Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Novas tecnoloxías > Hardware

Este artículo ha sido traducido por un sistema de traducción automática. Más información, aquí.

Como eliminar os datos dun móbil de forma segura

Antes de vender un teléfono hai que borrar a información almacenada no seu interior e asegurarse de que non poderá ser recuperada

  • Autor: Por
  • Data de publicación: Luns, 30 de Maio de 2016
Imaxe: Jan Vaišek

Os españois cambian de móbil cada 20 meses, segundo un estudo da consultora Kantar World Panel. E que facer co smartphone que se deixa atrás? As dúas opcións máis lóxicas son reutilizalo como cámara de vixilancia ou marco de fotos, por exemplo, ou vendelo de segunda man a outra persoa. A compravenda entre particulares é un mercado á alza, sobre todo grazas ao auxe de páxinas web e aplicacións deseñadas para iso, que o fan aínda máis fácil. Por iso, se se está pensando en vender o teléfono, convén tomar antes certas precaucións. Neste artigo explícase con todo detalle como eliminar de forma segura toda a información dun móbil.

Como borrar os datos dun Android

Dada a variedade de terminais Android que existen no mercado, os menús e opcións poden cambiar duns a outros. Outro punto que hai que ter en conta é que poida que o aparello que se teña entre mans non ofreza cifrado de datos. Que quere dicir isto? Pois que, aínda que se elimine o contido do dispositivo facendo un reset e devolvéndoo ao estado en que estaba cando se estreou, alguén coas aplicacións adecuadas podería recuperar esa información. En cambio, se o contido está cifrado, será imposible de recuperar.

Por iso, o primeiro paso antes de borrar a información de un dispositivo Android é cifrar o terminal. Para iso, hai que ir a “Axustes” > “Seguridade” e buscar a opción “Cifrar teléfono”. Iniciarase, entón, un proceso que guiará ao usuario paso a paso e será necesario crear un contrasinal, que pedirá cada vez que se reinicie o smartphone. Isto pode levar máis dunha hora, así que unha boa idea é enchufar o móbil á corrente para non quedar sen batería.

Imaxe: Elena Santos

Unha vez que o contido está cifrado, pódese pasar ao seguinte paso: o borrado de datos en si. Para iso hai que ir a  “Axustes” > “Copia de seguridade” e buscar a opción “Restablecer datos de fábrica”. Cando acabe este proceso, os datos serían por completo eliminados e, grazas ao cifrado efectuado antes, serán moi difíciles (por non dicir imposible) de recuperar.

De todos os xeitos, e se un quere quedar máis tranquilo, existen apps que poden sobreescribir a memoria do smartphone para que a información quede por completo irrecuperable. Unha aplicación é iShredder.

Como borrar os datos dun iPhone

No caso do iPhone, o paso previo do cifrado non é necesario. Desde a versión 3GS, Apple implementa cifrado no hardware do teléfono. Isto supón que non fai falta activar esta opción de modo manual e que o contido se cifra de forma automática, polo que, como no caso de Android, resultará moi complicado de recuperar.

Imaxe: Elena Santos

Para borrar a información dun iPhone, hai que ir a “Axustes” > “Xeral” > “Restablecer” e tocar na opción “Borrar contidos e axustes”. Se o móbil está protexido mediante un código, solicitarase este para activar o proceso.

Se o iPhone ten iOS 7 ou superior, hai ademais un paso adicional: desactivar a función de localización do móbil, en caso de tela activada. Se non se desactiva, o novo propietario non poderá usalo, posto que este pedirá o contrasinal do dono orixinal para activalo coa nova SIM.

O proceso de borrado adoita ser bastante rápido. Unha vez que acabou, o iPhone volvería ao estado en que estaba cando saíu da caixa por primeira vez.

Santos Tres puntos importantes que non hai que esquecer

Cada sistema operativo móbil ten as súas propias utilidades integradas para eliminar a información do dispositivo e preparalo así para un novo propietario. Con todo, ademais de usar estas ferramentas, hai tres puntos básicos que deben terse en conta ao preparar un smartphone para vendelo de segunda man.

  • Facer unha copia de seguridade. Unha vez que se restablece o teléfono á súa configuración de fábrica, non hai volta atrás; elimináronse todos os datos e serán irrecuperables. Por iso é moi importante asegurarse de que se conta cunha copia de seguridade dos devanditos datos antes de iniciar o proceso.
  • Borrar o cartón SD. Moitos terminais Android contan cunha ranura para cartóns de memoria SD coa que se pode expandir con facilidade a memoria do terminal. O máis seguro nestes casos é quedar co cartón, que probablemente se poida empregar co móbil novo. Pero se se entregará co smartphone usado, hai que cerciorarse de que se borra con seguridade, tamén desde o propio móbil ou cun programa de PC como CCleaner.
  • Non esquecer a SIM. Xa sexa polas présas, por un descoido ou porque non é algo que se extraia a miúdo, non sería raro cometer o erro de vender o teléfono co cartón SIM dentro. Convén asegurarse de que se sacou do móbil antigo e tense ben gardada á espera de usarse co novo.

RSS. Sigue informado

Ao publicar un comentario aceptas a política de protección de datos

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións