecen en descargas de aplicacións pedindo permisos fano por imperativo legal e para protexer a nosa privacidade

As empresas teñen a obrigación por unha directiva da Comisión Europea de informar de forma clara de que desexan coñecer a datos privados do usuario e que estes poden ser utilizados para fins de mercadotecnia ou publicidade. Cada vez que a aplicación queira acceder a un cartafol ou función do noso teléfono, deberá pedirnos permiso. Pola nosa banda, poderemos negarnos ou non, pero hai que ter en conta que, nalgúns casos, sen dar o permiso reclamado a aplicación non poderá facer as súas funcións.

De todos os xeitos, a maioría de smartphones teñen un apartado de “Axustes” onde se pode regular o nivel de privacidade que se outorga ás diferentes apps, de modo que se nos interesa habilitar o acceso temporal dunha aplicación a un determinado arquivo ou función, podámosllo permitir para logo restrinxilo de novo.

Permiso de localización

Situar ao usuario en todo momento púxose de moda en moitas aplicacións para as cales, en principio, non é unha condición imprescindible. Desde WhatsApp a Facebook piden permiso para coñecer a nosa localización. Quizais aos nosos contactos gústelles saber desde onde lles falamos, ou a nós presumir de que estamos nun sitio exclusivo, pero en xeral, non ten sentido tela activada para funcións de mensaxería.

Imaxe: Jordi Sabaté

No caso de redes sociais como Instagram, podería ter algún interese se lle dan significado ao material que compartimos. Así, unha foto dunha paisaxe en Instagram explícase mellor coñecendo o lugar onde foi tomada. Poida que, pola contra, non queiramos que se saiba onde estamos. En Twitter ou Facebook, a geolocalización na maioría dos casos carece de valor, a non ser que nos importe recibir publicidade contextualizada pola nosa posición.

Agora ben, debemos ter en conta que estes datos privados tamén pasan a formar parte de estudos de mercadotecnia que se usarán despois para enviarnos publicidade. Tamén é bo ter presente que a función de localización activa o GPS do móbil e acelera o gasto de batería.

Pero non sempre se pode negar o permiso. No caso de aplicacións como Foursquare, é obvio que teñen que utilizar a nosa localización para darnos un bo servizo. Se empregamos estes programas debemos ser conscientes do que iso implica.

Permiso de acceso a arquivos fotográficos e de vídeo

Non dar permiso ás veces significa empeorar a experiencia de uso

A Comisión Europea obriga ás aplicacións a pedir permiso para acceder aos arquivos almacenados no noso teléfono. Así ocorre en Instagram. Moitos usuarios que se compraron en datas recentes un teléfono ou sexan novos nesta rede social, ou ben actualizasen a iOS7, veranse en situacións como a seguinte: tomamos fai un intre unha fotografía ou un vídeo curto interesante e queremos agora, con máis tranquilidade ou nunha zona con cobertura wifi, compartila, pero resulta que, ao tratar de acceder desde a aplicación aos arquivos fotográficos, pídenos permiso.

Imaxe: Jordi Sabaté

Que implica negarse? En principio, tendemos a non dar permiso, pero se a este tipo de apps negámosllo, só poderemos compartir as imaxes que tomemos directamente desde a aplicación, pero non as que teñamos almacenadas.

Para activar o permiso de modo temporal, bastará con ir ao menú de “Axustes” do teléfono e no apartado de “Privacidade”, facelo coas opcións do programa que desexemos.

Permiso para acceder aos contactos do teléfono

Do mesmo xeito que Foursquare ou Instagram funcionan moito mellor se poden activar o GPS ou acceder aos arquivos de imaxes, algunhas aplicacións de mensaxería como WhatsApp ou Line precisan o acceso aos nosos contactos para funcionar. O motivo é que traballan cos números de teléfono e non con contas de correo, e precisan ver cales destes están xa usando a aplicación para informarnos diso. Non dar permiso nestes casos significa empeorar a experiencia de uso.

Con todo, noutras ocasións, unha app pídenos permiso para acceder aos contactos co fin de convidar a estes ao servizo. O seu acceso non é fundamental para o bo funcionamento, senón que o que busca é a promoción. Sen ser nocivo o permitir este acceso, debemos valorar se aos nosos contactos gustaralles que lles fagamos publicidade non desexada dun novo servizo.

RSS. Sigue informado

Ao publicar un comentario aceptas a política de protección de datos

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións