Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Novas tecnoloxías > Internet e telecomunicacións

Este artigo foi traducido por un sistema de tradución automática. Máis información, aquí.

Manexar a privacidade en Facebook

Facebook permite configurar dunha maneira sinxela as diferentes opcións de privacidade

Facebook destacouen 2007 polo seu rápido crecemento, que lle achegou en númerode usuarios a MySpace .Hoxe en día é a rede social máis exitosa e converteuse nun auténtico fenómeno sociolóxicoen moitos países, entre eles España, onde millóns de usuariosreencóntranse cos seus amigos do colexio ou dauniversidade. Con todo, non estivo exenta de polémicas sobre a privacidade dos datos que os usuarios colgan nela e os gobernos presionaron para que o servizo facilite preservar os datos íntimos.

Facebook destaca sobre outros sitios polo seu amplo abanico de configuracións de privacidade

Facebook é
polifacético. Pódese “bloguear”, actualizar o estado coma se
fose Twitter, compartir fotografías ao Flickr e
complementar todo isto cos miles de aplicacións que terceiras
empresas desenvolveron co seu API. De feito, moitas persoas aprenden a realizar as
accións citadas nesta rede.

Unha das preguntas máis
frecuentes das persoas que entran en Facebook é se as fotos que
sóbense pódenas ver os demais usuarios, aínda que non sexan
contactos. Depende. Facebook destaca sobre outros sitios polo seu
amplo abanico de configuracións de privacidade. Pódese dispor de
un perfil aberto, que os demais usuarios de Facebook
contemplen íntegro, ou pechalo completamente para que só
os contactos véxano. No medio, hai toda unha gradación de
opcións para establecer o nivel de privacidade desexado.

Todos estes axustes establécense dentro do menú
de Configuración “de
privacidade”, situado na parte superior
dereita, no botón “Conta”. Se subdivide en catro apartados. No de Perfil. “”
determínase quen pode ver as actualizacións de estado,
as fotos ou vídeos etiquetaxes, a información
académica e a laboral ou os datos de contacto, entre outros.

Permisos por grupos

O usuario pode facer que as fotos de acontecementos familiares só véxanas os seus parentes


  • Facebook permite clasificar aos amigos por
    grupos ou listas de contactos. Un grupo pode integrar a
    a familia, outro á cuadrilla, un terceiro aos compañeiros
    de colexio, etcétera. Créanse intuitivamente desde o botón
    “Amigos”, situado na parte superior da páxina.

  • Crear estas listas de amigos resulta útil
    para xestionar quen pode ver cada dato do perfil. En
    principio, o usuario atópase catro opcións predefinidas:
    “as súas redes e amigos”, os “amigos de amigos”,
    que engloba aos contactos do amigo do usuario, “só
    amigos” ou “personalizar”.

    Esta última brinda flexibilidade porque o
    usuario pode conceder o permiso a Algúns “amigos” e
    enumeralos por grupos, co consecuente aforro de tempo, ou
    individualmente ou, pola contra, establecer axustes máis
    finos porque se pode impedir que unha lista de contactos ou un amigo
    en concreto acceda a un dato. Desta maneira, o usuario pode, se
    quere, dividir os seus contidos e que as fotos de acontecementos
    familiares só véxanas os seus parentes ou as dos amigos,
    a súa cuadrilla.

  • Para comprobar como quedan os
    permisos e as restricións establecidas, Facebook ten nesa
    mesma páxina un formulario no que se introduce o nome
    do contacto e visualízase o perfil do usuario tal e como o
    vería o citado contacto. Facebook avisa cun rectángulo
    de que as configuracións de
    privacidade están a proba.

  • Nesa mesma páxina de Conta “”,
    dentro de Configuración “de privacidade”, áchase
    un acceso aos permisos dos álbums de fotos. Débese
    considerar que en Facebook cada vez que se crea un álbum se
    deben establecer os permisos sobre quen pode velos.


Configurar a presenza en procuras

  • Se na páxina de Configuración. “
    de privacidade” faise clic en Buscar “”, determínase
    a presenza do noso perfil nas procuras, tanto
    internas (dentro do propio Facebook), como de face aos
    buscadores. Nas internas pódese decidir que elementos
    serán visibles: a foto de perfil, a lista dos amigos,
    etc. Doutra banda, o usuario selecciona se envía o seu
    información de Facebook aos principais buscadores ou
    prefire ocultar este dato para que non se saiba que ten un perfil nesta rede social.

  • As apartado “Noticias e muro”, na páxina de Configuración “de
    privacidade”, permite fixar os elementos que se publicarán no apartado “Últimas noticias”, que lles
    aparece aos amigos cando se conectan para ver as novidades da súa
    rede, como os comentarios ou anotacións nun muro ou nun
    foro dun grupo ou unha páxina.

  • A pesar de que xorden decenas de grupos que
    convidan o usuario co gancho de que así saberá
    cando entran os seus amigos no seu perfil, Facebook non permite
    saber este dato. Tampouco publica os elementos que se borran nin
    avisa de que se rexeitou ou borrado algún contacto.

  • Doutra banda, entre as opcións de
    privacidade pódese inserir o nome de determinadas persoas para
    bloquealas e que nunca teñan acceso a ningún tipo de
    información sobre o usuario.

  • Se se pulsa “Configuración da
    conta”, dentro do botón de Configuración “”,
    atópanse opcións como cambiar o contrasinal, o nome
    de usuario ou desactivar a conta, o que equivale a desaparecer de
    Facebook coa posibilidade de reengancharse cando se desexe.

  • No apartado de Notificacións “” determínanse os momentos en que o sistema envía correos
    electrónicos ao usuario para avisarlle de novidades. Isto
    resulta moi útil porque, en ocasións, amontóanse as mensaxes con
    comentarios, fotos etiquetadas e mensaxes recibidas.

Ollo! coas aplicacións externas e a validación doutros servizos

As aplicacións externas, como os xogos ediversos widgets, constitúen un dos elementos fundamentais parao éxito desta rede social. Ultimamente tamén o é a validación e autenticación do usuario noutros servizos e plataformas mediante as claves e datos de Facebook. Agora ben, débese considerarque cando utilizamos este sistema para identificarnos cedemos os datos persoais efotografías a unha empresa externa que non ten nada que vercon Facebook. En principio, non debe haber ningúnproblema, pero a garantía é menor que se fosen aplicacións e servizos da propia rede social.

Antes dainstalación de cada aplicación, e da autenticación nunha páxina web externa, accédese a unha páxinaonde o usuario debe permitir o acceso a esta información. Se non concede o permiso, a aplicación non se instala nin se xestiona a autenticación.

RSS. Sigue informado

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións